Είδαμε τα ανεμοδαρμένα ύψη της Έμιλι Μπροντέ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
Είδαμε τα ανεμοδαρμένα ύψη της Έμιλι Μπροντέ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
Γράφει η Λένα Σάββα
Τα ανεμοδαρμένα ύψη είναι το μοναδικό έργο της Έμιλι Μπροντέ, το έγραψε το 1947 στα 29 της χρόνια (ένα χρόνο αργότερα πέθανε, σαν μέσα από τόσους θανάτους να προανάγγελνε τον δικό της) και θεωρείται ένα από τα κλασσικά έργα της αγγλικής λογοτεχνίας.
Η οικογένεια του Έρνσο που μένει στα ανεμοδαρμένα ύψη, έχει δύο παιδιά, την Κάθριν και τον Χίντλεϊ κι ένα υιοθετημένο τον Χήθκλιφ.
Η Κάθριν και ο Χήθκλιφ ερωτεύονται μ' έναν παράφορο αλλά και καταδικασμένο έρωτα. Ο Χίντλεϊ μετά τον θάνατο του πατέρα του αντιμετωπίζει τον Χήθκλιφ σαν υπηρέτη, ενώ η Κάθριν αρνείται να τον παντρευτεί λόγω της κοινωνικής του θέσης. Ο Χήθκλιφ εξαφανίζεται, η Κάθριν παντρεύεται έναν άντρα της σειράς της και τρία χρόνια αργότερα ο Χήθκλιφ επιστρέφει πλούσιος και δυνατός διψασμένος για εκδίκηση. Κι όλα αυτά με την απειλή μιας τρομερής αρρώστιας που αποδεκατίζει και που αργότερα ονομάστηκε φυματίωση.
Ο έρωτας της Κάθριν και του Χήθκλιφ δεν ξεπεράστηκε ποτέ, κατέστρεψε δύο οικογένειες μέσα από την εκδίκηση και τη σκληρότητα και η συγγραφέας με μια μεταφυσική οπτική, τον περνάει στην αιωνιότητα.
Η ιστορία αρχίζει από το τέλος, με την εκπληκτικής εκφραστικότητας αφήγηση της Αγγελικής Λεμονή στο ρόλο της οικονόμου.
Η γεμάτη λυρισμό σκηνοθεσία του Γιάννη Καλαβριανού, δίνει στο μυθιστόρημα ατμοσφαιρικότητα, ποιητικότητα και ρομαντισμό, χωρίς να υποβαθμίζει τα συγκρουσιακά και βίαια κομμάτια.
Τα ανεμοδαρμένα ύψη δεν αφορούν μόνο την τοποθεσία. Είναι ο δυνατός αέρας που σηκωνόταν μέσα στις ψυχές των ηρώων και παράσερνε στη δίνη του έρωτες, στόχους της καρδιάς κι όνειρα βγαλμένα κατευθείαν από το κέντρο του αληθινού Εαυτού. Είναι οι άνθρωποι που αιωρούνται κάπου στο πουθενά, χωρίς καμμία επαφή με την εσωτερική τους πραγματικότητα. Νιάτα ορμητικά που δεν έχουν από που να πιαστούν, να καθοδηγηθούν, μέσα σε οικογένειες που σιγά σιγά ξεκληρίζονται. Ο φόβος της φυματίωσης στοιχειώνει τις ζωές τους και τους αφαιρεί εμπειρίες. Οι ταξικές διαφορές σε πρώτο πλάνο, σκεπάζουν τα αληθινά συναισθήματα και η αλαζονεία της εξουσίας παραμορφώνει τους χαρακτήρες και βγάζει στην επιφάνεια σκληρότητα και μίσος. Όμως ο θάνατος παραμονεύει και είναι ο μεγάλος δάσκαλός τους.
Ο δυνατός έρωτας που γεννιέται μέσα σ' αυτή την ταραγμένη ατμόσφαιρα, αντί να ομορφύνει τις ζωές των ηρώων, ροκανίζει τα θεμέλια των δύο οικογενειών και μαζί με τον θάνατο σπέρνει την καταστροφή.
Ο έρωτας κι ο θάνατος στο μυθιστόρημα της Μπροντέ, συνεργάζονται για ν' αλλάξουν τη μοίρα των γενιών που διαδέχεται η μία την άλλη, επαναλαμβάνοντας παρόμοιες ιστορίες. Πώς θα κλείσει άραγε ο κύκλος αυτός της σκοτεινής επανάληψης;
Η μελαγχολική μουσική του Άγγελου Τριανταφύλλου, εντείνει με την μελωδικότητά της το δράμα, τα λάθη και τον πόνο των ηρώων. Η μουσική συνεργάζεται με τον έρωτα σε μια προσπάθεια να υπονομεύσουν τον θάνατο.
