Συνέντευξη του Τρύφωνα Ζάχαρη στο θεατρο.gr.

Συνέντευξη του Τρύφωνα Ζάχαρη στο θεατρο.gr.

Συνέντευξη του Τρύφωνα Ζάχαρη στο θεατρο.gr.

1) Καλησπέρα σας, και καλωσορίσατε στην σελίδα μας.

Θα θέλατε να μας πείτε λίγα πράγματα για εσάς ώστε να σας γνωρίσουν καλύτερα οι αναγνώστες μας; Πως προέκυψε το θέατρο στην ζωή σας;

Καλησπέρα σας. Καλώς σας βρήκα. Ονομάζομαι Τρύφωνας Ζάχαρης. Έχω τελειώσει τη δραματική σχολή ‘’Δήλος’’ της Δήμητρας Χατούπη και τα τελευταία χρόνια εργάζομαι ως ηθοποιός. Δεν ήμουν από τα παιδιά που από μικρά είχαν όνειρο να γίνουν ηθοποιοί. Το θέατρο βρέθηκε μάλλον τυχαία στο δρόμο μου αλλά ήταν αυτό που λέμε έρωτας με την πρώτη ματιά.

2) «Ο Βομβιστής του Παρθενώνα» του Χρήστου Χρυσόπουλου σε σκηνοθεσία Θεοδόση Σκαρβέλη κάνει πρεμιέρα στις 22 Νοεμβρίου στο θέατρο Arroyo για μόνο 8 παραστάσεις.

α) Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για την παράσταση; Και για τον συγγραφέα;

α) ‘’Ο Βομβιστής του Παρθενώνα’’ είναι μια νουβέλα του Χρήστου Χρυσσόπουλου που γράφτηκε το 1996 και επανεκδόθηκε το 2010. Μάλιστα εκδόθηκε και στην Αμερική σε μετάφραση του John Gullen. Είναι μια νουβέλα αρκετά τολμηρή που εγείρει σύγχρονους προβληματισμούς. Η νουβέλα αυτή έχει τη μορφή ενός φανταστικού φακέλου της αστυνομίας για την υπόθεση του βομβαρδισμού του Παρθενώνα από ένα νεαρό βομβιστή με τα αρχικά Χ.Κ. Εμείς στην παράσταση προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια αστική τελετουργία.
Έναν Χορό πολιτών που μοιράζονται το αστικό τοπίο μένοντας όμως ο καθένας μόνος του.

Μέχρι που αυτό το αναπάντεχο συμβάν χαλάει την ομοιόσταση αυτής της ζωής.

β) Ποιος είναι ο ρόλος σας;

β) Ο δικός μου ο ρόλος είναι ο ρόλος ενός στρατιώτη. Ενός απλού και ανώνυμου στρατιώτη που ένα βράδυ τον ξύπνησαν και τον έστειλαν μαζί με άλλους απλούς στρατιώτες σε ένα πεδίο βολής κάπου στην μέση του πουθενά για να εκτελέσουν έναν άγνωστο νεαρό άνδρα.

γ) Ποιους προβληματισμούς εγείρει το έργο αυτό;

γ) Θα σας απαντήσω με λόγια του ίδιου του Χ.Κ από το έργο:

‘’Στην πόλη μας τον επικαλούμαστε συνέχεια. Δεν περνά στιγμή δίχως κάποιος να αναφερθεί σε αυτόν. Θα νόμιζες πως όλοι ζούμε στο παρελθόν του. Τον επικαλούμαστε με θαυμασμό όταν νιώθουμε μικροί, κάτι που συμβαίνει συχνά ή όταν συνειδητοποιούμε ότι έχουμε παραμείνει φτωχοί. Αυτό μας αρκεί. Έτσι βολευόμαστε. Γιατί δεν μας αρκεί να σκεφτόμαστε τίποτα. Μόνο μας αρέσει να λέμε ‘’Κοίτα εκεί πάνω, κοίτα στην κορυφή της πόλης. Κοίτα τον’’

Δεν μας ενδιαφέρει τίποτα άλλο’’.

δ) Τι το ιδιαίτερο έχει ο Χ.Κ.;

δ) Ο Χ.Κ είναι ένας αιώνιος έφηβος. Διακατέχεται από έναν ιδιότυπο νεανικό μεσσιανισμό. Του αρέσουν τα μεγάλα οράματα και εκστομίζει μεγαλόστομες προτάσεις. Είναι κάπως επίμονος.

Έχει ιδέες και ιδανικά. Έχει διαφορές με τον Παρθενώνα...και μια μέρα αποφασίζει να τις λύσει.

