Συνέντευξη του Τάκη Πατερέλη (ομάδα Ρόδα) στο θέατρο.gr

Συνέντευξη του Τάκη Πατερέλη (ομάδα Ρόδα) στο θέατρο.gr

Συνέντευξη του Τάκη Πατερέλη (ομάδα Ρόδα) στο θέατρο.gr.

1) Καλησπέρα σας και καλωσορίσατε στην σελίδα μας. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για την ομάδα Ρόδα έτσι ώστε να σας γνωρίσουν καλύτερα οι αναγνώστες μας;

Η θεατρική ομάδα Ρόδα δημιουργήθηκε το 1991 από την κυρία Μαρία Περετζή και είναι μέρος του ιδρύματος Γκουρτζίεφ. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ευρωπαϊκή παράδοση του Θεάτρου του Ιερού. Όπως αναφέρει η ίδια:
"Στη Ρόδα εργαζόμαστε με την παραδοχή της ύπαρξής του Ενός Ιερού Μύθου. Σύμφωνα με την άποψη μας, όλα τα Ιερά κείμενα ανεξάρτητα από τη θρησκεία στο πλαίσιο της οποίας εμφανίστηκαν, έχουν κοινό κεντρικό θέμα. Κάθε Ιερό Κείμενο μπορεί να ιδωθεί σαν υπόμνηση, ότι υπάρχει μια "άλλη ζωή", ένα επίπεδο της βίωσης του κόσμου που δεν εξαντλείται όταν ο άνθρωπος βλέπει τις "σκιές των πραγμάτων" σύμφωνα με την αλληγορία της σπηλιάς (Πλάτωνας).
"στην Ρόδα επιλέγουμε τα έργα που ανεβάζουμε μέσα από τους μεγάλους μύθους και τα έπη της παγκόσμιας κληρονομιάς. Σαν στόχο έχουμε να δημιουργήσουμε μια παράδοση θεατρικής αφήγησης των πιο σημαντικών μύθων που έχουν επηρεάσει τη διάπλαση του κόσμου μας. Θέλουμε έτσι να κάνουμε τον σύγχρονο θεατή άμεσο κοινωνό του οικουμενικό τους περιεχόμενου".
Η ΡΟΔΑ έχει ένα τρομερά πλούσιο έργο να επιδείξει με τα έργα που έχει ανεβάσει, αλλά ταυτόχρονα δραστηριοποιείται και σε άλλους τομείς όπως η συγγραφή βιβλίων, η κυκλοφορία CD με μουσική Γκουρτζίεφ, συναυλίες, ντοκιμαντέρ κ.α. Στο www.rodatheater.gr μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το σύνολο του έργου μας.

received 1364076090847758

2) Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για την Ελευσίνα πως και γιατί ψηφίστηκε ως πολιτιστική πρωτεύουσα του 2023; Και πως αυτό ήταν αφορμή για να ετοιμάσετε και να παρουσιάσετε την συγκεκριμένη παράσταση σας "Ελευσίνια μυστήρια";

Με αυτές τις παραστάσεις τιμούμε ως οφείλουμε την πόλη της Ελευσίνας!.. Βέβαια η αλήθεια είναι ότι η δημιουργία του συγκεκριμένου έργου ξεκίνησε αρκετά χρόνια πριν και είναι καρπός πολύ σοβαρής και κοπιώδους προσπάθειας των κ. Δημήτρη και κας Μαρίας Περετζή καθώς και των μελών της ΡΟΔΑ... Οπότε θα λέγαμε ότι πρόκειται για μια "ευτυχή συγκυρία"!...

680adb7a7e18109a051baa880e0f91c5 XL

3) «Η θεατρική παράσταση ΕΛΕΥΣΙΝΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ανεβαίνει στο Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας Δήμου Πετρούπολης σε σκηνοθεσία της Μαρία Περετζή την Δευτέρα 25 και Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου, ώρα 8.30 μ.μ. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια:

α) Για τους συγγραφείς του έργου και για την σκηνοθέτρια.

Ο κ. Δ. Περετζής είναι πρόεδρος του Ιδρύματος Γκουρτζίεφ, και επί της ουσίας ο άνθρωπος ο οποίος έφερε στην Ελλάδα την πρακτική διδασκαλία της Εργασίας του Γκουρτζίεφ. Πτυχιούχος του Ε. Μ. Π. και του YALE με μεταπτυχιακό στην Φιλοσοφία. Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο, ενώ οι παραστάσεις της ΡΟΔΑ βασίζονται σε δικά του κείμενα. Η κ. Μ. Περετζή συνυπογράφει το κείμενο των ΕΛΕΥΣΙΝΙΩΝ καθώς και την σκηνοθεσία, ενώ έχει και την μουσική, ενδυματολογική και φωτιστική επιμέλεια. Σπούδασε ζωγραφική στην Αθήνα και την Ν. Υόρκη έχοντας στο ενεργητικό της εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εδώ και πολλά χρόνια ασχολείται με την διδασκαλία των Ιερών Χορών και Κινήσεων οι οποίες κατέχουν πρωτεύοντα ρόλο στο Φιλοσοφικό Έργο του Γ. Ι. Γκουρτζίεφ.

