Συνέντευξη της Έφης Χατζούλη.

Συνέντευξη της Έφης Χατζούλη.

Συνέντευξη της Έφης Χατζούλη στο θεατρο.gr

1.Κυρία Χατζούλη είστε μια πολύπλευρη προσωπικότητα. Ηθοποιός και ποιήτρια. Τι από τα δυο σας εκφράζει περισσότερο και γιατί;

Είναι δύο διαφορετικές μορφές τέχνης και έκφρασης. Η υποκριτική είναι η κύρια ενασχόλησή μου. Η ποίηση είναι η έκφραση και η ανάσα της ψυχής μου.
Λατρεύω την υποκριτική γιατί είναι μια σπουδαία τέχνη στην οποία ο ηθοποιός οφείλει κάθε φορά να μελετήσει, να αφουγκραστεί και να αποδώσει μια ξεχωριστή προσωπικότητα- εκείνη που του υπαγορεύει ο ρόλος του – πάνω στη σκηνή. Είναι μια δύσκολη, επίπονη διαδικασία, που απαιτεί πολύ χρόνο αλλά και μεράκι για να μπορέσει ο ηθοποιός να «μπει» στο πετσί του κάθε ρόλου που καλείται να παίξει. Όποιος ηθοποιός δεν μελετά όλες τις πλευρές και τις λεπτομέρειες του ρόλου που παίζει κάθε φορά, φαίνεται πάνω στη σκηνή. Η υποκριτική είναι μια άκρως εσωτερική διαδικασία που απαιτεί πειθαρχία, μελέτη, ταλέντο και πάρα πολύ κόπο. Μονάχα το ταλέντο δεν αρκεί για να είσαι καλός ηθοποιός. Θα πρέπει κυρίως να μελετάς, να αφιερώνεις χρόνο στον εκάστοτε ρόλο σου. Η Αμερικανίδα ηθοποιός Stella Adler είχε πει: « Πρέπει να μελετάτε το θέατρο όπως ο πάπας τις γραφές» για να συνεχίσει : «Δεν επιτρέπεται να είσαι βερετός. Η ζωή είναι βαρετή και ο καιρός είναι βαρετός. Οι ηθοποιοί πρέπει να μην είναι βαρετοί». Αυτή λοιπόν η τελετουργία της υποκριτικής τέχνης με εξιτάρει, με μαγεύει. Συμφωνώ απόλυτα με τα λόγια του ηθοποιού John Gielgud: «Το να είσαι κάποιος άλλος είναι πάντα πιο ενδιαφέρον από το να είσαι ο εαυτός σου».
Η ποίηση είναι επίσης μια άλλη μεγάλη αγάπη μου. Μέσα από το παιγνίδι των λέξεων μου αρέσει να εκφράζω ιδέες ,απόψεις και πιστεύω μου για τη ζωή και τους ανθρώπους της, για τις χαρές, τις λύπες και τους προβληματισμούς τους στους αναγνώστες μου. Είναι ωραίο μέσα από τα μονοπάτια της αλληγορίας, της μεταφοράς, της παρομοίωσης και άλλων καλολογικών στοιχείων να εκφράζεις τις δικές σου πεποιθήσεις και τον τρόπο που εσύ βλέπεις τη ζωή με τα δικά σου μάτια. Η ποίηση για μένα είναι βάλσαμο της ψυχής μου στις δύσκολες στιγμές μου, μία δημιουργική διέξοδος. Βρίσκω καταφύγιο κοντά της. Έχουν εκδοθεί δύο ποιητικές μου συλλογές : «Γλυκόπικρες νότες» από τις εκδόσεις «Ιωλκός» το 2014 και «Ταξίδι συναισθημάτων» από τις εκδόσεις ΟΤΑΝ» το 2020.Επίσης ένα έμμετρο παιδικό μου παραμύθι «Μαθήματα στο δάσος» από τις εκδόσεις Ιωλκός το 2016 και τώρα σε λίγες μέρες θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις «Σιδέρη» το δεύτερο παιδικό μου παράμύθι με τίτλο «Το Καραμελένιο νησί» .