ε) Γιατί πρέπει να καταστραφεί ο Παρθενώνας;

ε) Και ο συγγραφέας δεν νομίζω ότι το λέει με κυριολεκτικό τρόπο. Είναι μια ποιητική μεταφορά. Δεν εννοεί τον Παρθενώνα με την υλική του μορφή. Σαν έργο τέχνης. Σαν ένα μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο Παρθενώνας εδώ είναι ένα σύμβολο. Είναι σαν τον συμβολικό πατέρα που λέει και η ψυχανάλυση. Ίσως πρέπει να ‘’σκοτώσουμε’’ το συμβολικό μας πατέρα για να ενηλικιωθούμε και να προχωρήσουμε. Για να φτιάξουμε τους δικούς μας ‘’Παρθενώνες’’.

3) Πέρα από την παράσταση αυτή, υπάρχουν και άλλα άμεσα σχέδια για την φετινή σεζόν;

Εκτός από τον Βομβιστή αυτή την περίοδο συμμετέχω και στις Νεφέλες του Αριστοφάνη σε μια διασκευή για παιδιά και εφήβους στο θέατρο Μπέλλος. Σε σκηνοθεσία της Αικατερίνης Παπαγεωργίου.

4) Θα θέλαμε να κλείσουμε, με κάτι που θέλετε εσείς να πείτε για το Θεατρο.gr.

Θέλω να σας πω να συνεχίσετε την ωραία δουλειά σας. Να συνεχίσετε δηλαδή να αγαπάτε και να στηρίζετε το θέατρο.

 

 

 

IMG 20231120 133401

 ______

ο βομβιστής του παρθενώνα φωτογραφίες Αναστασία Γιαννάκη 1


Δελτίο τύπου:

«Ο Βομβιστής του Παρθενώνα»
του Χρήστου Χρυσόπουλου
σε σκηνοθεσία Θεοδόση Σκαρβέλη
Πρεμιέρα 22 Νοεμβρίου στο θέατρο Arroyo
Για 8 παραστάσεις

Το τολμηρό βιβλίο του Χρήστου Χρυσόπουλου «Ο Βομβιστής του Παρθενώνα» ανεβαίνει στη σκηνή του θεάτρου Arroyo, σε σκηνοθεσία Θεοδόση Σκαρβέλη.
Το βιβλίο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1996, ενώ ο ίδιος ο συγγραφέας με κάποιες παρεμβάσεις του, επιμελήθηκε τη δεύτερη έκδοση του βιβλίου που έγινε το 2010 από τις εκδόσεις Καστανιώτη.
Η νουβέλα του Χρήστου Χρυσόπουλου κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ (μετάφραση του John Cullen), και είναι σύμφωνα με τους Αμερικανούς ειδικούς από εκείνα τα βιβλία που εγείρουν σύγχρονους προβληματισμούς.
Ελάχιστοι συγγραφείς από το νεότερο ελληνικό δυναμικό έχουν πετύχει μια αυτόνομη έξοδο στην εμπορική (και όχι πανεπιστημιακή) εκδοτική αγορά των ΗΠΑ, που είναι η πιο δυσπρόσιτη αλλά και η ευρύτερη απ’ όλες.
Είναι «ένα έργο σύντομο και ερεθιστικό, καμωμένο με μαστοριά» (M.A. Orthofer The Complete Review).

