Συνέντευξη του Δημήτρη Σταμούλη, στο θεατρο.gr με αφορμή την παιδική θεατρική παράσταση Δον Κιχώτης του Μιγκέλ ντε Θερβάντες στο Μικρό Χορν.

Συνέντευξη του Δημήτρη Σταμούλη, στο θεατρο.gr με αφορμή την παιδική θεατρική παράσταση Δον Κιχώτης του Μιγκέλ ντε Θερβάντες στο Μικρό Χορν.

Συνέντευξη του Δημήτρη Σταμούλη, στο θεατρο.gr με αφορμή την παιδική θεατρική παράσταση Δον Κιχώτης του Μιγκέλ ντε Θερβάντες στο Μικρό Χορν.

1) Κύριε Σταμούλη καλησπέρα σας, και καλωσορίσατε στην σελίδα μας.

α) Θα θέλατε να μας πείτε λίγα πράγματα για εσάς ώστε να σας γνωρίσουν καλύτερα οι αναγνώστες μας; Πως προέκυψε το θέατρο στην ζωή σας;
β) Θα μας πείτε 5 πράγματα για τον εαυτό σας, που ξέρουν κυρίως οι πολύ αγαπημένοι σας; (αναφορά σε χόμπι ή πράγματα που αγαπάτε).
γ) Πως προέκυψε η συγγραφή βιβλίων; Μιλήστε μας για τα δύο βιβλία σας που κυκλοφορούν.
δ) Ποια ιδιότητα αγαπάτε περισσότερο αυτή του ηθοποιού ή αυτή του συγγραφέα;

Α) Γεννήθηκα στην Αυστραλία από μετανάστες γονείς. Πατέρας Αιγυπτιώτης και μητέρα Κυπρία. Στα τέσσερά μου γυρίσαμε στον τόπο της μητέρα μου, στην Κύπρο, στην Αμμόχωστο. Μαγικός τόπος! Γεμάτος πορτοκαλιές και με μια θάλασσα που όμοιά της δεν έχω δει πουθενά. Φανταστείτε ένα μέρος που μυρίζει πορτοκάλι και θάλασσα! Το όνειρο τελείωσε το 1974. Ακόμα θυμάμαι την εισβολή των Τούρκων στην πόλη μου και τους βομβαρδισμούς. Όταν βλέπω εικόνες στις ειδήσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία, η καρδιά μου χτυπάει δυνατά. Ξυπνούν οι δικές μου μνήμες. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, ο πόλεμος είναι χαραγμένος στην ψυχή και το μυαλό μου. Όταν ακούω για πρόσφυγες καταλαβαίνω απόλυτα τι πάει να πει "ξεριζώνομαι".
Σε αυτή την πόλη της χαράς και του καλοκαιριού παίζαμε με τα αδέλφια και τις ξαδέρφες μου, μέχρι να πέσει ο ήλιος. Το αγαπημένο μου παιχνίδι ήταν να φτιάχνω θεατρικές παραστάσεις. Στα δέκα μου έγραφα, σκηνοθετούσα και πρωταγωνιστούσα (βεβαίως). Οι θεατές σταθεροί. Οι γονείς μου, οι θείοι και οι θείες μου... Έβρισκα το θάρρος να παίζω, παρότι ήμουν πολύ ντροπαλός. Κάπου εκεί, σε αυτή την ηλικία, ανακάλυψα ότι αυτή η διαδικασία μου έδινε πολύ χαρά.

Β) 1) Μου αρέσει να μαγειρεύω.

2) Είμαι νυχτοπούλι. 

3) Στην εφηβεία μου ήμουν fashion victim (ευτυχώς το ξεπέρασα).

4) Δίνω διατροφικές συμβουλές και εκνευρίζω τους πάντες.

5) Μου αρέσουν τα επιτραπέζια παιχνίδια αλλά κανείς δεν με ακολουθεί.

Γ) Η συγγραφή και το σκιτσάρισμα βιβλίων προέκυψε τις νύχτες που δεν κοιμάμαι. Φαίνεται ήθελα κάπως να εκτονώσω τις σκέψεις μου, γράφοντας μικρά κείμενα. Αργότερα κατάλαβα ότι ήμουν αρκετά επηρεασμένος από τα γιαπωνέζικα χάι κου.
Το 2011 γεννήθηκε το "Ποιός είπε ότι η νύχτα είναι μαύρη;". Είχε ανταπόκριση. Μετά από δέκα χρόνια έγραψα και το "Νυχτοπούλι" σαν συνέχεια του πρώτου.

Δ) Αγαπώ λίγο περισσότερο το θέατρο. Νομίζω ότι εμπεριέχει όλες τις τέχνες μαζί. Εξάλλου η συγγραφή είναι μοναχική και προτιμώ να δημιουργώ ομαδικά. Να είμαι με ανθρώπους.

2) Μετά την πολύ πετυχημένη περιοδεία σας, τα Αθηναϊκά Θέατρα παρουσιάζουν για 2η χρόνια τον«ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗ» του Μιγκέλ ντε Θερβάντες στο θέατρο μικρό Χορν. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για τον συγγραφέα του έργου και για την παράσταση;

Ο Μιγκέλ Ντε Θερβάντες θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς της χρυσής εποχής της Ισπανίας. Ο Δον Κιχώτης του παρότι γράφτηκε το 1605 συνεχίζει να διαβάζεται και να παίζεται στα θέατρα και τον κινηματογράφο με μεγάλη επιτυχία. Η παράστασή μας ( μια εκπληκτική "ποιητική" διασκευή του Δημήτρη Αδάμη) έχει ανταπόκριση όχι μόνο στα παιδιά αλλά και στους μεγάλους. Πολλές φορές έρχονται συγκινημένοι στα καμαρίνια να μας συγχαρούν. Μεγάλη χαρά για όλους μας.

