Συνέντευξη της Μαριλένας Τριανταφυλλίδου και της Κατερίνας Αλεξάκη στο θεατρο.gr.

Συνέντευξη της Μαριλένας Τριανταφυλλίδου και της Κατερίνας Αλεξάκη στο θεατρο.gr.

Συνέντευξη της Μαριλένας Τριανταφυλλίδου και της Κατερίνας Αλεξάκη στο θεατρο.gr.

1) Καλησπέρα σας και καλωσορίσατε στην σελίδα μας.
Κυρία Τριανταφυλλίδου, πείτε μας λίγα λόγια για την εταιρεία/ομάδα Artika. Από ποιους-ες αποτελείται; Ποιες είναι οι αρμοδιότητες σας στην ομάδα;


Καλησπέρα και από μας και καλώς σας βρίσκουμε! Ξεκινήσαμε την Artika το 2006 μαζί με την Κατερίνα, με την ορμή που είχαμε τότε ως νέες καλλιτέχνιδες. Έτσι κάναμε μία πολύ δυναμική εκκίνηση, δημιουργώντας τότε ένα δικό μας θεατρικό χώρο για να παρουσιάζουμε τις παραστάσεις μας και φέρνοντας ένα άγνωστο μέχρι τότε είδος θεάτρου στην Ελλάδα, το θέατρο που απευθύνεται στις πολύ νεαρές ηλικίες, δηλαδή στα βρέφη και στα νήπια. Τα χρόνια που ακολούθησαν έφεραν πολλές αλλαγές, συνεχίσαμε όμως σταθερά, προσαρμοζόμενοι στις εκάστοτε συνθήκες και εξελισσόμενοι, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή η ομάδα να έχει άλλα δύο μέλη, την Κλεονίκη Καραχάλιου και τον Βασίλη Καζή, να δημιουργεί παραστάσεις για όλες τις ηλικίες, να οργανώνει ένα διεθνές φεστιβάλ και να παρουσιάζει τη δουλειά της τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

MariProva2bright


2) Από τις 4-8 Μαΐου στο θέατρο ΠΟΡΤΑ και στο θέατρο ΕΛΕΡ θα πραγματοποιηθεί το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου & Παραστατικών Τεχνών για Νεαρούς Θεατές 0-6, «Απ’ την Αρχή». Ένα διεθνές φεστιβάλ από την Artika αφιερωμένο στην πρώτη ηλικία του ανθρώπου.
Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για το φεστιβάλ;
Τι περιλαμβάνει και σε ποιους απευθύνεται;


Στο φεστιβάλ «Απ’ την Αρχή» το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τέσσερεις παραστάσεις από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από τη Δανία, την Πολωνία, την Ολλανδία και την Αυστρία, και δύο Ελληνικές. Το σκεπτικό μας σχεδιάζοντας το φεστιβάλ ήταν να δώσουμε την ευκαιρία στον κόσμο να δουν διαφορετικά είδη παραστάσεων για πολύ νεαρές ηλικίες. Παράλληλα με τις παραστάσεις, θα λάβουν χώρα πολλές ενδιαφέρουσες δράσεις όπως εργαστήρια για παιδιά, masterclasses για επαγγελματίες, ένα εργαστήριο-φυτώριο νέων καλλιτεχνών, ένα συνέδριο σε συνεργασία με το τμήμα θεατρικών σπουδών και με το παιδαγωγικό τμήμα δημοτικής εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ, μία συζήτηση με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων εκπροσώπων από τους χώρους του θεάτρου και της εκπαίδευσης, και τέλος μία έκθεση ζωγραφικής με έργα καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο με θέμα «Τα παιδιά – θεατές».