Εκπληκτικό το παιχνίδι με τις εναλλαγές φωτός και σκιάς, άσπρου και μαύρου, των φωτισμών της Εβίνας Βασιλακοπούλου.Εστιάστηκε στο λευκό της ύπαρξης και στο μαύρο του θανάτου, αντιστρέφοντας ενίοτε τους ρόλους, καταργώντας τα σύνορα.
Με πολλή φαντασία τα σκηνικά του Γιάννη Θαβώρη μοιράζουν τη σκηνή ανάμεσα στα δύο σπίτια, κόβοντας τα έπιπλα στη μέση.
Οι ερμηνευτές Γιώργος Γλάστρας στο ρόλο του Χήθκλιφ, Ιωάννα Κολλιοπούλου στο ρόλο της Κάθριν, Αγγελική Λεμονή οικονόμος-αφηγήτρια, Μαρία Κωνσταντά, Γιώργος Μακρής, Χριστίνα Μαξούρη, Λυγερή Μητροπούλου, Γιώργος Μπένος, Γιώργος Μπινιάρης, Άγγελος Μπούρας και Δημήτρης Πασάς, έδωσαν εκφραστικές, αισθαντικές ερμηνείες, μεταφέροντας στον θεατή το κλίμα του βιβλίου και της εποχής.
Η Έμιλι Μπροντέ φτιάχνει μια σκοτεινή ιστορία, αλλά δίνει και τη θεραπεία της. Είναι η τελευταία φράση του Χήθκλιφ, πριν τελειώσει η παράσταση.
"Τελικά δεν είναι δύσκολο να πεθάνει κανείς, το αληθινά δύσκολο είναι ν' αγαπηθεί. Δεν μπορεί να ήταν μόνο αυτό η ζωή μου, δεν μπορεί."
Τα ανεμοδαρμένα ύψη είναι μια παράσταση που αξίζει να τη δει κάποιος, για την εξαιρετικά ατμοσφαιρική σκηνοθεσία της, τις πολύ καλές ερμηνείες, τον υπέροχο σχεδιασμό φωτισμών, τα ευφυή σκηνικά, τα ρομαντικά κοστούμια εποχής των Αλεξάνδρας Μπουσουλέγκα και Ράνιας Υφαντίδου και τα δυνατά μηνύματα ενός έργου του προπερασμένου αιώνα, που εφαρμόζουν γάντι στο σήμερα.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Μετάφραση-Διασκευή-Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός
Σκηνογραφία: Γιάννης Θαβώρης
Συνεργάτης σκηνογράφος: Μαρία Καραθάνου
Kοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα, Ράνια Υφαντίδου
Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου
Φωτισμοί: Εβίνα Βασιλακοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη-Επιμέλεια κίνησης: Αλεξία Μπεζίκη
Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή
Promo video: Θωμάς Παλυβός
Μακιγιάζ φωτογράφισης: Μαρία Παπαδοπούλου
Hairstyling φωτογράφισης: Ροβένα Ελμαζάι
Social media: Κάλλη Μαυρογέννη
Διεύθυνση παραγωγής: Τάκης Γεώργας
Οργάνωση Παραγωγής: Χρυσαντίνα Κούλουμπου, Χαρά Λώλη
Οργάνωση γραφείου παραγωγής: Βικτώρια Λώλη
Διεύθυνση εμπορικού τμήματος: Γιώργος Γεώργας
Επικοινωνία & προβολή: Μαρία Αδαμοπούλου, Ελένη Λιλή
Διανομή με αλφαβητική σειρά:
Γιώργος Γλάστρας (Χήθκλιφ), Ιωάννα Κολλιοπούλου (Κάθριν), Μαρία Κωνσταντά (Φράνσις), Αγγελική Λεμονή (Νέλυ), Γιώργος Μακρής (Έρτον), Χριστίνα Μαξούρη (Ισαβέλλα), Λυγερή Μητροπούλου (Κάθυ), Γιώργος Μπένος (Λίντον), Γιώργος Μπινιάρης (Ιωσήφ), Άγγελος Μπούρας (Χίντλεϋ), Δημήτρης Πασάς (Έντγκαρ)
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ηρώων Πολυτεχνείου 32
Πειραιάς
www.dithepi.gr
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
25.01.202 - 02.04.2023
Τετάρτη 19:00
Πέμπτη 20:30
Παρασκευή 20:30
Σάββατο 17:30 & 21:00
Κυριακή 19:00
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Διακεκριμένη: 30€ (25€ *)
Α Ζώνη: 25€ (20 € *)
(*) φοιτητικό/ανέργων
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ
TICKET SERVICES
Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα
Τηλεφωνικά: 2107234567
Online: www.ticketservices.gr
και στο ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου
τηλ. 2104143310
Οι τηλεφωνικές και οι online αγορές περιλαμβάνουν χρέωση υπηρεσίας +6% επί της τιμής του εισιτηρίου.