Λίγα λόγια για την υπόθεση:
Ο ήρωας με όνομα τα δύο αρχικά: Χ.Κ., παραμένει έφηβος. Μεγαλύτερος ίσως στα χρόνια, ωστόσο έφηβος. Διακατέχεται από έναν ιδιότυπο νεανικό μεσσιανισμό. Του αρέσουν τα μεγάλα οράματα και εκστομίζει μεγαλόσχημες προτάσεις. Ακολουθεί τα χνάρια μιας συσκοτισμένης μορφής που κρύβεται στις λιγότερο φωτεινές πτυχές της νεοελληνικής Ιστορίας. Ενός σκιώδους ποιητή και φιλοσόφου που αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του την 31η Ιανουαρίου 1968, αφήνοντας πίσω ένα κάλεσμα σχεδόν τρομαχτικό.
Ο Χ.Κ. είναι κάπως επίμονος. Έχει ιδέες και ιδανικά. Έχει διαφορές με τον Παρθενώνα... και μια μέρα αποφασίζει να τις λύσει.
Η παράσταση:
Η νουβέλα έχει τη μορφή ενός φανταστικού φακέλου της αστυνομίας για την υπόθεση. Στην παράσταση, τα στοιχεία αυτά θα διαπλεκούν, θα χρησιμοποιηθούν κώδικες διαφορετικών ειδών θεάτρου, ενώ καθημερινοί ήχοι θα μεταμορφωθούν σε μουσική. Με αυτά τα υλικά, η παράσταση δημιουργεί μία μορφή αφήγησης που στοχεύει να συνδεθεί με το κοινό σε βαθύτερο επίπεδο.
Το κοινό θα προσκληθεί σε μία θεατρική εμπειρία που αναρωτιέται: μία ρωγμή στην αστική τελετουργία μπορεί να μεταμορφώσει τη λειτουργία της; Ο έρωτας μπορεί να οδηγήσει σε εξέγερση; Τι είναι έθνος; Ποια είναι η ταυτότητά του; Τι θα γίνει αν δολοφονήσεις τον ξενιστή σου, στον οποίο έχεις προστρέξει για να αποκτήσεις μία πλαστή ταυτότητα;
Ο Χορός των ηθοποιών θα εκμεταλλευτεί τη σκηνή ως ένα βήμα δημόσιου λόγου. Μέσω του ελληνικού παραδείγματος θα αναδειχθεί ένα οικουμενικό θέμα που αφορά τους πολίτες όλων των ηλικιών, χρωμάτων και εθνικοτήτων.
Σκηνοθετικό Σημείωμα:
Σε αυτήν την πόλη τα «ανθρωπάκια» του Γαΐτη μοιράζονται τον δρόμο με τα υπόλοιπα μένοντας το καθένα μόνο. Τρέχουν, σταματούν για να πάρουν μια ανάσα, και συνεχίζουν. Η λατρεία της εικόνας, η αποξένωση, και η κοινοτοπία του κακού δεν αφήνουν χώρο στη φαντασία, στην ενδεχομενικότητα. Η καθημερινότητα είναι ένα συνεχές μαρτύριο, γιατί όλα είναι προβλέψιμα, τα μικρά πράγματα στη ζωή σου που γνωρίζεις έτσι κι αλλιώς, και γι’ αυτό τα ανθρωπάκια είναι μπερδεμένα. Ο χρόνος είναι μπερδεμένος. Η πραγματικότητα δεν είναι διακριτή. Ένα πραγματικά αναπάντεχο συμβάν μπορεί να διαταράξει την ομοιόσταση αυτής της ζωής. Όμως αυτή η ρωγμή θα φέρει την αλλαγή, τη συλλογική μετάβαση;
Πέντε νέοι άνθρωποι διαπραγματεύονται επί σκηνής, ανάμεσα, μπροστά και μαζί με το κοινό, την καταστροφή του Παρθενώνα ως τη μόνη λύση για την ελευθερία, για την υπέρβαση: την καταστροφή του Παρθενώνα που κρύβει κάθε ένα από τα ανθρωπάκια μέσα του.
Θεοδόσης Σκαρβέλης

Συντελεστές:
Κείμενο: Χρήστος Χρυσόπουλος
Σκηνοθεσία: Θεοδόσης Σκαρβέλης
Βοηθοί σκηνοθέτη: Λουκία Μισσούρα και Αλεξάνδρα Γεωργίου
Σκηνικά, κοστούμια: Μαριλένα Καλαϊτζαντωνάκη
Βοηθός Σκηνογράφου: Μαρίνα Μηλιάρη
Σχεδιασμός φωτισμών: Εβίνα Βασιλακοπούλου
Σχεδιασμός Ήχου - Σύνθεση πρωτότυπης μουσικής: Νίκος Σαρλής
Επιμέλεια κίνησης: Νικολέτα Ξεναρίου
Επικοινωνία- Δημόσιες Σχέσεις: Γιώτα Δημητριάδη
Παίζουν: Λευτέρης Παπακώστας, Μαρία Γκιώνη, Τρύφωνας Ζάχαρης, Δημήτρης Μπούρας
Μουσικός επί σκηνής: Νίκος Σαρλής

Βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=FYxdpSHq0Y4


Φωτογραφίες: Αναστασία Γιαννάκη
Βίντεο: Νώντας Μιχαλόπουλος
Ενδυματολόγος φωτογράφισης: Μαρίνα Μηλιάρη
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Θάνο Παπαδογιάννη και τη Ζέφη (Ζαφειρία) Σκαρβέλη
Παραγωγή: Έως-αρτ

Πληροφορίες:
Πρεμιέρα 22 Νοεμβρίου
Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:15
Διάρκεια: 90’
Για 8 παραστάσεις
Τιμές εισιτηρίων: 15€ κανονικό, 10€ μειωμένο
Προπώληση: www.ticketservices.gr/event/o-vomvistis-tou-parthenona/

 

Θέατρο Arroyo
Μ. Αλεξάνδρου 128, Κεραμεικός (5’ λεπτά από το Μετρό Κεραμεικός)
(+30) 210 3469575
(+30) 6932763305

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Banner 2

 

300 300

« Φεβρουάριος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.