3) Τι ανταπόκριση λαμβάνετε από τα παιδιά τόσο μικρής ηλικίας 0-6 χρόνων; Και ποια η αντίδραση και ανταπόκριση των γονιών;


Τα παιδιά είναι οι καλύτεροι θεατές διότι είναι γεμάτα περιέργεια. Ειδικά οι πολύ νεαρές ηλικίες στις οποίες εμείς επικεντρωνόμαστε, έχουν το επιπλέον πλεονέκτημα ότι δεν έχουν ακόμα διαμορφωμένες πεποιθήσεις ,ούτε προκαταλήψεις. Επομένως είναι «παρθένοι» θεατές γεμάτοι περιέργεια. Οι γονείς από την άλλη μεριά έχουν την επιθυμία να προσφέρουν ό,τι καλύτερο μπορούν στα παιδιά τους. Πολλές φορές έχουν τεράστια αγωνία αν θα πάει καλά η πρώτη επαφή με το θέατρο. Νομίζω πως στο τέλος, η θεατρική εμπειρία τους αποζημιώνει όλους, ή τουλάχιστον τη συντριπτική πλειοψηφία.


4) Ποιος είναι ο στόχος του φεστιβάλ;

Στόχος του φεστιβάλ είναι να φέρει στο προσκήνιο το κοινό των παιδιών που βρίσκονται στην προσχολική ηλικία, να αναδείξει την ανάγκη του ανθρώπου να έρχεται σε επαφή με την τέχνη από την αρχή της ζωής του, να γνωρίσει περισσότερος κόσμος ότι υπάρχουν παραστάσεις που μπορούν να τις παρακολουθήσουν παιδιά τόσο νεαρών ηλικιών και να δώσει το ερέθισμα σε περισσότερους καλλιτέχνες να ασχοληθούν με αυτές τις ηλικίες.

IMG 20230406 103528


5) Κυρία Αλεξάκη πως συναντήθηκαν κι ενώθηκαν οι δρόμοι σας με την κυρία Τριανταφυλλίδου;


Με την Μαριλένα ήμασταν μαζί στην δραματική σχολή. Μέσα από την ομαδική δουλειά ήρθαμε κοντά και πιστεύοντας κυρίως στην ένωση δυνάμεων αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια καλλιτεχνική παρέα που σιγά σιγά ενηλικιώθηκε και μας έδωσε την δυνατότητα να δοκιμαστούμε σε πολλά μέτωπα. Δεν είναι πρωτόγνωρο να θέλεις την δική σου ομάδα ειδικά μόλις τελειώσεις τις σπουδές σου. Αυτό όμως που καταλαβαίνεις σταδιακά είναι η διαφορά της φαντασιωσικής καλλιτεχνικής οικογένειας και της πραγματικότητας στην οποία συνεχώς τεστάρεται η αντοχή όλων των μελών της. Κάπως έτσι αντέξαμε και σε λίγο θα κλείσουμε μια 20ετία. Δεν είναι λίγο αν σκεφτείς τι έχει περάσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ειδικά στον χώρο του πολιτισμού. Πρόκειται για μια καθημερινή άσκηση ενεργής αγάπης κάτι που λίγοι γνωρίζουν για το επάγγελμα μας και ειδικότερα για την λειτουργία των θεατρικών ομάδων. Θα ζήσουμε θείε Βάνια λοιπόν...


6) Το φεστιβάλ θα επαναληφθεί και του χρόνου; Πώς μπορεί κάποιος να συμμετέχει;


