Είδαμε την παράσταση Θέλμα και Ίρις στο θέατρο Φούρνος.

Είδαμε την παράσταση Θέλμα και Ίρις στο θέατρο Φούρνος.

ΕΙΔΑΜΕ Γράφτηκε από  Λένα Σάββα Μάιος 03 2023 μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς

Είδαμε την παράσταση Θέλμα και Ίρις στο θέατρο Φούρνος.

Γράφει η Λένα Σάββα

" Η αιωνιότητα αν θα μπορούσε να θεωρηθεί ως δώρο, θα μπορούσε μόνο για κάποιον που ασκείται στη Συνειδητότητα."

Στο πανέξυπνο έργο των Μαρίας Παπουτσή και Ειρήνης Γαντερί, ένα ζευγάρι γκέι βρικολάκων, η Θέλμα και η Ίρις, ζουν τη βαμπιρίστικη ζωή τους μέσα στους αιώνες, με σημαντικές παραλλαγές από τα υπόλοιπα πλάσματα του είδους τους.
Είναι διανοούμενες, έχουν γνωρίσει όλους τους γνωστούς καλλιτέχνες και φιλόσοφους όλων των εποχών κι έχουν ασχοληθεί με την τέχνη και την πνευματικότητα.
Είναι πολιτικοποιημένες και τους τελευταίους τρεις αιώνες έχουν ορίσει σαν αποστολή τους να βοηθήσουν την ανθρωπότητα, δίνοντας στην πρώτη γραμμή κάθε επανάστασης,(παρισινή κομμούνα, Μάης του '68, Ιράν κλπ) αγώνες για την ελευθερία και την ισότητα, αγώνες κατά της βίας της εξουσίας και κατά των διακρίσεων παντός είδους. Γι αυτό κι έχουν αποφασίσει να τρέφονται μόνο με το αίμα ανθρώπων επικίνδυνων για το κοινωνικό σύνολο όπως φασίστες, παιδεραστές, βιαστές κλπ.
Ζουν μια αντισυμβατική ζωή, κάνοντας πνευματικές ασκήσεις, ακούγοντας μουσική, ταξιδεύοντας, διαβάζοντας, παίζοντας σκάκι και σαντούρι.

"Μα τον Τζελαλαντίν Ρουμί και τον Ομάρ Καγιάμ μαζί. Μα τον Ελύτη και τη Σαπφώ μου μέσα"

Όμως τίποτα δεν κρατάει για πάντα, ακόμα κι αν ζεις στην αιωνιότητα. Στην Ίριδα γεννιέται η επιθυμία να γίνει μητέρα και να εμφυσήσει στο παιδί τους τις αξίες και τα ιδανικά τους. Μ' ένα καλό δαγκωματάκι μπορούν να δημιουργήσουν εύκολα ένα νέο πλάσμα που να τους μοιάζει.
Η Θέλμα έχει αντιρρήσεις.
"Ο κόσμος πάει κατά διαόλου κι εσύ θέλεις να δημιουργήσουμε ένα ακόμα πλάσμα που συνεχεια θα παλεύει να βρει το δρόμο του; Αν αυτό δεν είναι παραλογισμός τότε τι είναι; Τόσους αιώνες ψυχοθεραπείας και πνευματικών ασκήσεων και είσαι ακόμα έρμαιο των κοινωνικών συμβάσεων;"
Η Ίρις επιμένει με σθεναρότητα.
"Θέλω να δημιουργήσουμε μαζί ένα πλάσμα με τις αξίες και τα ιδανικά μας."
Μα η Θέλμα ακλόνητη.
"Θέλεις να φέρουμε ένα παιδί σ' ένα κόσμο που τα πάντα γίνονται όλο και πιο γενικά κι αόριστα, όταν οι λέξεις στερεύουν από το νόημά τους, που αποκαλείς τον άλλο φίλο, μπρο, και δεν τον νοιώθεις ούτε φίλο ούτε αδελφό, αλλά λες τις λέξεις έτσι γενικά, απευθυνόμενος στο τίποτα; Δεν μπορώ να δω τη μητρότητα ως μέσο ολοκλήρωσης. Αυτό θα πήγαινε κόντρα σε όλη τη φιλοσοφία μου. Θεωρώ ότι η μητρότητα είναι συνειδητή επιλογή να δώσεις αγάπη σ' ένα πλάσμα, συνυπολογίζοντας και όλο τον κόσμο και τις συνθήκες στις οποίες θα ζήσει."
Η Ίρις ωστόσο παρά τις αντιρρήσεις της Θέλμας, έχει ήδη επιλέξει το παιδί τους. Είναι μια νεαρή κοπέλα που τις θεωρεί φίλες της και τις θαυμάζει. Όταν κάμπτονται οι αντιστάσεις της Θέλμας, μένει να το πούνε στην Αγγελική και να την πεισουνε να δεχτεί. Όμως η Αγγελική τους φέρνει δώρο μια.....σκορδόπιτα.

