Οι συντελεστές της παράστασης MACROKOSMOS μιλούν στο θεατρο.gr.

Οι συντελεστές της παράστασης MACROKOSMOS μιλούν στο θεατρο.gr.

Οι συντελεστές της παράστασης MACROKOSMOS μιλούν στο θεατρο.gr.

Αλεξάνδρα Τσόμπου (συγγραφέας)

IMG 20230919 044441

Μιλήστε μας για το έργο σας «Macrokosmos» που θα παρουσιαστεί για δεύτερη χρονιά στο θέατρο 104.


Το έργο Macrokosmos είναι ένα έργο γραμμένο στο σήμερα, για το σήμερα. Είναι πολλά τα ερεθίσματα που λαμβάνουμε καθημερινά ως προς την αδικία, την ανισότητα, τις παράλογες και ως επί το πλείστον απάνθρωπες συμπεριφορές που όλα αυτά θέλησα να τα συγκεντρώσω σε ένα έργο. Η ανάγκη μου αυτή δεν προέκυψε από την ανάγκη να καταγγείλω κάτι αλλά να δώσω έναν χώρο στην ηρωίδα μου να ισορροπήσει μέσα σε αυτήν την κατάσταση, να κατανοήσει σίγουρα που βρίσκεται το δικό της μερίδιο ευθύνης και να της υπενθυμίσω για ποια πράγματα αξίζει να παλεύουμε και να επιβιώνουμε. Το έργο Macrokosmos έχει να κάνει με τα πρότυπα συμπεριφοράς και πολλές φορές τα πρότυπα συμπεριφοράς περνάνε μέσα μας πολύ έμμεσα και σχεδόν ανεπαίσθητα. Εκεί ακριβώς πιστεύω ότι βρίσκεται και το σημείο καμπής όπου σταματάμε να έχουμε καθαρή ματιά και σαφή εικόνα για την πραγματικότητα. Στο έργο παρακολουθούμε όλη αυτή τη διαδρομή της διαστρέβλωσης αλλά και όλα τα διλήμματα που θέτει η ηρωίδα ούσα στον πυρήνα αυτού του μηχανισμού της διαστρέβλωσης.


Πώς προέκυψε η συνεργασία με την σκηνοθέτιδα, Περσεφόνη Παντοπούλου, αλλά και τις ηθοποιούς της παράστασης, Τερέζα Βροντίση, Λίνα Κομνηνού και Μπέτυ Σαράντη;


Η συνεργασία με την Περσεφόνη Παντοπούλου προέκυψε από την ανάγκη να επικοινωνήσουμε με το ευρύ κοινό, γι’ αυτό και δημιουργήσαμε την ομάδα Tsopan Theatre Company. Θεωρούμε και οι δύο αλλά και όσοι είμαστε μέλη αυτής της ομάδας, χρέος, να πάρουμε μια θέση στα πράγματα που συμβαίνουν καθημερινά και να συνεισφέρουμε με τον τρόπο μας και τα μέσα που διαθέτει ο καθένας ξεχωριστά, στο «κοινό καλό». Η Τερέζα Βροντίση, η Λίνα Κομνηνού και η Μπέτυ Σαράντη είναι τρεις εξαιρετικές ηθοποιοί, με αξιοσημείωτες δουλειές στον χώρο του θεάτρου και του κινηματογράφου. Είμαι πολύ περήφανη γι’ αυτές αλλά και για όλους τους συντελεστές που συνέβαλαν ώστε να δημιουργηθεί αυτή η παράσταση.

Περσεφόνη Παντοπούλου (σκηνοθέτις)

ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ ΠΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ FOTO

Πώς προσεγγίσατε σκηνοθετικά την παράσταση;


Όταν έπιασα στα χέρια μου το κείμενο συνέβη μέσα μου μια έκρηξη από εικόνες καθώς κατά τη γνώμη μου η δομή του λόγου εστιάζει με μεγάλη λεπτομέρεια και ακρίβεια στην περιγραφή της εικόνας. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο η σκηνοθεσία προέκυψε αβίαστα και εξ΄ αρχής μου ήταν πολύ καθαρό πώς αυτό θα σωματοποιούταν. Προτίμησα να προσθέσω έντονους συμβολισμούς, αρκετά σουρεαλιστικά στοιχεία και πολύ χιούμορ. Επέλεξα η παράσταση να έχει περισσότερα στοιχεία περφόρμανς και πολύ συνειδητά απέφυγα να παίξω με «θεατρικούς όρους» καθώς ήθελα να κρατήσω τα νοήματα ανοιχτά και δεν είχα καμία διάθεση να «διδάξω» το κοινό. Κύριο χαρακτηριστικό της παράστασης είναι η συνεχής κίνηση των σωμάτων, κρατώντας πάντα έναν ρυθμό. Ένας αέναος κύκλος.


