Είδαμε τα μπλε καστόρινα παπούτσια του Θανάση Σκρουμπέλου στο θέατρο Μπέλλος.

Είδαμε τα μπλε καστόρινα παπούτσια του Θανάση Σκρουμπέλου στο θέατρο Μπέλλος.

ΕΙΔΑΜΕ Γράφτηκε από  Λένα Σάββα Μάρτιος 29 2023 μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς

Είδαμε τα μπλε καστόρινα παπούτσια του Θανάση Σκρουμπέλου στο θέατρο Μπέλλος.

Γράφει η Λένα Σάββα

"Για νάχεις το πάνω χέρι, κόβεις τους ανθρώπους σε μικρές ομάδες και τους αφήνεις να πιστεύουν άλλοι έτσι, άλλοι αλλιώς, για να τους μανουβράρεις. Κομμουνιστές, δεξιοί, Χριστιανοί, Γιαχωβάδες, Ολυμπιακοί, Παναθηναϊκοί, μόνο για αυτό είναι χρήσιμες αυτές οι ιδέες. Για νάχεις το κουμάντο εσύ, να τσουλάει η αγορά και νάχεις το ανάλογο κέρδος.Αυτό είναι. Το κέρδος."

Η ομάδα 4Frontal μετά τους Αριστερόχειρες, κάνει ένα εκ νέου αξιόλογο πέρασμα από τα θεατρικά δρώμενα, με το βιβλίο του Θανάση Σκρουμπέλου που διασκευάζει η Νεφέλη Μαϊστράλη και σκηνοθετεί ο Θανάσης Ζερίτης. Το βιβλίο πραγματεύεται την ιστορία της Μετεμφυλιακής Ελλάδας κάνοντας focus σε διαφορετικούς κόσμους.

Η παράσταση αρχίζει με Καραγκιόζη. Τι θέλει να μας πει;
Ήταν ένα μικρό καράβι που ήταν αταξίδευτο.
Ήταν και είναι η Ελλάδα;

Ο ένας κόσμος του βιβλίου είναι η ταβέρνα- μπαρ ΧΑΒΑΗ. Εκεί σερβίρανε άντρες ντυμένοι γυναίκες, "μαέστροι στο σεξ".
Ο Γαζούρης ή Λάζαρος, με το υπερμεγέθες πέος.
" Κρεμόταν σαν τρίτο πόδι ανάμεσα στα σκέλια του. Το φαλλικόν παράδοξον, ο νέος Διόνυσος, είπε για αυτόν η φιλόλογος Μαυρέα. Εκπληκτικός χορευτής και τραγουδιστής, μας ταξίδεψε στα τραγούδια του Έλβις Πρίσλεϊ. Του άρεσε να παίζει μπάλα, να χορεύει και να τραγουδάει ροκ.
Η μάνα του η Αριστέα, έπλενε τα σεντόνια των πορνείων και τον έβαζε να ορκιστεί ότι ποτέ δεν θα κάνει άνομες πράξεις.
Άλλα πρόσωπα της Χαβάης ήταν η Φώτω, άνθρωπος του αφεντικού, η Σαλώμη, μέση δαχτυλίδι, φτιαξιά οικοδόμου, η Βουγιούκλω με το οξυζεναρισμένο μαλλί, η Θέμις με ξένες γλώσσες κι αέρα ευρωπαϊκό και η Γκόλφω, ένα βλαχάκι σκαστό απ' το αναμορφωτήριο.
"Είμαστε από γεννησιμιού μας κόρες, φυλακισμένες σε σώμα γιου."
Ο κυρ Χρήστος το αφεντικό, πρώην Χίτης έκανε κουμάντο στη μισή Αθήνα και είχε επαφές με το παρακράτος.

Η σύνδεση με τον άλλο κόσμο, τον πολιτικοποιημένο, ήταν ο Μαλατσίας ή Θανάσης, ο καλύτερος φίλος του Γαζούρη. Ήταν οργανωμένος στην Δημοκρατική Κίνηση Νέων Γρηγόρης Λαμπράκης (ΖΕΙ). Λαμπράκηδες, έτσι τους λέγανε.
Έτσι μπαίνει στη ιστορία η Νεολαία Λαμπράκη και με τον περίτεχνο τρόπο του συγγραφέα και την εξαιρετική διασκευή της Νεφέλης Μαϊστράλη, ενώνονται οι δύο κόσμοι.
Ήρωες, άπαρτα βουνά...........

