Συνέντευξη του Κώστα Θεωνά στο θεατρο.gr.

Συνέντευξη του Κώστα Θεωνά στο θεατρο.gr.

Συνέντευξη του Κώστα Θεωνά στο θεατρο.gr.

Κύριε Θεωνά καλησπέρα σας, και καλωσορίσατε στην σελίδα μας. Τι είναι οι Συνέργειες Πολιτισμού και ποιες οι αρμοδιότητες σας;


Οι “Συνέργειες Πολιτισμού” ιδρύθηκαν το 2019, ως μια ανεξάρτητη αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, εγγεγραμμένη στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού. Με όραμα μια κοινωνία αμοιβαίας διαπολιτισμικής κατανόησης και αποδοχής της διαφορετικότητας, προωθούν τις αξίες μιας ανοιχτής και πλουραλιστικής κοινωνίας. Οι συμμετοχικές ετήσιες εκδηλώσεις και βιωματικές δράσεις τέχνης και λόγου των Συνεργειών Πολιτισμού, υπό την καλλιτεχνική μου διεύθυνση, σκοπό έχουν να αναπτύξουν ένα νέο διαδραστικό, ερευνητικό και δημιουργικό πεδίο για καλλιτέχνες, πολιτιστικούς φορείς και θεσμικά όργανα επιφορτισμένα με τον κοινωνικό σχεδιασμό και την πολιτισμική ανάπτυξη.


Το OUTREACH PROJECT με γενικό τίτλο "Συμπερίληψη και Διαφορετικότητα στο Επίκεντρο Πολλαπλών Αφηγήσεων" μετά από δυο εξαιρετικά επιτυχημένες διοργανώσεις υπό την καλλιτεχνική σας επιμέλεια, επιστρέφει για τρίτη χρονιά. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για αυτό;


Το OUTREACH PROJECT, μετά από δυο εξαιρετικά επιτυχημένες διοργανώσεις υπό την αιγίδα και υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, επιστρέφει για τρίτη χρονιά με γενικό τίτλο "Συμπερίληψη και Διαφορετικότητα στο Επίκεντρο Πολλαπλών Αφηγήσεων" για να αναδείξει μια νέα γενιά θεατρικών συγγραφέων. Έχει ήδη συμβάλλει ενεργά στη συγγραφή και την παρουσίαση στις σκηνές του θεάτρου VAULT στην Αθήνα και του θεάτρου Τ στη Θεσσαλονίκη, 14 πρωτότυπων θεατρικών έργων που προτάσσουν τη ρευστότητα φύλου και τη σεξουαλικότητα, τις σωματικές και ψυχολογικές προκλήσεις, την εθνοπολιτισμική προέλευση, τις θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις και τις κοινωνικές ανισότητες.

PORTRAIT CITY OF ATHENS


Σε ποιους απευθύνεται;


Το “OUTREACH PROJECT” απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση, σε απόφοιτες/-ους και σπουδάστριες/-στές θεατρικών σπουδών, δραματικών σχολών, σεμιναρίων δημιουργικής γραφής, να καταθέσουν προσχέδια σύγχρονων θεατρικών έργων. Με πρόθεση, συστηματικά και με συνέπεια, να αλληλεπιδρά, να επικοινωνεί και να δίνει βήμα και λόγο σε νέους θεατρικούς συγγραφείς, προτάσσει με τη γραφή τους την ανοικτότητα και την επικοινωνία με το Άλλο, συμβάλλοντας στην κατάρριψη στερεοτύπων και προκαταλήψεων και την αμφισβήτηση επιβλαβών αφηγήσεων που διαιωνίζουν τον κοινωνικό αποκλεισμό και τις ανισότητες, τον στιγματισμό, τις σεξιστικές και ρατσιστικές αντιλήψεις.