Μιλήστε μας για την ομάδα Tsopan Theater Company.

Η Tsopan Theater Company ξεκίνησε με αφορμή το έργο Macrokosmos. Είναι μία ομάδα που ως βασικό γνώμονα έχει την κατασκευή πρωτότυπων θεατρικών κειμένων και σκηνοθεσίας. Τα μέλη που απαρτίζουν την ομάδα είναι νέοι καλλιτέχνες με διάθεση και ορμή σε κάτι καινούργιο. Στόχος της ομάδας είναι να «μιλάει» και να υπερασπίζεται αυτό που θέλει να πει και να προτείνει με μια δική της γλώσσα, μοναδική, που θα ξεχωρίζει. Ένας λόγος που επιλέξαμε το όνομα Tsopan είναι επειδή δεν παραπέμπει σε κάτι θεατρικό. Είναι μία τόσο γνώριμη και καθημερινή λέξη, αυτή του τσοπάνη, του ανθρώπου δηλαδή που φροντίζει και φυλάει τα πρόβατα του. Συμβολικά για εμάς είναι ο τρόπος με τον οποίο έχουμε επιλέξει να συμπεριφερόμαστε ως ομάδα.

Τερέζα Βροντίση (ηθοποιός)

ΤΕΡΕΖΑ ΒΡΟΝΤΙΣΗ FOTO 1

Μιλήστε μας για τον ρόλο που υποδύεστε.

Στον macrokosmo υποδύομαι την Jackie.
Ας ξεκινήσουμε όμως λέγοντας ότι και οι τρεις είμαστε Jackie.Μόνο που η δική μου Jackie, η ροζ δηλαδή Jackie είναι διαφορετική από τις άλλες δύο αν και είμαστε ο ίδιος άνθρωπος. Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά δεν είναι. Έστω ότι κομματιάσαμε τη Jackie, την συμπεριφορά της δηλαδή σε 3 είδη Jackie.
Είναι εκείνο το κορίτσι, η γυναίκα, ο άνθρωπος, αν τελικά είναι άνθρωπος, που έρχεται σε μια συνεχόμενη εσωτερική σύγκρουση θέλοντας να ανακαλύψει μέσω των κοινωνικών της συναναστροφών την ταυτότητα της .Βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πραγματικότητα που την καταπιέζει και δεν νιώθει ελεύθερη μέσα σε αυτήν.
Θα πλάσω μια εικόνα.. εκείνης που γελάει και περνάει σούπερ σε ένα πάρτι όμως μέσα της αναγνωρίζει την αθλιότητα γύρω της ..και εκεί ακριβώς είναι το θέμα!
Μπορούν επιτέλους οι άνθρωποι να πάψουν να παριστάνουν ότι ακούν, ότι βλέπουν, ότι ενδιαφέρονται αληθινά για ό,τι συμβαίνει;
Η Jackie μου, ζει μέσα σε μια «σπηλιά» και είναι μέρος μιας κοινωνίας που δεν την αντιπροσωπεύει .Η Jackie έχει γεννηθεί εκεί, όμως πλέον παρατηρεί περισσότερο και έχει την επιλογή να είναι αυτό που θέλει να είναι. Αντιλαμβάνεται πως δεν μπορεί η ίδια να μετακινήσει τον κόσμο όμως μπορεί σίγουρα να περάσει πολύ διασκεδαστικά μέσα σε αυτόν... Αυτήν την φορά, γνωρίζοντας!

Τι θέλετε να κρατήσει ο θεατής φεύγοντας από την παράσταση;


Τι θέλω να κρατήσει ο θεατής κατά την έξοδό του από το θέατρο;
Για την ακρίβεια θα απολάμβανα να αφαιρούσε όλα τα επίγεια υπάρχοντα από το σώμα του και να κρατήσει τα ατόφια συναισθήματα που του προκαλούν οι ίδιες οι αισθήσεις του. Το γνωρίζω..περίπλοκο να επιτευχθεί..η Jackie πάντως το προσπαθεί σε κάθε παράσταση!

Λίνα Κομνηνού (ηθοποιός)

ΛΙΝΑ ΚΟΜΝΗΝΟΥ FOTO


Μιλήστε μας για τον ρόλο που υποδύεστε.