2.Θα μας πείτε πέντε (5) πράγματα για εσάς που ξέρουν οι πολύ αγαπημένοι σας άνθρωποι; 

Λατρεύω την απλότητα, τον αυθορμητισμό και την καλοσυνάτη, καλοπροαίρετη διάθεση στους ανθρώπους. Η θετική αύρα σε έναν άνθρωπο, η αισιόδοξη σκέψη του είναι για μένα ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο στο χαρακτήρα του για να θέλω να τον γνωρίσω περισσότερο, για να θέλω να τον συναναστραφώ και να τον κερδίσω ως φίλο μου. Ο σπουδαίος Αμερικανός φιλόσοφος και ψυχολόγος William James έχει πει: « Η απαισιοδοξία οδηγεί σε αδυναμία. Η αισιοδοξία οδηγεί στη δύναμη». Επίσης η γνωστή Αμερικανίδα συγγραφέας, ακτιβίστρια ,κωφή και τυφλή Helen Keller είχε πει: «Κράτα το πρόσωπό σου στο φως και δε θα βλέπεις σκιές».
Απεχθάνομαι τους ανθρώπους εκείνους που είναι υπέρμετρα εγωιστές και όταν ανοίγουν το στόμα τους μιλούν μόνο για τον εαυτό τους. Προσπαθώ να τηρώ στη ζωή μου τα λόγια του Αθηναίου ρήτορα Ισοκράτη (436 – 338 π.Χ): «Ποτέ να μην έχεις μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σου αλλά και ποτέ να μην περιφρονήσεις τον εαυτό σου». Οι «δήθεν» άνθρωποι δεν με αφορούν καθόλου και αποφεύγω να τους κάνω παρέα.
Τον ελεύθερο χρόνο μου που αρέσει να ζωγραφίζω πάνω σε πέτρες. Λατρεύω επίσης το κολύμπι στη θάλασσα και τα ταξίδια εντός Ελλάδος κι εκτός! έχω ταξιδέψει στην Ευρώπη αλλά θα ήθελα να πάω στην Αμερική (Λος Άντζελες, Μαϊάμι ,Ν. Υόρκη και Κούβα) και σε χώρες της Ασίας όπως στην Ινδία και στην Κίνα!

3.Ο θεατρικός σας εαυτός που ζει και τι αναζητά από την θεατρική τέχνη;

Aναζητώ μέσα από τα μηνύματα και τα ερεθίσματα του εκάστοτε θεατρικού ρόλου να γίνομαι καλύτερη σαν άνθρωπος και πλουσιότερη σε παιδεία και ψυχική καλλιέργεια. Τόσο αυτός που παίζει θέατρο δηλαδή ο ηθοποιός όσο και αυτός που παρακολουθεί θέατρο έχουν μια κοινή συνισταμένη: τη διδασκαλία ήθους. Η θεατρική τέχνη σε διδάσκει να φεύγεις από το Εγώ σου και να πηγαίνεις στο Εμείς. Το θέατρο είναι ομαδική τέχνη και σε διδάσκει τη συνεργασία και την υποχωρητικότητα απέναντι στο συνάδελφο και γενικά στο συνάνθρωπό σου στη ζωή. Ρόλοι ζωής, ρόλοι σκηνής είναι η θεατρική τέχνη. Είναι μεγάλο λάθος αν ο ηθοποιός νομίζει ότι θα προβάλει μόνο τον εαυτό του πάνω στη σκηνή. Το motto μου για το θέατρο και την υποκριτική είναι τα λόγια του Ρώσου συγγραφέα Άντον Τσέχωφ : «Ένας ηθοποιός πρέπει να φλέγεται εσωτερικά με φαινομενική άνεση εξωτερικά». Αυτό προσπαθώ και θα προσπαθήσω να κάνω πάνω στη σκηνή και στην προ σκηνής διεργασία.
Μου αρέσει και η κωμωδία και η αρχαία τραγωδία. Και ένας δραματικός ρόλος έχει ενδιαφέρον για μένα και ένας κωμικός. Ο ηθοποιός δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στην μια ή στην άλλη θεατρική κατηγορία. Πάντα όμως προσπαθώ να υπηρετώ ένα καλογραμμένο κείμενο που έχει να δώσει μηνύματα στο κοινό.