Ξεκαρδιστικοί διάλογοι, ψυχολογικά σασπένς, σκηνοθετικά τρικ και σεναριακές ανατροπές, συνθέτουν αυτή την έξυπνη μεταφυσική κωμωδία με το πρωτοποριακό σενάριο και τις απολαυστικές ερμηνείες.

Το εκρηκτικό και χαρισματικό τρίο που θαυμάσαμε στο θέατρο Vault στην παράσταση '"Αφρική ή πώς να φυτέψετε το νεκρό αδελφό σας" Ίρις Κατσούλα, Αγγελική Γρηγοροπούλου και Κατερίνα Αγγελίτσα, επανέρχεται στο θέατρο ΦΟΥΡΝΟΣ αυτή τη φορά, με το υπέροχο κείμενο των Παπουτσή-Γαντερί και την εύστοχη κι ευφάνταστη σκηνοθεσία της Ειρήνης Γαντερί, η οποία κάνει και τα σκηνικά και κοστούμια της παράστασης.

Ακούμε μουσικές επιλογές της αξιόλογης αυτής ομάδας ηθοποιών και συγγραφέων, από κλασσική μουσική ως ethnic και techno.

"Η ευγνωμοσύνη είναι το κρασί της ζωής! Μέθυσε!!!!

Μέσα από μια αρνητική συνθήκη (βαμπίρ), δύο ευφιείς Ελληνίδες συγγραφείς, έγραψαν ένα έργο με πολλά φιλοσοφικά και πνευματικά μηνύματα, προσφέροντας μια παράσταση που καθόλου δεν σχετίζεται με το σκοτάδι, αλλά με το άπλετο φως της αυτοεξέλιξης του ανθρώπινου όντος, στην αέναη Ύπαρξη. Μέσα από απρόβλεπτα κι ανατροπές, δίνουν ένα ηχηρό μήνυμα ελευθερίας κι αυτοδιάθεσης και τονίζουν τη συνειδητή επιλογή της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο και τον αγώνα για ένα εξελικτικό προχώρημα της ανθρωπότητας, σπάζοντας το ασφυκτικό κέλυφος του Εγώ.

Οι φωτισμοί του Αποστόλη Τσατσάκου, εντείνουν το μυστηριακό της ατμόσφαιρας, υπογραμμίζοντας το πνευματικό ύφος των επαναστατριών βρικολακίνων.

Η Ειρήνη Γαντερί σκηνοθετώντας το δικό της κείμενο, έφτιαξε μια παράσταση ζωντανή, ατμοσφαιρική, με χιούμορ κι όμορφα σκηνοθετικά τρικ, τονίζοντας τις διαφορές των τριών γυναικών αλλά και τις ομοιότητές τους. Με πολλά στοιχεία και καταστάσεις της σημερινής κοινωνίας κι εποχής, εξασφαλίζεται η διαχρονικότητα αυτής της δουλειάς και η ικανοτητά της να "μιλήσει" στο σήμερα και στους νέους ανθρώπους.

Το Θέλμα και Ίρις είναι μια σπιντάτη, αέρινη, μαύρη κωμωδία, που βάζει ερωτήματα, θέτει προβληματισμούς και ναι μεν περνάς θαυμάσια βλέποντάς την, αλλά όταν φεύγεις από το θέατρο αναρρωτιέσαι: μήπως χρειάζεται κάτι να επανεξετάσω στη ζωή μου;
Εξάλλου όπως είπε και η Αγγελική Γρηγοροπούλου σε συνέντευξή της, ο ρόλος του θεάτρου είναι να αφυπνίζει, να συγκινεί και να μετακινεί.

"Είτε ζήσεις αιώνια, είτε πεθάνεις αύριο, η κάθε μέρα σου μπορεί να είναι διαφορετική κι ενδιαφέρουσα. Και να αλλάζεις μέσα σου διαρκώς και να ανακαλύπτεις νέες πτυχές της προσωπικότητάς σου, γιατί στην αυτογνωσία δεν υπάρχει τέλος. Και να ρουφάς την κάθε εποχή και να βιώνεις συνεχώς νέα πράγματα και νέες καταστάσεις."

 

Ταυτότητα Εκδήλωσης

Ημερομηνία:

Από: 08/03/2023 Εως: 26/04/2023

03/05/2023

04/05/2023

10/05/2023

11/05/2023

Τετάρτη Πέμπτη 21.00

Τοποθεσία:

Θέατρο Φούρνος, Μαυρομιχάλη 168, Αθήνα

Eισιτήρια:

12€

Πληροφορίες / Κρατήσεις:

Τηλ.: 21 0646 0748

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Banner 2

 

300 300

« Δεκέμβριος 2023 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.