β) Για το φεστιβάλ της Πετρούπολης.

Είναι ένας από τους σημαντικότερο φεστιβαλικούς θεσμούς της Ελλάδας. Έχω συμμετάσχει στο παρελθόν με τζαζ και άλλα σχήματα μουσικής. Όμως με ιδιαίτερη συγκίνηση θυμάμαι ότι ήταν στο ίδιο φεστιβάλ το 2005 η πρώτη μου συμμετοχή με την Ρόδα, στο έργο Αλκιβιάδης Άγιος!

γ) Και για το έργο;

Είναι μια θεατρική εκδοχή όλων των δρώμενων που λάμβαναν χώρα κατά την διάρκεια των κορυφαίων εκείνων Μυστηρίων. Παράλληλα με την πορεία που εξελίσσεται από τη Αθήνα προς την Ελευσίνα, λαμβάνουν χώρα πολλά και διαφορετικά δρώμενα. Εορτές, Τελετουργίες, όπως επίσης και κοσμικά ευτράπελα, διαπλέκονται με στοιχεία του Μύθου Δήμητρας και Κόρης, μέχρι την συγκλονιστικά αποκαλυπτική σκηνή της Τελικής Μύησης!
Εδώ, θα ήθελα να πω για τον κυρίαρχο ρόλο που έχει η ζωντανή μουσική στην παράσταση. Πρωτότυπες συνθέσεις των μελών της ΡΟΔΑ επενδύουν τα δρώμενα δίνοντας την κατάλληλη συναισθηματική χροιά σε αυτήν την κορυφαία Μυστηριακή Τελετουργία!

4) α) Τι είναι τα ελευσίνια μυστήρια και ποια είναι η ουσία και το βαθύτερο νόημα των εννέα ημερών της πιο φημισμένης τελετουργίας των αρχαίων χρόνων;

Τα Ελευσίνια είναι μια γιορτή-Μυστηριακή τελετή αφιερωμένη στη Δήμητρα και την κόρη της Περσεφόνη. Όπως σε όλα τα Μυστήρια, έτσι και εδώ υπάρχει το εξωτερικό μέρος το οποίο γίνεται άμεσα αντιληπτό, και η εσωτερική διάσταση, η ουσία. Η προετοιμασία και ο τρόπος με τον οποίο οι υποψήφιοι μύστες βίωναν τις εμπειρίες που τους δίνονταν από τους Ιερείς. Η σημασία των Μυστηρίων δεν μπορεί να είναι άλλη από την αναζήτηση και τα ερωτήματα που προκύπτουν μπροστά στο μεγάλο μυστήριο της Ζωής και του θανάτου, του αληθινού Νοήματος της ανθρώπινης ύπαρξης. Υπάρχει έμπρακτα ζήτημα εσωτερικής ανάπτυξης?.. Βίωσης του Αληθινού Κόσμου?.. Ο σπόρος κάτω από το χώμα που έχει μέσω κατάλληλων συνθηκών την δυνατότητα να καρπίσει?...

β) Και γιατί πρέπει κάποιος να παρακολουθήσει την παράσταση αυτή;

Κάθε παράσταση της 30μελους ομάδας ΡΟΔΑ είναι ένα υπερθέαμα!.. Οι ερμηνείες, η μουσική, τα χορικά, ο φωτισμός και τα κοστούμια αποτελούν μέρη ενός συνόλου πολύ υψηλών προδιαγραφών, τολμώ να πω σε παγκόσμιο επίπεδο. Ταυτόχρονα, είναι μοναδική ευκαιρία για τον θεατή, να βιώσει πρωτόγνωρες συναισθηματικές καταστάσεις οι οποίες απορρέουν από την επί-κοινωνία με τα δρώμενα. Ο τρόπος με τον οποίο οι ηθοποιοί και το κοινό γίνονται κοινωνοί μιας "άλλης πραγματικότητας", με άμεσο και ζωντανό τρόπο.

received 340756681752072

5) Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;

Για τον ερχόμενο χειμώνα σκοπεύουμε να κάνουμε αρκετές παραστάσεις, έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε περισσότερους ανθρώπους να έρθουν σε επαφή με τα ΕΛΕΥΣΊΝΙΑ ΜΥΣΤΉΡΙΑ όπως και με το συνολικό έργο της ΡΟΔΑ.

6) Μια ευχή για την σελίδα και τους αναγνώστες μας.

Εύχομαι μακροημέρευση στην σελίδα σας, ενώ σε όσους από εσάς θελήσουν να έρθουν στις παραστάσεις μας, προκαταβολικά θα ευχηθώ "Καλή Ψυχαγωγία"!
Σας ευχαριστώ πολύ!
Τάκης Πατερελης, Μουσικός, μέλος της Θεατρικής Ομάδας ΡΟΔΑ.

 

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση θα βρείτε εδώ.

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Banner 2

 

300 300

« Ιούλιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.