4.Το φετινό καλοκαίρι πρωταγωνιστείτε σε μια ξεκαρδιστική κωμωδία του Πέτρου Α.Καφαντόγια, στο έργο «Όλοι στα καζάνια σας». Θα μας πείτε λίγα λόγια για τον συγγραφέα και την παράσταση;

Πρόκειται για μία αριστοφανική, σουρεαλιστική κωμωδία γραμμένη με πολύ χιούμορ! Διαδραματίζεται στον Κάτω κόσμο και αναμφισβήτητα έχει άφθονο γέλιο. Κύριο θέμα της είναι η μανία των ανθρώπων (ζωντανών και νεκρών) ακόμα κι εκεί στην κόλαση να μαγαρίζουν (κλέβουν) ο ένας τα ιερά και όσια του άλλου. Ο συγγραφέας του θεατρικού αυτού έργου είναι ένας καταπληκτικός άνθρωπος! ένα ακούραστο μυαλό που λατρεύει τη γραφή και ξέρει να σέβεται τους ηθοποιούς και το δύσκολο έργο τους. Έχει βραβευθεί επανειλημμένα σε διάφορους διαγωνισμούς. Ενδεικτικά αναφέρω : 1ο βραβείο πεζοποίησης- δραματουργίας το 2015 στον 1ο Παγκόσμιο διαγωνισμό της UNESKO Κεφαλληνίας και Νήσων, 3ο Βραβείο Σατυρικής ποίησης στον Παγκόσμιο διαγωνισμό «Παύλος Πολυχρονάκης», όπως και Β ΄Έπαινο στον Καλοκαιρίνιο διαγωνισμό θεατρικού έργου το 2015 από τον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός». Πέρσι είχε κάνει καλοκαιρινή περιοδεία σε πολλές πόλεις σε όλη την Ελλάδα μια άλλη πετυχημένη κωμωδία του με τίτλο «ΑΙ ΚΑΡΥΑΤΙΔΑΙ/Η ΑΠΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΣΑΙΞΠΗΡ». Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών επίσης παρουσίασε με επιτυχία την sold out Χριστουγεννιάτικη κωμωδία του για παιδιά «Η ΜΑΓΙΚΗ ΚΑΜΙΝΑΔΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ». Όλοι οι ηθοποιοί μέσα στην ομάδα λειτουργούμε με κέφι, εμπιστοσύνη και αμοιβαία συνεργασία γι΄ αυτό και το αποτέλεσμα της παράστασης είναι τόσο καλό.
Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος υποδύεται το Σαίξπηρ, η Ιωάννα Προσμίτη τη Βελζεβούλα, η Έφη Χαντζούλη δηλαδή εγώ την προσωποποιημένη Κατάρα του Σαίξπηρ, ο Αντώνης Καφαντόγιας το Λόρδο Έλληνα ή αλλιώς το Μπάμπη, η Αναστασία Ποντίκα το Λόρδο Έλγιν και τον Αριστοφάνη, ο Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος τον Άμλετ και ο Πέτρος Καφαντόγιας το Χάροντα. Οι φωτισμοί και ο ήχος είναι του Γιώργου Σηφάκη, τα σκηνικά είναι του Θεατρικού Οργανισμού «Μικρός Αριστοφάνης» και του Κ. Λαμπρόπουλου και τα κοστούμια του Γιάννη Τερζιώτη.