Σκεφτόμαστε πως ένα τέτοιο εγχείρημα που απαιτεί έναν μεγάλο προϋπολογισμό καθώς και μια ολοκληρωτική δέσμευση των μελών της ομάδας μας είναι εφικτό και πιο ουσιαστικό να συμβαίνει κάθε δεύτερο χρόνο. Χρειάζεται χρόνος να κατασταλάξουν τα όσα επιτεύχθηκαν στην διάρκεια του και να παρατηρήσουμε και την ανταπόκριση του κόσμου σε αυτό το κάλεσμα η οποία πρέπει να σημειώσω ότι είναι ήδη εντυπωσιακή. Οι φιλοξενούμενες αλλά και οι ελληνικές παραγωγές της διοργάνωσης είναι ήδη οι περισσότερες sold out. Αναφέρομαι όμως πιο πολύ στην σχέση του κοινού με το θέατρο για πολύ νεαρές ηλικίες. Θα γίνει πιο γνωστό? Θα μεγαλώσει η συνεργασία μεταξύ φορέων για να το βοηθήσουν να αναπτυχθεί? Αυτό το τροφοδοτικό πλαίσιο θα θέλαμε να καλλιεργήσουμε και να επιτύχουμε να γίνει θεσμός. Δεν μας ενδιαφέρει να γίνει ένα φεστιβάλ πυροτέχνημα που θα μας προβάλει αλλά μετά θα χαθεί. Η φιλοδοξία μας είναι να ξεκινήσουμε τις διεργασίες που θα σταθεροποιήσουνε το πλαίσιο για να αναπτυχθεί το θέατρο για νεαρές ηλικίες είτε αυτό είναι νέοι καλλιτέχνες του εργαστηρίου του Φεστιβάλ στους οποίους διδάσκουμε τα όσα γνωρίζουμε για αυτό το είδος με την ελπίδα να ασχοληθούνε με αυτό, είτε καλώντας σε διάλογο διαφορετικούς φορείς που θα το αγκαλιάσουν, είτε γνωρίζοντας στον κόσμο την μαγεία του.
Η διαδικασία επιλογής ομάδων για μας είναι δύσκολη. Απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα σε όλους, συνήθως αρκετούς μήνες πριν και εξετάζουμε τις προτάσεις που μας υποβάλλονται προσεκτικά. Δεν μας ενδιαφέρει να κάνουμε φεστιβάλ με τους “δικούς μας”. Θέλουμε να συμμετέχει ότι καλύτερο έχει να επιδείξει η ελληνική και ξένη καλλιτεχνική σκηνή. Και βέβαια χαιρόμαστε να μεγαλώνει σταθερά ο αριθμός των υποψηφίων και η διαδικασία να γίνεται δυσκολότερη.


7) Ξεχωρίσατε κάποια παράσταση ή οτιδήποτε άλλο από το φεστιβάλ;


Οι παραστάσεις είναι ξεχωριστές η κάθε μία στο ιδιαίτερο υποείδος της αφού άλλη είναι καθαρά χορευτική όπως η ολλανδική ομάδα deStilte, ή δημιουργεί κουκλοθέατρο όπως η Art Fraction από την Πολωνία. Είχαμε την τύχη να έχουμε διαθέσιμους για εργαστήρια, τους καλλιτέχνες από την ομάδα Theater Madam Bach που κατασκευάζουν ένα εικαστικό περιβάλλον υψηλής ποιότητας σε κάθε τους παράσταση για νεαρούς θεατές καθώς και την ομάδα Breloque που συνθέτει θεάματα καταρρίπτοντας τα ηλικιακά όρια. Θέλαμε να δώσουμε την ευκαιρία στους Έλληνες επαγγελματίες να συχνωτιστούν με αυτούς τους θεατράνθρωπους και να ανταλλάξουνε εμπειρίες γιατί πιστεύουμε ότι είναι ο μοναδικός τρόπος να γνωρίσουμε τον καλλιτεχνικό μας εαυτό. Έτσι ο απώτερος στόχος είναι μια γιορτή για το θέατρο όπου όλοι συναντιούνται, οι πάνω και οι κάτω από την σκηνή, οι έξω από την χώρα και οι μέσα σε αυτήν, οι δυνητικοί προστάτες του και οι κοινωνοί του. Ελπίζουμε να το επιτύχουμε.

8) Θα θέλαμε να κλείσουμε με κάτι που θέλετε εσείς μοιραστείτε μαζί μας ή να πείτε για το θεατρο.gr.


Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον ιστότοπο σας για την επικοινωνία του φεστιβάλ με το κοινό και να ευχηθούμε να συνεχίσετε να καλείτε τον κόσμο διαδικτυακά στην δια ζώσης επικοινωνία με την τέχνη του θεάτρου.

Πληροφορίες για το φεστιβάλ θα βρείτε εδώ.

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Banner 2

 

300 300

« Δεκέμβριος 2023 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.