Συνέντευξη της  Χαράς Νικολάου στο θέατρο.gr με αφορμή την παράσταση "Frida Kahlo, Mε Σπασμένα Φτερά" του Ανδρέα Ζαφείρη από την Θεατρική Ομάδα 2510 στο Μπάγκειον.

Συνέντευξη της Χαράς Νικολάου στο θέατρο.gr με αφορμή την παράσταση "Frida Kahlo, Mε Σπασμένα Φτερά" του Ανδρέα Ζαφείρη από την Θεατρική Ομάδα 2510 στο Μπάγκειον.

Συνέντευξη της Χαράς Νικολάου στο θέατρο.gr με αφορμή την παράσταση "Frida Kahlo, Mε Σπασμένα Φτερά" του Ανδρέα Ζαφείρη
από την Θεατρική Ομάδα 2510 στο Μπάγκειον.

1) Καλησπέρα σας και καλωσορίσατε στην σελίδα μας ξανά!


Χαιρόμαστε πολύ να μας φιλοξενείτε στο θέατρο.gr που είναι φτιαγμένο με μεράκι και δημιουργία.


α) Από ποιους αποτελείται η Θεατρική ομάδα 2510; Πότε κ πως δημιουργήθηκε;


Προτού μιλήσουμε για την ομάδα 2510 είναι πολύ βασικό να πούμε δυο λόγια για τον Χώρο 2510. Ένα ανεξάρτητο πολιτιστικό στέκι στο οποίο φιλοξενούνται πάνω από 30 μαθήματα που αφορούν τον πολιτισμό, ένα στέκι στο οποίο γίνονται θεατρικά εργαστήρια, εκθέσεις βιβλίου, μουσικές βραδιές, bazaar, στεγάζεται το ράδιο 2510 και ο Ανδρέας Ζαφείρης, ο σκηνοθέτης και συγγραφέας μας, ίδρυσε και την θεατρική μας ομάδα όπου ξεκίνησε την δράση της τον Οκτώβριο του 2022. Αφετηρία της ομάδας ήταν η θεατρική παράσταση "Κατερίνα Γώγου: Το Γαμώτο που δεν Έζησα" όπου έχω την τύχη να συμμετέχω. Η ομάδα αποτελείται από εξαιρετικούς ανθρώπους που δουλεύουν πάνω και κάτω απο το σανίδι.

339996186 1586202861887178 8430529155720854794 n 1

β) Η ζωή και το έργο της θρυλικής Frida Kahlo έρχεται στο Ξενοδοχείο Μπάγκειον από τις 26 Απριλίου,για 12 μόνο παραστάσεις από την Θεατρική Ομάδα 2510.

Θα μας πείτε λίγα πράγματα για την ηρωίδα που υποδύεστε;


Στη ζωή υπάρχουν οι άνθρωποι που επιλέγουν να συμβιβάζονται και να επιβιώνουν μέσα σε κανόνες και μικροαστικές αντιλήψεις και υπάρχει και μια άλλη πάστα ανθρώπων που αποτελεί μειονότητα. Αυτή που επιλέγει να ζει χωρίς ορισμούς, χωρίς πρέπει, με δίψα για την αληθινή ζωή που πλημμυρίζει πάθη, πόνο, συναίσθημα και θυμίζει σε εμάς ότι δεν είμαστε αγάλματα αλλά κυλάει ορμητικά το αίμα μέσα μας.

2) Θα μας πείτε λίγα πράγματα για την ιστορία του Μπάγκειον;


«Κάτω απ’ τα τόξα του υπογείου με τις τεφρές σκιές των, και μες στην κούφια ατμόσφαιρα που μια σιγή αντηχεί, της Κοινωνίας οι άχρηστοι κηφήνες, μοναχοί,στο περιθώριον της ζωής διαγράφουν τις τροχιές των.» γράφει ο ποιητής Ορέστης Λάσκος για το καφενείο Σαντάν που λειτουργούσε στο υπόγειο του ξενοδοχείου Μπάγκειον, το οποίο αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς της νεότερης γραμματείας και που είναι γνωστή ως η «καταραμένη» και «απαισιόδοξη» γενιά του ‘30.