Ο macrokosmos! και οι μικρόκοσμοι απ’ όπου η Τζάκι μας περνά. Σύνολα ανθρώπων με τα οποία συναστρέφεται, εμπλέκεται, σύνολα ανθρώπων τα οποία την φέρνουν αντιμέτωπη με τα πιστεύω της, τις αξίες της, σύνολα που γίνονται καθρέπτης του εαυτού της. Στο έργο παρουσιάζονται οι 3 εκδοχές της. Οι 3 Τζάκι που όμως συνθέτουν τη μία. Όλοι μας άλλωστε έχουμε πολλές εκφάνσεις. Εγώ λοιπόν σε μια διαρκείς αναζήτηση από πέρυσι ερευνώ τη Τζάκι όπου προσεγγίζει τα πράγματα με μια διαλλακτικότητα, προσπαθεί να ισορροπήσει τις άλλες δυο της πλευρές που βρίσκονται σε μια συνεχή σύγκρουση. Μια ήρεμη δύναμη που όμως το πέρασμα απ’ όλους αυτούς τους ορόφους δεν της επιτρέπει να παραμείνει στο κέντρο της. Πράγμα όμως που την φέρνει πιο κοντά στην αλήθεια της..


Αγαπημένη σας φράση από το έργο;


«Καλό είναι αυτό να μην το κάνεις στους άλλους ανθρώπους».
Μια διαρκής αναζήτηση για το πού βρίσκομαι. Πού βρίσκομαι σε σχέση με το σύνολο. Παρατηρώ τη δική μου θέση, αντιλαμβάνομαι πώς λειτουργώ, αντιλαμβάνομαι πώς δέχομαι, δέχομαι; Είμαι ανοιχτή να δω και να ακούσω;
Μια διαρκής αναζήτηση που με φέρνει αντιμέτωπη με μια εποχή όπου οι άνθρωποι σκληραίνουν, εγώ να επιθυμώ να στέκομαι με τρυφερότητα.


Μπέτυ Σαράντη (ηθοποιός)

IMG 20230919 045116


Μιλήστε μας για τον ρόλο που υποδύεστε.

Η Τζάκι είναι το κεντρικό πρόσωπο του έργου μας. Τη συναντάμε να έρχεται σε διάλογο με τρεις διαφορετικούς εαυτούς της. Τρεις διαφορετικές εκφάνσεις της - σαν να λέμε τρεις διαφορετικές «φωνές». Η δική μου «φωνή» είναι η φωνή της αλήθειας, μια φωνή ορθολογική με κυνικά στοιχεία και έντονο συναισθηματικό φορτίο. Μέσα από όλη την διαδρομή του έργου η πλευρά της Τζάκι που εγώ ενσαρκώνω αφού έχει γίνει ένα με τη μάζα επιστρέφει στο κέντρο της μετά την απορρύθμιση που έχει υποστεί έχοντας πλήρη διαύγεια για το τί της συνέβη καταλήγοντας έτσι στην πλήρη συνειδητότητα για το ποια πραγματικά είναι.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια της Tsopan Theater Company;

Μέσα στα επόμενα σχέδια της Tsopan Theatre Company είναι η παράσταση Macrokosmos να ταξιδέψει και εκτός Αθηνών και γιατί όχι έπειτα να ξαναγυρίσει στις αθηναϊκές θεατρικές σκηνές. Είναι εξάλλου ένα έργο και μια παράσταση που η ίδια η σύστασή της και ο τρόπος που έχει στηθεί συνεχώς εξελίσσεται και γεννάει κάτι καινούργιο στο κομμάτι της performance , γι'αυτό μπορείς να την δεις - και ίσως χρειάζεται κιόλας - και δεύτερη και τρίτη φορά. Παράλληλα, υπάρχουν ήδη νέες ιδέες για την επόμενη θεατρική δουλειά η οποία πάλι θα στηρίζεται σε πρωτότυπο κείμενο.

Η ταυτότητα της παράστασης


Σύλληψη κειμένου: Αλεξάνδρα Τσόμπου
Δραματουργία: Ειρήνη Αμανατίδου, Μαρία Σικιτάνο
Σκηνοθεσία: Περσεφόνη Παντοπούλου
Μουσική Επιμέλεια: SIGMATAF
Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: SIGMATAF, Νικόλας Γιακουμής
Σκηνογραφία – Κοστούμια: Tsopan Theatre Company
Σχεδιασμός Φωτισμών: Δημήτρης Σαβουιδάκης, Λία Μιχάλη
Επιμέλεια Κίνησης: Γρηγορία Μεθενίτη
Φωτογραφίες: Μαρία Καρκαβίλλα
Trailer / Video: Tsopan Theatre Company
Graphic Design: Εύη Τσόμπου
Επικοινωνία: Νατάσα Παππά
Παραγωγή: Tsopan Theatre Company
Ερμηνεύουν: Τερέζα Βροντίση, Λίνα Κομνηνού, Μπέτυ Σαράντη
Από 25/09/2023 έως 17/10/2023
Δευτέρα & Τρίτη, 21:15
Θέατρο 104, Ευμολπιδών 41, Γκάζι
Προπώληση εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/macrokosmos/

 

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Banner 2

 

300 300

« Ιούλιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.