Οι ηθοποιοί της παράστασης «Κρατάς μυστικό;» μιλούν στο Θεατρο.gr

Οι ηθοποιοί της παράστασης «Κρατάς μυστικό;» μιλούν στο Θεατρο.gr

Οι ηθοποιοί της παράστασης «Κρατάς μυστικό;» μιλούν στο Θεατρο.gr

 

Αλίκη Αβδελοπούλου

Αλίκη Αβδελοπούλου

Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για εσάς ώστε να σας γνωρίσουν καλύτερα οι αναγνώστες μας; Πώς προέκυψε το θέατρο στη ζωή σας;

Είμαι γέννημα θρέμμα πρωτευουουσιάνα, όμως αγαπώ πιο πολύ την επαρχία της Ελλάδας, την οποία είχα την τύχη να επισκεφτώ και να ζήσω αρκετά μέσα από τη δουλειά μου. Από τη στιγμή που αποφάσισα ότι όταν μεγαλώσω θα γίνω ηθοποιός (κάπου στα 14), δεν σταμάτησα να αλλάζω γνώμη, να το μετανιώνω και να το ξαναποφασίζω κάθε στιγμή! Έχω κάνει πολλές διαφορετικές δουλειές για τα προς το ζην (από πωλήτρια και σέρβις έως εργασίες αναστήλωσης και συντήρησης, όπως επίσης και τις εργασίες σχεδόν σε όλο το φάσμα της θεατρικής παραγωγής) για να επιστρέφω πάντα στο ότι αυτό που με εκφράζει περισσότερο είναι να βρίσκομαι πάνω στη σκηνή και να ερμηνεύω θεατρικούς ρόλους ή τραγούδια. Μουσική και θέατρο βάραιναν, ανέκαθεν, το ίδιο μέσα μου. Στην 26χρονη πορεία μου, έχω γαλουχηθεί κυρίως στο ερευνητικό θέατρο και σε ομάδες θεάτρου και χοροθεάτρου, χορωδίες, μουσικές μπάντες, όπως επίσης και σε μεγάλους καλλιτεχνικούς φορείς και φεστιβάλ στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό και είχα την τύχη να γνωρίσω πολλούς αξιόλογους και σημαντικούς καλλιτέχνες και να εμπειρωθώ σπάνιες συνεργασίες που με καθόρισαν σαν άνθρωπο και καλλιτέχνη. Στην παρούσα φάση, εκτός από την υποκριτική, αυτό που με συγκινεί περισσότερο είναι η ενασχόλησή μου με τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας και την καλλιτεχνική ομάδα +65 που συμμετέχω ως συντονίστρια, με τον «Κινητήρα» και την Αντιγόνη Γύρα. Και φυσικά ο ρόλος μου ως μαμά ενός εφήβου: κάθε στιγμή της ημέρας και μια έκπληξη!

Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για τη συγγραφέα Ασπασία Ποντίκα, για την παράσταση και για τον ρόλο σας;

Η Ασπασία έχει γράψει ένα δύσκολο και επίκαιρο έργο. Ένα έργο με σουρεαλιστικά στοιχεία, πολυεπίπεδο, με κρυφή πλοκή και ιδιαίτερη δομή. Πάει κόντρα σε όλα σχεδόν τα κλισέ της θεατρικής γραφής. Ο λόγος του είναι χειμαρρώδης, δραματικός και ταυτόχρονα πολύ συμπυκνωμένος, με τεράστια συναισθηματικά άλματα. Στην παράσταση καλούμαστε να το «φέρουμε» όλο αυτό χωρίς όμως ο θεατής να νιώσει τόσο το «βάρος», όσο να αντιληφθεί την αλήθεια αυτών των ανθρώπων, να ταυτιστεί και να συγκινηθεί. Έτσι και η Φωτεινή, ο ρόλος μου, από «φωτεινή» γυναίκα έχει μεταμορφωθεί στο απόλυτο σκοτάδι και την αρρώστια. Και την αιτία αυτού την ξαναζεί μπροστά στα μάτια των θεατών κάθε βράδυ, σαν να είναι η πρώτη και η τελευταία φορά!