3) Η Φρίντα Κάλο λόγω της μοναδικής της προσωπικότητας και της πολύπλευρης ζωής της κατάφερε να μεταμορφωθεί σε σύμβολο ελπίδας, δύναμης και θάρρους. Είναι η πιο δημοφιλής προσωπικότητα του Μεξικού, μια γνήσια γυναίκα που ήταν πιστή στις πεποιθήσεις της και κατάφερε να μετουσιώσει το πόνο της σε τέχνη. Με ποιο τρόπο θεωρείτε ότι δημιούργησε το προσωπικό της μύθο, άλλαξε τον κόσμο και έμεινε αθάνατη μέσα από τα έργα της; Πώς θεωρείτε ότι ήθελε να αντιλαμβάνεται ο κόσμος το έργο της;


Η ίδια της η ζωή, η ίδια της η αλήθεια, έχει εμπνεύσει αμέτρητους ανθρώπους. Το πρόσωπο στην τέχνη της φέρνει στην επιφάνεια ό,τι υπάρχει πίσω και γύρω από αυτό. Η Φρίντα ζωγράφιζε την δική της πραγματικότητα μακριά από κάθε ωραιοποίηση. Θυμίζει στον κόσμο πώς δεν είμαστε αθάνατοι, αλλά ένα θαύμα ανώτερο απο αυτό, ένα σώμα αμάλγαμα απο σάρκα και αίμα, που πάνω του χαράσσονται κάθε είδους πληγές. Η ίδια θα ήθελε στον έργο της , το ντυμένο χρώματα, οι άνθρωποι να βλέπουν την ανάγκη να ξεφύγουν από την άθλια κοινωνία που τους περιβάλλει.

4) Γιατί θεωρείτε ότι ζωγράφιζε κυρίως τον εαυτό της στα έργα της;


Ήταν καθηλωμένη για χρόνια σε ένα κρεβάτι, στο οποίο η Ματίλντα, η μητέρα της, είχε κρεμάσει απο τον ουρανό του έναν καθρέφτη για να μπορεί η Φρίντα να κοιτάζει τον εαυτό της με αυτόν τον τρόπο. Στην αρχή ένιωθε φρικτά με την εικόνα της. Σιγά σιγά στην απελπισία της προστέθηκε η συνειδητοποίηση, η αποδοχή και εν τέλει η προσπάθεια της να ζήσει έστω και καθηλωμένη. Άρχισε να παρατηρεί προσεκτικά το είδωλο της. Να συνειδητοποιεί την κάθε λεπτομέρεια, την κάθε έκφραση, το κάθε σημάδι και σιγά σιγά να ανακαλύπτει έναν καινούργιο ολόκληρο κόσμο που ανοίγεται μπροστά της.

5) Πώς διαφέρει από άλλους καλλιτέχνες; Τι το μοναδικό έχουν τα έργα της;


Την απόλυτη αλήθεια. Πολλοί την χαρακτήριζαν σουρεαλίστρια. Εκείνη όμως ζωγράφιζε απλά τα όσα είχε περάσει. Που φαντάζουν σουρεαλιστικά για τον οποιοδήποτε άνθρωπο ή ίδια όμως τα είχε βιώσει. Χρειάστηκε πολύ πόνος, αναπηρία, μοναξιά για να ζωγραφίσει έργα με την μοναδική της ψυχή.

6) Με ποιο τρόπο θεωρείτε ότι αποτυπώνονται οι φεμινιστικές ιδέες μέσα στα έργα της;


Σε μια εποχή ανδροκρατούμενη όπου οι γυναίκες έπρεπε να πολεμήσουν για να κερδίσουν έδαφος ως καλλιτέχνες, η Φρίντα επιλέγει τολμηρά θέματα να απεικονίζονται στα έργα της, βγαλμένα απο την σκληρή πραγματικότητα. Μιλούσε ανοιχτά για την σεξιστική βία, όπως την βλέπουμε χαρακτηριστικά να απεικονίζεται στο έργο της "Μικρές Μαχαιριές", όπου ένας άνδρας είχε δολοφονήσει την ερωμένη του με μαχαίρι, πραγματικό γεγονός που είχε συμβεί και διαβάζοντας το η Φρίντα, το αποτύπωσε με την μοναδική της ψυχή σε πορτρέτο. Τα έργα της είναι η ωμή, αιματηρή αλήθεια που σοκάρουν την κοινωνία ακόμα και σήμερα γιατί δεν είναι έτοιμη να αντικρίσει κατάματα όλα όσα αποτελούν μέρος της ζωής της.