3) En un lugar de la Mancha, de cuyo nombre no quiero acordarme, no ha mucho tiempo que vivía un hidalgo de los de lanza en astillero, adarga antigua, rocín flaco y galgo corredor. Κάπως έτσι ξεκινά το αυθεντικό κείμενο του Δον Κιχώτη. Πότε και πώς ήρθατε σε επαφή με το έργο αυτό για πρώτη φορά;

Πρώτη φορά θυμάμαι το είδα σε κινούμενα σχέδια. Πολύ αργότερα είδα μια ταινία με τον Πήτερ Ο' Τουλ και την Σοφία Λώρεν. Σχετικά πρόσφατα άκουσα μια ηχογράφηση με τον Μάνο Κατράκη. Αυτή η φιγούρα λοιπόν φαίνεται πως με κυνηγούσε. Φυσικά διάβασα το βιβλίο μόλις μου έγινε η πρόταση.

20220519 193713

4) α) Ποιος είναι ο Δον Κιχώτης;
β) Βρήκατε κοινά σημεία στο χαρακτήρα σας κ στον ήρωα που υποδύεστε;

A)Ο Δον Κιχώτης είναι ένα σύμβολο ελευθερίας. Κυνηγάει τα όνειρά του, πότε δεν το βάζει κάτω. Τολμά να ονειροπολεί. Είναι μελαγχολικός και αστείος ταυτόχρονα. Είναι ό, τι θέλουμε να κάνουμε όλοι μας. Μιλά κατάμουτρα χωρίς να ντρέπεται. Ό,τι σκέφτεται το κάνει. Κοιτάει την ζωή σαν παιχνίδι.

Β)Πάντα όταν δουλεύω έναν ρόλο ψάχνω κοινά στοιχεία. Είναι αναπόφευκτο. Εδώ νομίζω έβαλα την προσωπική μου τρέλα και κάποια μελαγχολία που με διακρίνει. Υποκριτικά μου αρέσει να ακροβατώ ανάμεσα στην φαντασία και την πραγματικότητα.

5) Ο Θερβάντες κάπου γράφει «Να αλλάξεις τον κόσμο φίλε Σάντσο, δεν είναι τρέλα, ούτε ουτοπία. Είναι δικαιοσύνη!».Τελικά πόσο εύκολο είναι να αλλάξουμε τον κόσμο; Και τι είναι προτιμότερο να έχουμε ελευθερία ή δικαιοσύνη;

Αν αλλάξουμε εμείς στον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο, κάτι μπορεί να γίνει. Και η ελευθερία και η δικαιοσύνη είναι εξίσου σημαντικά.

306600c868fe6b67afe34e9f7a9f98b7 XL

6) α) Υπάρχει διάδραση με το κοινό στην παράσταση;
β) Ποιο μήνυμα θέλετε να μεταδώσετε στα παιδιά με αυτή την παράσταση;
γ) Τελικά τι είναι πιο δυνατό, η φιλία του Δον Κιχώτη με τον Σάντσο ή η αγάπη που τρέφει για την Δουλτσινέα;

Α) Διάδραση δεν υπάρχει με τους θεατρικούς όρους. Ο αυθορμητισμός των παιδιών όμως κάνει κάθε φορά την παράσταση διαφορετική.
Β) Δεν μου αρέσουν τα μηνύματα. Δεν συμφωνώ με τον "διδακτικό" τρόπο. Προτιμώ τα παιδιά να αφήνονται ελεύθερα στα μηνύματα που αυτά προσλαμβάνουν. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό.
Γ) Είναι σαν να με ρωτάτε τι είναι πιο δυνατό, ο έρωτας ή η φιλία στη ζωή. Για μένα δεν αντιπαλεύει το ένα το άλλο.

7) Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο, το αγαπημένο σας τραγούδι και το αγαπημένο σας σημείο στη πόλη;

Αγαπημένο βιβλίο: " Με το φως του λύκου επανέρχονται" της Ζυράνας Ζατέλη.

Αγαπημένο τραγούδι: Αλλάζω τραγούδι κατά καιρούς.

Αγαπημένο σημείο στην πόλη: Οι κρυμμένοι κήποι της Αθήνας.

8) Πέρα από την παράσταση αυτή, υπάρχουν και άλλα άμεσα σχέδια για την φετινή σεζόν;

Σχέδια υπάρχουν αλλά δεν είναι ανακοινώσιμα ακόμη.

9) Θα θέλαμε να κλείσουμε, με κάτι που θέλετε εσείς να πείτε για το Θεατρο.gr.

Τελευταία διάβασα ένα γιαπωνέζικο χάι κου: "Έτσι είναι, βρέχει, βρέχομαι, πορεύομαι".

 

Πληροφορίες για την παράσταση θα βρείτε εδώ.

 

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Banner 2

 

300 300

« Φεβρουάριος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.