 

Άννυ Ευαγγέλου

Άννυ Ευαγγέλου

Η αγάπη έχει μορφή εξουσίας; Μέχρι πού μπορεί να μας πάει η αγάπη;

Αναμφίβολα η αγάπη εμπεριέχει μορφή εξουσίας μέσα της. Οτιδήποτε μπορεί να ελέγξει το πώς αισθανόμαστε και πράττουμε, μας εξουσιάζει. Και η αγάπη έχει αυτό το γνώρισμα. Όταν ο άλλος είναι καλά είμαστε κι εμείς και το αντίστροφο. Αν αυτό δεν είναι εξουσία, δε μπορώ να φανταστώ τι είναι. Κι αυτό είναι κάτι που μπορεί να μας φτάσει στα άκρα, στα όρια του καθενός γιατί δεν αντιλαμβανόμαστε εκείνη τη χρονική στιγμή λογικά τις πράξεις μας. Μας καταβάλλει το πάθος της στιγμής, ξυπνώντας μέσα μας ζωώδη ένστικτα και δρούμε χωρίς να καταλαβαίνουμε τι κάνουμε και κυρίως χωρίς να υπολογίζουμε συνέπειες ή και απώλειες. Ως Άννυ θεωρώ ότι η αγάπη είναι κάτι που φτάνει τον καθένα μας ξεχωριστά σε σημείο να ξεπερνάει τα όριά του και να δρα με τρόπο που ποτέ στο παρελθόν δε φανταζόταν ότι θα δρούσε ποτέ.

Ποιά σκηνή από το έργο ξεχωρίζετε;

Αν θα ξεχώριζα μια σκηνή από το έργο θα ήταν η τελευταία πράξη, η οποία στην πραγματικότητα είναι και η πρώτη σε ρεαλιστικό χρόνο. Το να μπορείς να δεις μέσα από παιδικά ματιά γνωρίζοντας την κατάληξη της ζωής τους είναι κάτι το σεκταριστικό. Αντιλαμβάνεσαι ότι τίποτα στη ζωή δεν είναι τυχαίο και πολλά πράγματα προδιαγράφονται από την παιδική μας κιόλας ηλικία.

Θα θέλαμε να κλείσουμε με κάτι που θέλετε εσείς να πείτε για το Θεατρο.gr.

Θα ήθελα να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ στο Θεατρο.gr που δίνει φωνή σε νέους καλλιτέχνες. Η δουλειά που γίνεται από όλους σας είναι εξαιρετική.

 

Νεφέλη Πιτσή 2

Νεφέλη Πιτσή

Τι συμβολίζουν τα δυο κοριτσάκια του έργου;

Πιστεύω πως είναι δυο παιδικές ψυχές που κρατάνε στα χέρια τους το μέλλον. Βιώνουν έντονα τη ζωή και τις συνδέει μια βαθιά φιλία. Είναι αυτό που είμαστε όλοι μας όταν θυμόμαστε τον εαυτό μας ως παιδιά. Αθωότητα και αυθορμητισμός. Γελάνε, θυμόμουν, κλαίνε, φοβούνται. Κι όλα αυτά με ειλικρίνεια. Ακόμα, είναι γεμάτες όνειρα. Αν ξεχώριζα μια λέξη για να περιγράψω τα κορίτσια του έργου θα ήταν η λέξη "πιθανότητα" γιατί, χωρίς να το ξέρουν, έχουν τη δύναμη να πάνε προς πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις στη ζωή, αλλά εν τέλει, μία είναι αυτή που θα τις παρασύρει.

Ξεχωρίζετε κάποιον ρόλο / ήρωα στην παράσταση αυτή;

Θεωρώ πως όλοι οι ρόλοι έχουν κάτι το ξεχωριστό και θα ήταν δύσκολο να επιλέξω μόνο έναν. Ωστόσο, ο ρόλος της Φωτεινής σε μεγάλη ηλικία, τον οποίο υποδύεται εξαιρετικά η Αλίκη Αβδελοπούλου έχει γραφτεί με τέτοιον τρόπο που δε θα μπορούσε να μην προκαλέσει το ενδιαφέρον.

 

Νίκος Τριανταφύλλου

Νίκος Τριανταφύλλου

Σε ποιον απευθύνεται η συγκεκριμένη παράσταση;

Η παράσταση έχει να κάνει με τον έρωτα, την αγάπη, τη φιλία και την προδοσία. Με λίγα λόγια έχει να κάνει με πολλά από όσα συμβαίνουν στη ζωή, άρα και απευθύνεται σε όλους. Γενικά, το θέατρο απευθύνεται σε όλους και πρέπει να απευθύνεται σε όλους. Αυτός είναι ένας από τους σκοπούς του θεάτρου, άλλωστε: να μας δείχνει τη ζωή μας ή καταστάσεις που έχουν συμβεί στη ζωή μας, απλά με έναν πιο ποιητικό τρόπο.

Πόσο επίκαιρο θεωρείτε ότι είναι το θέμα της κομματοποίησης των σχέσεων;

Δε θα έλεγα ότι είναι επίκαιρο το θέμα αυτό διότι δεν υπάρχει κτηματοποίηση των σχέσεων πλέον. Όλα είναι τόσο ρευστά κι άτυπα που δεν υφίστανται καν σχέσεις, τουλάχιστον με τον τρόπο που τις ξέραμε.