Το έργο περιγράφει ανάγλυφα τη διαπλοκή και τις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες της δεκαετίας του '60 που προετοίμασαν το έδαφος για την δικτατορία των συνταγματαρχών.

Ο Μαλατσίας με την Άρτεμη μοιράζουν προκηρύξεις, δίνουν και σε μας. Ένας κόμπος στο στομάχι ανάμεσα σε γέλια, μουσικές, χορούς και τραγούδια.

Να μην αφήσουμε να χαθεί άλλο αίμα στον τόπο μας!
Να ανθίσει στην πατρίδα μας η Δημοκρατία!
Να μην περάσει ο φασισμός!

Το '63 βγαίνει αδύναμα πρωθυπουργός ο Παπανδρέου, ο παπατζής, έτσι τον λέγανε στην πιάτσα.

"Τις εκλογές πήρε ο παπατζής, όχι την εξουσία. Εμείς (το παρακράτος), πάντα καβάλα θα είμαστε. Ξέρεις τι μούχε πει ο αμερικάνος με τα γαλόνια; Αν πάνε κάτι ν' αλλάξουν οι πολιτικοί, προλαβαίνουμε και τους αλλάζουμε εμείς. Καταλαβαίνεις; Εμείς είμαστε η δύναμη."

Εν τω μεταξύ η Χαβάη στις δόξες της με τους τρανς να κοσμούν τη νύχτα του υπόκοσμου. Πολλά κι ευτράπελα συμβαίνουν στην Χαβάη, πολλά και δύσκολα στην ιστορία της Ελλάδας.Τραγικά λάθη που τον απόηχό τους πληρώνουμε μέχρι σήμερα.

Κωμικά αποσπάσματα από την Γκόλφω και το παραδοσιακό "δεν μπορώ Μανούλα μ' δεν μπορώ" σκορπίζουν αρκετό γέλιο στην αίθουσα, για να μαλακώσουν τα δραματικά γεγονότα μιας ταραχώδους εποχής.

Τα μπλε καστόρινα παπούτσια, είναι μια ρεαλιστική ματιά πάνω στο τι επικρατούσε ανέκαθεν στο Ελληνικό κράτος.

" Και τότε άναψε σαν ξαφνικό φως η λύση μέσα στο κεφάλι μου. Τα πετρέλαια μάγκα μου, για αυτά γίνονται όλα. Για αυτό στείλανε τις παλιοκαραβάνες στην Κύπρο να στήσουν ανάχωμα, μην απλώσει χέρι η Ρωσία και τότε αντίο πετρέλαια. Για αυτό ζεσταίνουν το μίσος για τους Κόκκινους."

Η σκηνοθεσία του Θανάση Ζερίτη, δημιουργεί μια παράσταση ζωντανή με σφρίγος και παλμό, μια παράσταση γιορτινή με πολύ γέλιο και κωμικά στοιχεία, παρά το δύσκολο θέμα που πραγματεύεται. Γρήγοροι ρυθμοί, μπρίο και περιβάλλον επιθεώρησης, με την εξαιρετική δουλειά της Κατερίνας Φώτη στην κίνηση.Βάζει τα πρόσωπα να μιλούν για τον εαυτό τους στο τρίτο πρόσωπο, μια πολύ έξυπνη σκηνοθετική πρωτοτυπία, κάτι που προκαλεί γέλιο και αποστασιοποίηση από την δραματικότητα.
Πλήρως εναρμονισμένα με το έργο, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Γεωργίας Μπούρδα, περιγράφουν με έντονα χρώματα τον κόσμο των πορνείων, αλλά και την αγωνιζόμενη νεολαία κι όχι μόνο.
Εξαιρετικές οι μουσικές επιλογές των Σταύρου Γιαννουλάδη και Γιάννη Λατουσάκη με βάση τα τραγούδια του Έλβις και άλλα τραγούδια της εποχής.

