Είδαμε την Αρκούδα στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Α. Ευαγγελάτου.

Είδαμε την Αρκούδα στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Α. Ευαγγελάτου.

ΕΙΔΑΜΕ Γράφτηκε από  Λένα Σάββα Μάιος 20 2023 μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς

Είδαμε την Αρκούδα στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Α. Ευαγγελάτου.

Γράφει η Λένα Σάββα

"Ο μάγος Τσέχωφ κυνηγώντας το μεγάλο όνειρο, κάνει το πένθος ζωή και το σκοτάδι φως, ταξιδεύοντάς μας σε μια όαση γέλιου και συγκίνησης. Έτσι και μεις, αναμετριόμαστε με όλη μας τη δύναμη, με το μεγαλείο του συγγραφέα και με εργαλεία την μουσική την ποίηση και τα ίδια μας τα σώματα, κυνηγούμε μια πατρίδα στην ατέλειωτη και θλιβερή στέπα της πραγματικότητας."
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΔΩΝΗΣ

Το Αμφι-Θέατρο είναι ένας χώρος που μυρίζει θέατρο και διαθέτει μια από τις πιο όμορφες θεατρικές σκηνές.
Εδώ επέλεξε ο ηθοποιός Νίκος Καρδώνης να παρουσιάσει την πρώτη του σκηνοθετική δουλειά με το έργο του Τσέχωφ Η ΑΡΚΟΥΔΑ σε άρτια μετάφραση του Δαυίδ Μαλτέζε, μια παράσταση- κόσμημα στα θεατρικά δρώμενα, λίγο πριν το κλείσιμο της σεζόν.

Σ' ένα επαρχιακό αγρόκτημα, η τεθλιμμένη χήρα Έλενα Πόποβα, μένει κλεισμένη στο σπίτι της αρνούμενη να βγει έξω κι ας έχουν περάσει επτά μήνες από τον θάνατο του συζύγου της.
Ο Λούκα ο αφοσιωμένος υπηρέτης της, την πιέζει να βγει στον έξω κόσμο, να ξαναρχίσει τη ζωή της.
Τότε εμφανίζεται ο απόστρατος αξιωματικός Γκριγκόρι Σμιρνώφ και ζητάει με επιτακτικό τρόπο από τη χήρα, τα λεφτά που του χρωστάει ο άντρας της. Είναι λίγο άξεστος στη συμπεριφορά του και είναι φανερή η απειρία του στο γυναικείο φύλλο. Η Έλενα εξαγριώνεται και δημιουργείται μια ένταση μεταξύ τους, της οποίας η έκβαση φοράει δυσανάγνωστο προσωπείο. Είναι εχθροί; Υποβόσκει έρωτας; Ένας έρωτας που αρχίζει με καυγά κι επίθεση, πασπαλισμένος με χαριτωμένα στιγμιότυπα, πολύ χιούμορ και πικάντικες ερμηνείες, μέσα στα πλαίσια μιας σκηνοθεσίας- κέντημα.

Η ατμοσφαιρικότητα της παράστασης αρχίζει να σε κυκλώνει πριν μπεις στη θεατρική αίθουσα. Ο Γιάννης Λατουσάκης, ο ταλαντούχος αυτός νεαρός ηθοποιός, μας υποδέχεται στην είσοδο κρατώντας ένα κηροπήγιο με αναμμένα κεριά και μας συνιστά να κάνουμε ησυχία γιατί η κυρία πενθεί. Η σκοτεινή θεατρική αίθουσα φωτίζεται μόνο από το φως των κεριών. Στο πιάνο ο επίσης ταλαντούχος μουσικός Μιχάλης Λατουσάκης.
Στο κέντρο περίπου της μεγάλης σκηνής του Αμφιθεάτρου υπάρχει ένα κυκλικό παραβάν τριγυρισμένο από διάφανο μαύρο τούλι. Εξαιρετική η σκηνική σύνθεση από την Αλεξάνδρα- Αναστασία Φτούλη και τον σκηνοθέτη Νίκο Καρδώνη. Ένας πολυέλαιος στολισμένος με χνούδια φωτίζει το μικρό παραβάν που το βλέπουμε μέσα από το διάφανο τούλι.
Σε μια πολυθρόνα με την πλάτη γυρισμένη σε μας, η χήρα πενθεί τον σύζυγό της.Βλέπουμε μόνο τα μουσκεμένα από τα δάκρυα μαντήλια που πετάει τριγύρω και μας εντυπωσιάζει το πόσο περίτεχνα συνδέει ο σκηνοθέτης το πένθος με την επιθυμία για έρωτα και ζωή.
Παραδίπλα είναι κρεμασμένο ένα αντρικό μαύρο κοστούμι. Η Έλενα Πόποβα σηκώνεται, χαϊδεύει το κοστούμι του συζύγου της και μιλάει μαζί του σαν να είναι ο ίδιος. Φοράει το ένα μανίκι και το χέρι της γίνεται το χέρι ενός άντρα που την χαϊδεύει ερωτικά.

Η σκηνοθεσία του Νίκου Καρδώνη είναι προϊόν μεγάλης έμπνευσης, πάνω σ' ένα κείμενο που όπως έγραψε ο Τσέχωφ "απλά για να σκοτώσω την ώρα μου, έγραψα ένα μικρό ασήμαντο βοντβίλ. Παρά τις απόπειρές μου για σοβαρότητα, αποτέλεσμα μηδέν. Με μένα κάθε τι σημαντικό, μεταμορφώνεται σε ασήμαντο."
Μάθημα ταπεινότητας από έναν μεγάλο συγγραφέα, για να ακούν οι "σπουδαίοι" φελλοί που όντας σε προχωρημένο στάδιο ξερολισμού, θεωρούν τους εαυτούς τους "μυημένους".