Τι θεωρείτε ότι συμβολίζει το τρίγωνο Ανθή-Φωτεινή-Όμηρος;

Πιστεύω ότι το συγκεκριμένο τρίγωνο συμβολίζει την αγάπη (σε όλες της τις εκδοχές, φιλία, έρωτας κλπ) και την προδοσία. Κοινώς, το μεγαλείο και την αδυναμία, δυο αντίθετες έννοιες. Το μεγαλείο που είναι η ίδια η αγάπη και την προδοσία, που είναι η αδυναμία γιατί η προδοσία είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας.

 

Όλγα Τσαρσιταλίδη page 0001 2

Όλγα Τσαρσιταλίδη

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς ώστε να σας γνωρίσουν καλύτερα οι αναγνώστες μας. Πως προέκυψε το θέατρο στη ζωή σας;

Είμαι από τα παιδιά, που μεγάλωσα με το θέατρο στο ραδιόφωνο και αργότερα το θέατρο της Δευτέρας. Στηνόμουν να ακούσω τις φωνές των ηθοποιών να παίζουν τις ιστορίες. Έκλεινα τα μάτια και ζούσα στο δικό μου σκηνικό. Μαγεία! Όταν δε , αυτό πήρε σάρκα και οστά ... Το θέατρο είναι η ανάγκη μου στην υπέρβαση. Μπορεί να σε μεταφέρει σε νοητούς φυσικούς τόπους, νοητικά μονοπάτια με τεράστια παλέτα σκιών και φωτός όπου δεν θα πήγαινες ούτε σε επτά ζωές .Είναι από τα πράγματα που μου δίνει νόημα. Μου δημιουργεί αλλά και μου λύνει απορίες και προβληματισμούς. Σε κάποιες περιπτώσεις θα μπορούσα να πω ότι μου έσωσε τη ζωή.

Πείτε μας λίγα λόγια για τον ρόλο σας.

Η Ανθή είναι πλέον στη μέση ηλικία που την υποδύομαι , ακριβώς αυτή που αρχίζει ο απολογισμός. Έχει χωρίσει πολλά χρόνια, από την παιδική της φίλη, αλλά μ’ έναν τρόπο είναι παρούσα η μία στη ζωή της άλλης . Την έχει πληγώσει και έχει πληγωθεί. Όχι απλά δεν απαλλάσσεται από τις μνήμες της, αλλά την βασανίζουν και ξύνουν πληγές ώστε να μην κλείνουν. Υπάρχουν υπόγειες ενέργειες που μας υποκινούν για κάποιες πράξεις. Για αυτήν, μπορεί να είναι το πάθος της, ή ο αναπάντεχα αληθινός έρωτας ή ακόμα και η ανάγκη να ενωθεί πιο πολύ με τη φίλη της επιθυμώντας καθετί δικό της. Μπορεί να είναι μια κρυφή ζήλεια ή και μια λανθάνουσα μορφή έρωτα προς τη φίλη της. Είναι μια ρεαλιστική στιγμή που όμως το φινάλε της, με μια ανατροπή, την αφαιρεί από τη σφαίρα του ρεαλισμού.

Η ταυτότητα της παράστασης
Κείμενο - Σκηνοθεσία: Ασπασία Ποντίκα
Ερμηνεύουν (αλφαβητικά):
Αλίκη Αβδελοπούλου, Άννυ Ευαγγέλου, Νεφέλη Πιτσή, Νίκος Τριανταφύλλου Ιπποκράτης Τροβάς, Όλγα Τσαρσιταλίδη

Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Άνθιμος Μόσχος
Μουσική Επιμέλεια: Γιούσεφ Χαλίλ
Φωτισμοί: Γιώργας Μπούχρας
Σκηνικά - Κουστούμια: Τόνια Αβδελοπούλου
Φωτογράφιση: Νίνα Ρέτση
Ψιμυθιολόγος: Χαλίλ Κόνι
Κομμώσεις: Μάριος Κότσιρας
Επιμέλεια Video: Νικήτας Χάσκας
Εκτέλεση Παραγωγής: Medea Pictures
Επικοινωνία: Νατάσα Παππά

Πληροφορίες παράστασης
Χώρος: θέατρο ΔΡΟΜΟΣ
(Αγίου Μελετίου 25 & Κυκλάδων, Κυψέλη, Τηλ: 210 88 18 906)

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=4ka8MBS5KyU

 

Ημέρα και ώρα παράστασης: Παρασκευή│21.15 έως τις 13/01/23

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: €15
Μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων, πολυτέκνων, ΑμεΑ, 65+): €12
Για ομαδικές κρατήσεις άνω των 10 ατόμων (στο τηλ. 210 88 18 906 ή μέσω viva.gr): €11
Ατέλεια ΣΕΗ, ΕΕΣ: €10

Προπώληση εισιτηρίων εδώ:
https://www.viva.gr/tickets/theater/aspasias-pontika-kratas-mystiko/

 

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Banner 2

 

300 300

« Φεβρουάριος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.