Συνέντευξη του Μιχάλη Χατζηαναστασίου στο θεατρο.gr με αφορμή την παράσταση "Φαίδρας Άτοπος" της Δήμητρας Μήττα με την Ηρώ Μουκίου στο Θέατρο Αθήναιον στις 6 και 7 Μαΐου.

Συνέντευξη του Μιχάλη Χατζηαναστασίου στο θεατρο.gr με αφορμή την παράσταση "Φαίδρας Άτοπος" της Δήμητρας Μήττα με την Ηρώ Μουκίου στο Θέατρο Αθήναιον στις 6 και 7 Μαΐου.

Συνέντευξη του Μιχάλη Χατζηαναστασίου στο θεατρο.gr με αφορμή την παράσταση "Φαίδρας Άτοπος" της Δήμητρας Μήττα με την Ηρώ Μουκίου στο Θέατρο Αθήναιον στις 6 και 7 Μαΐου.

641abf85efb65

 

1)Κύριε Χατζηαναστασίου, καλησπέρα σας, και καλωσορίσατε στην σελίδα μας.

α) Σολίστ, καθηγητής, δάσκαλος, διευθυντής ορχήστρας, συνθέτης, στιχουργός, μαέστρος μουσουργός, δημιουργός, τόσες πολλές ιδιότητες συγκεντρωμένες σε ένα πρόσωπο. Έχετε μια αξιόλογη πορεία στο χώρο της μουσικής, του θεάτρου και των τεχνών. Υπάρχει κάποια στιγμή στη καριέρα σας που την ξεχωρίζετε ιδιαίτερα; Κι αν ναι, ποια και γιατί;

β) Θα μας πείτε 5 πράγματα για τον εαυτό σας, που ξέρουν κυρίως οι πολύ αγαπημένοι σας; (αναφορά σε χόμπι ή πράγματα που αγαπάτε).

γ) Ποιο ήταν το πρώτο κομμάτι που παίξατε στη κιθάρα και σε ποια ηλικία;

δ) Πως ξεκίνησε η ενασχόληση σας με την μουσική;

Καλησπέρα σας. Αρχικά θα ήθελα πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την δυνατότητα που μου δίνετε, μέσω της πρόσκλησή σας, να απευθυνθώ στους αναγνώστες σας.
Α) Απαντώντας στην ερώτηση που μόλις μου κάνατε, θα μπορούσα να πω, πως απ' όλα όσα έχω κατακτήσει και βιώσει στην μουσική μου πορεία, η στιγμή που μου ανακοινώθηκε από το ερευνητικό επιτελείο μελετητών του Μουσικολόγου και συγγραφέα Τ. Καλογερόπουλου, πως το πλήρες βιογραφικό μου σημείωμα συμπεριλήφθηκε στον 6ο τόμο του Λεξικού της Ελληνικής Μουσικής Εγκυκλοπαίδειας, είναι από τις πλέον σημαντικές για μένα. Δεν είναι σύνηθες, καθώς γνωρίζετε, ένας άνθρωπος της Τέχνης να απολαύσει την τεράστια τιμή και φυσικά την ευκαιρία να κάνει "χειραψία" με την ... Ιστορία, όντας εν ζωή.

Β) ~ Αγαπώ τις μηχανές μεγάλου κυβισμού και ειδικά τις custom Choppers. Δεν αποχωρίζομαι ποτέ την μηχανή μου.
~ Το γυμναστήριο αποτελεί τρόπο ζωής για μένα.
~ Έιμαι βιβλιοφάγος με ιδιαίτερη προτίμηση στην μελέτη της Ιστορίας και της Φιλοσοφίας.
~ Έιμαι φανατικός συλλέκτης αναπτήρων Zippo.
~ Συγκινούμαι ιδιαίτερα όταν ακούω Mozart.

Γ) Το Malagueňa, μια Ισπανική μελωδία με επιρροές από Flamenco, σε ηλικία 7 ή 8 ετών, λίγο πριν ξεκινήσω τις σπουδές μου στο ωδείο.

Δ) Μεγάλωσα σε μία οικογένεια όπου η βιβλιοθήκη του πατέρα μου ήταν, κατά πολύ, μεγαλύτερη από την τηλεόραση που είχαμε στο σαλόνι και η αγάπη της μητέρας μου προς την Τέχνη ανίατη. Την πρωτη μου λοιπόν επαφή με την μουσική, την χρωστώ αποκλειστικά και μόνο, στην προτροπή των γονιών μου.