5.Ποιος είναι ο ρόλος σας ;

Υποδύομαι την Κατάρα του Σαίξπηρ. Όπως γνωρίζουμε ο Σαίξπηρ τάφηκε δυο μέρες μετά το θάνατό του στο ιερό της Εκκλησίας της Αγίας Τριάδας στο Στράτφορντ – Aπόν – Έιβον. Στον τάφο του μετά από δική του επιθυμία λαξεύτηκε (γράφτηκε) πάνω σε πέτρινη πλάκα που καλύπτει τον τάφο του η ακόλουθη επιγραφή:

«Καλέ φίλε, στο όνομα του Θεού συγκρατήσου,
από το να σκάψεις τη σκόνη που εσωκλείεται εδώ.
Ευλογημένος ας είναι όποιος ήσυχες αφήσει αυτές τις πέτρες,
Και καταραμένος ας είναι όποιος μετακινήσει τα κόκκαλά μου»

Ένας μύθος λέει πως ίσως μέσα στον τάφο του Σαίξπηρ κρύβονται αδημοσίευτα έργα του. Η αλήθεια αυτής της υπόθεσης δεν έχει επαληθευτεί.
Η Κατάρα του Σαίξπηρ λοιπόν παίρνει στην κωμωδία « Όλοι στα καζάνια σας» του Πέτρου Α. Καφαντόγια παίρνει σάρκα και οστά- προσωποποιείται με άλλα λόγια από τον συγγραφέα - και προσπαθεί να βοηθήσει το αφεντικό της τον Σαίξπηρ. Αποστολή της είναι να του στείλει από τον Πάνω κόσμο στον Κάτω Κόσμο τα κόκκαλά του. Με άλλα λόγια να τα δώσει στον Άμλετ, στον Μπάτλερ του Σαίξπηρ που έρχεται γι΄ αυτό το σκοπό στον Πάνω Κόσμο. Για ποιο λόγο γίνεται αυτό; για να καταφέρει ο Σαίξπηρ δίνοντας τα κόκκαλά του - που κοστίζουν μια τεράστια περιουσία - να ξεχρεώσει το χρέος του στο Χάροντα. Ο Σαίξπηρ στον Κάτω Κόσμο δεν είναι και τόσο καλό παιδί γιατί παίζει μπαρμπούτι (ζάρια) κι έχει χάσει όλη την περιουσία του Χάροντα που ο τελευταίος του είχε εμπιστευτεί ( ένα σακί χρήματα από τους οβολούς που έπαιρνε από τους νεκρούς για να μπουν στον Άδη).Συνάμα η Κατάρα του Σαίξπηρ είναι και ηθοποιός και στέλνει το βιογραφικό της στον κωμωδιογράφο Αριστοφάνη στον Κάτω Κόσμο μήπως την προσλάβει να παίξει σε κωμωδίες. Η Βελζεβούλα στον Κάτω Κόσμο είναι η μεγάλη της αντίζηλος. Ποια θα πάρει τελικά το ρόλο τον πρωταγωνιστικό; H συνέχεια αλλά επί της σκηνής για να μην πούμε όλο το έργο...

6.Τι συμβολίζει ο τίτλος της παράστασης «Όλοι στα καζάνια σας»;

Ο τίτλος συμβολίζει τον εγκλωβισμό του καθενός μας στην καθημερινή του ρουτίνα η οποία σα φυλακή μας περιορίζει στα ίδια και τα ίδια. Μας καλεί να σπάσουμε τα αόρατα δεσμά μας για να δραπετεύσουμε και να ξεφύγουμε- έστω για λίγο - από τους δαίμονες που μας καταδιώκουν. Έτσι κάνουμε κίνηση να δούμε τη ζωή μας από τη θετική κι εύθυμη ματιά του αυτοσαρκασμού που όλοι καταπνίγουμε για να κυριαρχήσει το δράμα στη ζωή μας. Ο συγγραφέας του έργου λοιπόν όλα αυτά τα έκανε κωμωδία γιατί χωρίς γέλιο η ζωή δεν περνάει ...Πόσο δε η αιωνιότητα στην κόλαση του Αριστοφάνη...(γέλια).