14985840dca330e3b808aa792fa422f9 XL

7) α) Σας έχει μείνει κάποια φράση στο μυαλό από το έργο;


Στην αρχή ένιωσα ένα μείγμα από χρυσάφι και αίμα να ρευστοποιείται μέσα μου, το έδαφος υποχώρησε κάτω απο τα πόδια μου, τα μέλη μου εξαρθρώνονταν βίαια και λάμψεις πόνου διαμέλιζαν το κορμί μου. Ένα κορμί που αντί για ζωή χαρίζει και χαρίζεται στο θάνατο.


β) Πως ήταν η συνεργασία με το θεατρικό σας ταίρι τον Τάσο Ράπτη;


Με τον Τάσο Ράπτη έχουμε πάντα μια εξαιρετική συνεργασία, στέκεται στο πλευρό μου και όντας ηθοποιός με μεγάλη εμπειρία στο σανίδι, με βοηθάει πάντα. Είναι η τρίτη μας θεατρική συνεργασία.

8) Έχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο για την υποβάθμιση των πτυχίων των δραματικών σχολών;


Κάποια πράγματα στη ζωή όταν ήμουν πιο μικρή, ίσως και παιδάκι νόμιζα ότι είναι αυτονόητα. Τελικά πρέπει κανείς να παλεύει την απόλυτη αδικία με ατράνταχτα επιχειρήματα για να εξασφαλίσει το αυτονόητο. Να παλέψει για το δέντρο που δεν έχει ενώ θα έπρεπε να παλεύουμε και να έχουμε ολόκληρο δάσος. Αναβαθμισμένες σπουδές, συλλογικές συμβάσεις, ίσες ευκαιρίες και φυσικά ένα χαρτί που να εξασφαλίζει ότι κοπιάσαμε και υπήρξαμε όλες αυτές τις ώρες, μέρες, μήνες και χρόνια σε μια σχολή παλεύοντας για το όνειρο μας που φαντάζει τρελό στον κόσμο ετούτο.

341025826 502160345310205 2546912965246120055 n

9) Τι άλλα σχέδια έχετε για την φετινή σεζόν;


Συνεχίζονται για δεύτερη χρονιά δυναμικά οι παραστάσεις μας στο θέατρο 2510 με το έργο " Κατερίνα Γώγου: Το Γαμώτο που δεν Έζησα" σε κείμενο και σκηνοθεσία Ανδρέα Ζαφείρη. Το καλοκαίρι είμαστε πανέτοιμοι και εγώ και ο Τάσος Ράπτης όπως και η υπόλοιπη υπέροχη ομάδα μου να ταξιδέψουμε σε όλη την Ελλάδα με το έργο "Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον" σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αδάμη. Ευχαριστώ πολύ τις ομάδες μου και τους σκηνοθέτες για την εμπιστοσύνη και την αγάπη.

10) Ο πόνος, η χαρά και ο θάνατος δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια διαδικασία για την ύπαρξη. Η επαναστατική πάλη σε αυτή τη διαδικασία είναι μια πόρτα ανοιχτή για την ευφυΐα. Πώς αντιλαμβάνεστε τα λόγια της Φ.Κ.;


Ποτέ δεν γνωρίζουμε ποια είναι τα πραγματικά μας όρια. Κάθε συναίσθημα μας θυμίζει ότι είμαστε ζωντανοί και υπάρχουμε σε ένα χαοτικό σύμπαν. Όταν έρθουμε σε επαφή με τον ακραίο πόνο, ανακαλύπτουμε ότι έχουμε παραπάνω αντοχή από όσο οι ίδιοι φανταζόμαστε. Ο θάνατος δεν είναι η άρνηση της ζωής γιατί και από αυτόν μια καινούργια ζωή θα γεννηθεί, η ακραία χαρά μπορεί να οδηγήσει στην ακραία λύπη. Το θέμα είναι όλα αυτά να τα καίμε και με τις στάχτες να δημιουργούμε σχέδια, τέχνη που θα επικοινωνηθεί με τους ανθρώπους που έχουν καρδιά ανοιχτή να την δουν.

 

Πληροφορίες για την παράσταση θα βρείτε εδώ.

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Banner 2

 

300 300

« Δεκέμβριος 2023 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.