Πώς μπορεί κάποιος να συμμετέχει;


Προκειμένου οι συγγραφείς να συμμετάσχουν στο OUTREACH PROJECT 3, καλούνται να αποστείλουν ένα προσχέδιο θεατρικού κειμένου σε μορφή PDF, μέχρι τη Δευτέρα 31 Ιουλίου, στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. που θα περιλαμβάνει:


Α. Mια εναρκτήρια σκηνή(έως 600 λέξεις)με βασικά στοιχεία πλοκής, διαλόγων και χαρακτήρων και με σαφείς αναφορές στην κατάρριψη στερεοτύπων και προκαταλήψεων
που διαιωνίζουν τον κοινωνικό αποκλεισμό και τις ανισότητες, τον στιγματισμό και τις σεξιστικές και ρατσιστικές αντιλήψεις.

Β. Τίτλο έργου και μια μικρή σύνοψη(έως 300 λέξεις), με την προϋπόθεση ότι τα τελικά έργα που θα προκύψουν δεν θα ξεπερνούν τα 60’ με 70’ λεπτά και οι χαρακτήρες δεν θα ξεπερνούν τους 5

Γ. Ένα σύντομο βιογραφικό


Πως γίνεται η διαδικασία επιλογής και σύνθεσης των κειμένων;


Οι συγγραφείς των 10 επικρατέστερων προσχεδίων που θα επιλεγούν από την Επιτροπή Αξιολόγησης, αποτελούμενη από τους καταξιωμένους συγγραφείς/δραματουργούς Άκη Δήμου, Νίνα Ράπη, Χαράλαμπο Γιάννου, Σοφία Καψούρου και Τηλέμαχο Τσαρδάκα, θα συμμετάσχουν χωρίς οικονομική επιβάρυνση σε ένα τετράμηνο διαδικτυακό εργαστήριο δημιουργικής γραφής, εστιάζοντας στις ατομικές ανάγκες των συγγραφέων.
Το one-to-one mentoring που προσφέρουν οι δραματουργοί στους επιλεχθέντες συγγραφείς, επικεντρώνεται στην παραγωγή δραματικού λόγου που διαθέτει θεατρικότητα. Αποσκοπεί στην ενδυνάμωση της αφηγηματικής τεχνικής και της ικανότητας των συγγραφέων να κατασκευάσουν ένα έργο με ευδιάκριτα μορφολογικά, δομικά και υφολογικά χαρακτηριστικά, με δυνατή πλοκή και ολοκληρωμένους και πολυδιάστατους χαρακτήρες και που θα αφορά και θα αγγίζει ένα ευρύτερο και συμπεριληπτικό κοινό.


Ποιος είναι ο απώτερος στόχος του προγράμματος;


Ο απώτερος στόχος του προγράμματος είναι να αναδείξει διαφορετικές φωνές και απόψεις, ώστε να ακουστούν πολλαπλές ιστορίες και να βιωθούν διαφορετικές εμπειρίες νέων και ανερχόμενων συγγραφέων, που προάγουν την ανοικτότητα και την επικοινωνία με το Άλλο.


Θα θέλαμε να κλείσουμε, με κάτι που θέλετε εσείς να πείτε για το Θεατρο.gr.


Είναι σημαντικό η θεατρική γραφή, ως δημιουργική δραστηριότητα, να αποτυπώνει τις διαφορετικές όψεις της κοινωνικής ζωής. Να δίνει προτεραιότητα στη διαφορετικότητα, να διερευνά θέματα που αφορούν ένα ευρύ φάσμα σωματικών και συναισθηματικών εμπειριών και να βοηθά στην κατανόηση και ενσυναίσθηση των κοινωνικών προκλήσεων και των οριακών ανθρώπινων καταστάσεων. Επομένως, όταν περιλαμβάνονται ποικίλες φωνές και απόψεις, παρέχονται οι ευκαιρίες για να ειπωθούν πολλαπλές ιστορίες, να βιωθούν νέες εμπειρίες και να διερευνηθούν διαφορετικές προοπτικές.

 

 

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Banner 2

 

300 300

« Δεκέμβριος 2023 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.