2 Νοεμβρίου 1964. Η επέτειος της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοπόταμου. Κορυφαία σαμποταριστική ενέργεια της Εθνικής μας Αντίστασης. Οι κυβερνήσεις της δεξιάς με τους παλατιανούς, απαγόρευαν τη γιορτή και την χαρακτήριζαν σύναξη συμμοριτών. Πολύς κόσμος, τα αυτοκίνητα έχουν σχηματίσει μια ουρά πολλών χιλιομέτρων. Ακούγεται ο ύμνος του ΕΑΜ. Οι κυβερνητικοί αντιπρόσωποι αποχωρούν. Στο μεγάφωνο ακούγονται τραγούδια του Θεοδωράκη. Ξαφνικά ένας τρομακτικός ήχος. Η διαβόητη προβοκάτσια του '64 θα βαφτεί στο αίμα. 13 νεκροί και 51 τραυματίες.

Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει.

Ένα τέτοιο πολυεπίπεδο και πολυπρόσωπο έργο, απαιτεί απόλυτο συντονισμό μεταξύ των έξι ηθοποιών που παίζουν αρκετούς ρόλους ο καθένας.Αυτός ο συντονισμός επιτεύχθηκε και ήταν άψογος. Η ομάδα 4Frontal σε αγαστή συνεργασία, λειτούργησε σαν ένα καλοκουρδισμένο σύνολο, με κωμικές ατάκες, σπαρταριστές στιγμές και κορυφώσεις, που άλλοτε προκαλούν άφθονο γέλιο κι άλλοτε μεγάλη συγκίνηση. Οι έξι ηθοποιοί τραγουδούν και χορεύουν εκπληκτικά (ιδιαίτερα ο Γαζούρης), φορούν με τεράστια άνεση τον ένα ρόλο μετά τον άλλο και παρουσιάζουν μια υπέροχη παράσταση που ΠΡΕΠΕΙ να την δουν όλοι. Οι μεγάλοι για να θυμηθούν την ιστορία, οι νεότεροι για να την μάθουν. Την αληθινή ιστορία. Γιατί η ιστορία είναι η ταυτότητά μας. Να μάθουμε τα λάθη και τις μεγαλειώδεις στιγμές και να διδαχτούμε. Μόνο έτσι ίσως μπορέσουμε να ξεφύγουμε από τον ζοφερό φαύλο κύκλο και να προχωρήσουμε σ' έναν καθαρό αέρα Ελευθερίας και Δημοκρατίας.

Μπράβο στην ομάδα 4Frontal, στον σκηνοθέτη της και σε όλους τους συντελεστές, για την δουλειά τους. Μας θύμησαν και μας συγκίνησαν. Ακόμα κι εμάς που δεν βιώσαμε δια ζώσης τα γεγονότα, αλλά αποσπάσματα από τον απόηχό τους.
Το δυνατό έργο του Θανάση Σκρουμπέλου δεν θα μπορούσε να τύχει καλύτερης μεταχείρισης!

 

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Θανάσης Ζερίτης

Διασκευή: Νεφέλη Μαϊστράλη

Σκηνικά - κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα

Κινησιολογία - Χορογραφία: Κατερίνα Φώτη

Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Τσιμπρικίδου

Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή

Video promo: Θωμάς Παλυβός

Μακιγιάζ: Ρούλα Λιανού

Μουσική: Σταύρος Γιαννουλάδης, Γιάννης Λατουσάκης

Παίζουν: Σταύρος Γιαννουλάδης, Χάρης Κρεμμύδας, Γιάννης Λατουσάκης, Νεφέλη Μαϊστράλη, Διονύσης Πιφέας, Πάνος Τοψίδης

Ιnfo

Θέατρο Μπέλλος: Κέκροπος 1, Πλάκα – Ακρόπολη, τηλ: 6948230899

Πρεμιέρα: Δευτέρα 13 Μαρτίου

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00, Κυριακή στις 17.00

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: Α ζώνη 20€ - Β ζώνη 18€ 14€ (φοιτητικό/ανέργων/ άνω των 65)

Προσφορά προπώλησης: 14 ευρώ

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Banner 2

 

300 300

« Φεβρουάριος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.