Πάνω λοιπόν σ' αυτό το φαινομενικά απλό κείμενο, ο Καρδώνης έφτιαξε μια παράσταση αξιόλογη σε όλα τα μέρη της.
Το υπέροχο σκηνικό μας ταξιδεύει κι έξω από τη σκηνή. Μια πόρτα βγάζει σε μια όμορφη αυλή και μια άλλη σε ένα κτήριο σαν εκκλησία. Πολύ έξυπνη η σύνδεση του θεάτρου με τον έξω κόσμο, με τη ζωή.
Τα κοστούμια από τους Φτούλη και Καρδώνη δεν θα μπορούσαν να είναι πιο τσεχωφικά.
Οι φωτισμοί της Ναυσικάς Χριστοδουλάκου, προβάλλουν εστιασμένα το κάθε δρώμενο, ανοίγοντας παράθυρα στην έκπληξη και στη μαγεία.
Να υπογραμμίσω την εξαίρετη δουλειά της Υβόννης Τζάθα στην κίνηση και τα τραγούδια του ταλαντούχου διδύμου Μιχάλη και Γιάννη Λατουσάκη σε διασκευή κι επιμέλεια στίχων Βασίλη Ανδρέου.

Η αρκούδα του Νίκου Καρδώνη είναι μια παράσταση που χαρίζει δυνατές απολαύσεις από την πρώτη στιγμή μέχρι την τελευταία. Έμπνευση και φαντασία τα υλικά της. Μου άρεσε πολύ ο τρόπος που δίνει ο σκηνοθέτης την αμηχανία και το σάστισμα των δύο μελλοντικών αγαπημένων, βάζοντάς τους να λένε μεταξύ τους κείμενα άσχετα τελείως με το έργο του Τσέχωφ. Ξεκαρδιστικό το νευρικό ξέσπασμα του Γιάννη Λατουσάκη σαν ένα θέατρο μέσα στο θέατρο.
Οι δυνατές συγκινήσεις διαδέχονται η μία την άλλη και οι εκπλήξεις το ίδιο. Οι τρεις ηθοποιοί ερμηνεύουν, τραγουδούν και κινούνται χορευτικά με εκπληκτικό μπρίο και ζωντάνια και ο Μιχάλης Λατουσάκης σκορπάει τις μελωδικές νότες του στον μεγάλο χώρο του θεάτρου.

Ο Γιάννης Λατουσάκης, μετά τον επιτυχημένο κυρ- Χρήστο στα ΜΠΛΕ ΚΑΣΤΟΡΙΝΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ, δίνει μια απολαυστική ερμηνεία βγάζοντας πολύ γέλιο, στο ρόλο του Λούκα του υπηρέτη.

Η Κατερίνα Λάττα, η λαχταριστή και ζουμερή χήρα, είναι συναρπαστική.Μπριόζα, πληθωρική κι εκφραστική, φόρεσε το ρόλο της χήρας και του έδωσε ερωτική και κωμική ταυτόχρονα, υπόσταση. Έδωσε ανάγλυφα τον διχασμό μιας γυναίκας που πενθεί από τη μιά αλλά από την άλλη οι χυμοί της νιότης έχουν επιθυμίες, θέλουν έρωτα, διψούν για ζωή.

Ο Γιάννης Δενδρινός είναι η αρκούδα του Τσέχωφ. Άξεστος κι αγενής, δεν έχει καθόλου καλή γνώμη για τις γυναίκες, πράγμα που φαίνεται στις επικοινωνίες του. Απολαυστικό να βλέπεις μέσα από την εύστοχη ερμηνεία του έναν χονδροειδή τύπο να μεταμορφώνεται σ' έναν ερωτευμένο άντρα.

Η ΑΡΚΟΥΔΑ του Τσέχωφ είναι μια ψυχαγωγική παράσταση που προάγει μια αισθητική υψηλών προδιαγραφών. Ένα μικρό κομψό έργο τέχνης που "γράφεται" μέσα σου και σε διευρύνει!

 

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Νίκος Καρδώνης
Μετάφραση: Δαυίδ Μαλτέζε
Επιμέλεια κίνησης: Υβόννη Τζάθα
Μουσική: Μιχάλης και Γιάννης Λατουσάκης
Διασκευή και επιμέλεια στίχων: Βασίλης Ανδρέου
Κοστούμια - σκηνικά: Αλεξάνδρα-Αναστασία Φτούλη, Νίκος Καρδώνης
Φωτισμοί: Ναυσικά Χριστοδουλάκου
Φωτογράφιση παράστασης: Δομνίκη Μητροπούλου
Teaser: Αλέξης Ορφανίδης

Ηθοποιοί: Κατερίνα Λάττα,Γιάννης Λατουσάκης,Γιάννης Δενδρινός

Ζωντανή μουσική επί σκηνής: Μιχάλης Λατουσάκης

ΑΜΦΙ-ΘΕΑΤΡΟ
Α. Χατζημιχάλη 15 & Αδριανού 111
Πλάκα, Αθήνα
(χάρτης)

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Από 4 Μαΐου έως 4 Ιουνίου 2023
Πέμπτη, Σάββατο & Κυριακή
(πλην 6, 20, 21 Μαΐου)

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ
21.00

ΔΙΑΡΚΕΙΑ
70 λεπτά (χωρίς διάλεμμα).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ
Μετά την έναρξη της παράστασης , η είσοδος δεν είναι δυνατή στο Θεατρο . Παρακαλούμε για την έγκαιρη προσέλευση σας .

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Γενική είσοδος: 15€

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ
TICKET SERVICES
- τηλεφωνικά: 2107234567
- online: www.ticketservices.gr


- εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Banner 2

 

300 300

« Φεβρουάριος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.