7.Ποιες είναι οι κατευθύνσεις της θεματικής της παράστασής σας;

Η θεματική του έργου κινείται με εναλλαγές ανάμεσα σε τρεις παραμέτρους (τρι- πλή αλληγορία με αφαίρεση).
Κύριο θέμα είναι η κλοπή των γλυπτών του Παρθενώνα από τον Τόμας Μπρους(τον 7ο Κόμη του Έλγιν).
Στο πρώτο μέρος ο συγγραφέας το θέμα αυτό το αποδίδει με μια διάθεση αριστοφανικής ειρωνείας. Φυσικά αυτή η αριστοφανική ειρωνεία αιωρείται σε όλο το έργο με το ερώτημα αν ο Έλγιν έκλεβε τα καζάνια της κόλασης για να τα πουλήσει στο Βρετανικό Μουσείο!Μας υποβάλει το εξής αυτοσαρκαστικό ερώτημα: λέτε ο Διάβολος να τα ζητούσε πίσω ευγενικά;
Παράλληλα ο συγγραφέας ντύνει όλο αυτό το θέμα με κωμωδία καθώς ο σκοπός του έργου είναι να γελάσουμε και προσωποποιώντας λογοτεχνικούς ήρωες ,συγγραφείς αλλά και προσωπικότητες του χτες και του σήμερα δίνει σάρκα και οστά στο αναπάντητο ερώτημα: Πως περνά η αιωνιότητα ειδικά στην κόλαση;
Σχετικά με την τρίτη παράμετρο, το έργο μας καλεί όπως είπαμε και στην προηγού- μενη ερώτηση να σπάσουμε τα δεσμά της καθημερινότητάς μας και να δραπετεύ- σουμε έστω και για λίγο από αυτή αναζητώντας μόνο τη όμορφη πλευρά της ζωής μας που είναι τόσο τραγικά λίγη....
Ως προς το αφαιρετικό σκέλος της θεματικής του έργου ...Ο ΝΟΩΝ ΝΟΗΤΩ!

Yπάρχουν πολλά μηνύματα (θετικά και αρνητικά) μέσα από την κωμωδία του συγγραφέα Πέτρου Α. Καφαντόγια όπως :
1.Όλοι οι άνθρωποι έχουν αδυναμίες και ελαττώματα στο χαρακτήρα τους. Ακόμη και σπουδαίες προσωπικότητες όπως ο δημοφιλής, εξαιρετικός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας της Βρετανίας ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ παρουσιάζεται εδώ να παίζει τυχερά παιγνίδια δηλαδή μπαρμπούτι (ζάρια) στον Κάτω Κόσμο.
2.Ο κάθε άνθρωπος έχει τη μανία να κλέβει ό,τι καλό έχει ο διπλανός του.
3.Η αφοσίωση του ανθρώπου στο καθήκον του ανεξάρτητα από τις αντιξοότητες που θα αντιμετωπίσει. Εδώ η Κάταρα του Σαίξπηρ που την υποδύομαι εγώ δηλώνει ότι ακόμα και νεκρή θα παρέμενε πιστή στο κύριο καθήκον της στην αρχική της αποστολή να φέρει από τον Πάνω Κόσμο τα κόκκαλα του αφεντικού της του Σαίξπηρ για να τον βοηθήσει να ξεπληρώσει το χρέος του στον Χάροντα.
4.΄Ότι δε ζούμε σε μια κοινωνία αγγέλων αλλά σε μια κοινωνία όπου βασιλεύει η απάτη, η παρανομία, η αδικία και η υποκρισία. Το «φαίνεσθαι» και όχι το «είναι».

8.Ποια είναι τα σχέδια για το μέλλον;

Υπάρχει μια πρόταση για να συμμετέχω σε μια θεατρική κωμωδία το φθινόπωρο. Προς το παρόν όμως δεν μπορώ να ανακοινώσω περισσότερες λεπτομέρειες.

 

Πληροφορίες για την παράσταση εδώ.

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Banner 2

 

300 300

« Δεκέμβριος 2023 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.