IMG 20230410 171609

2) Στις 6 και 7 Μαΐου θα συμμετέχετε στην παράσταση Φαίδρας Άτοπος της Δήμητρας Μήττα με την Ηρώ Μουκίου, μια μουσική σύλληψη και εκτέλεση επί σκηνής στο Θέατρο Αθήναιον.
Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για την παράσταση αυτή;

Ο λόγος αρχικά, που με οδήγησε να ασχοληθώ με την μουσική ανά-σύνθεση του μύθου της Φαίδρας, αποτελεί προσωπική καλλιτεχνική ανάγκη. Αφενός, για να υμνήσω την απώλεια που προκύπτει από το ανεκπλήρωτο και αφετέρου, να καταδείξω την δίνη που μπορεί να περιπέσει ο ανθρώπινος νους, στην περίπτωση που ο Έρωτας μεταφράζεται, ως η μόνη διέξοδος ευτυχίας.
Ο Έρωτας παύει να είναι ζωοδότης, όταν χάνει την πνευματικότητά του και καταντά απλά μια σαρκική εμμονή, που οδηγεί στην εξάρτηση και τον ... προσωποδιχασμό.
Η παιδεία, η μόρφωση και οι εμπειρίες μας, είναι όλα αυτά που μας οδηγούν, είτε σε Άτροπο είτε σε ατραπούς.
Κανείς δεν είναι σε θέση να ορίσει, άρα και να οριστεί. Για τον λόγο ετούτο εφεύραμε - ως νοήμων είδος - την τέχνη του ... αυτοορισμού και την "επιστήμη του προσδιορισμού".
Από τούτη την παγίδα δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν πολλάκις, φτωχοί, πλούσιοι, όμορφοι ή άσχημοι, μορφωμένοι και αγράμματοι, άρρωστοι ή υγιείς, πρίγκιπες ή ... Θεοί.
Η Φαίδρα, πρέπει επιτέλους να πάψει να διαιωνίζεται ως ένας μύθος προς αποφυγή και να αρχίσει να διδάσκεται εκ νέου, ως μία παραβολή επί παραδείγματι.
Η Φαίδρα είναι μία από εμάς και όλοι θα μπορούσαμε να είμαστε η Φαίδρα.
Καιρός είναι λοιπόν, να πάψουμε να καίμε τον Ιούδα, γιατί το σκοινί από το οποίο κρεμάστηκε, φτιάχτηκε από ... ανθρώπινα χέρια.
Τούτη την ανήλια πλευρά του μύθου ήθελα να καταδείξω ως δημιουργός και συνθέτης.
Θεωρώ πως Δήμητρα Μήττα με το έργο της, "μετέφρασε" τις νότες μου - σε θεατρικό λόγο - με απόλυτη πιστότητα και ανέστησε εκ νέου τον μύθο και την τραγική του ηρωίδα στο σήμερα, αναδεικνύοντας παράλληλα - με την εξαίρετη μυθοπλασία της - όλους τους προαναγραφόμενους ... αιρετικούς προβληματισμούς.
Οφείλω τέλος να ομολογήσω, πως η εμπνευσμένη σκηνοθετική ματιά του Αντώνη Καραγιάννη προστατεύει, προωθεί και αναδεικνύει με τρόπο ευρηματικό τούτη την συνέργεια μεταξύ μουσικής, λόγου και υποκριτικής.

3) Πως ήταν η συνεργασία σας με την Ηρώ Μουκίου και τι αποκομίσατε από αυτή;

Η Ηρώ είναι ένα χαρισματικό πλάσμα. Είναι μία ηθοποιός που εκτός από ταλέντο, διαθέτει ήθος, καλλιέργεια και μόρφωση. Συστατικά απαραίτητα που πρέπει να διαθέτει ένας άνθρωπος και δη καλλιτέχνης, τόσο για να με εμπνεύσει, όσο και να με γοητεύσει. Η γνώση και η βραβευμένη της θητεία πάνω στο σωματικό θέατρο και στο θέατρο Ντοκουμέντο, αποτέλεσαν βασικά εργαλεία και για τους δυο μας, τόσο για να εφεύρουμε την ηρωίδα, όσο και να την ανακαλύψουμε εκ νέου.

500x5002

4) πώς προσεγγίσατε μουσικά τον μύθο της Φαίδρας;

Ως μουσικό μου καμβά χρησιμοποίησα αποκλειστικά και μόνο, τα τετράχορδα των Δρόμων και τα " Ήθη περί μελωδίας " του Αρχαίου Ελληνικού Μουσικού Θεωρητικού Συστήματος.
Εφάρμοσα τα " Γένη των Αρμονιών " στην κιθάρα, μέσω ολοκληρωτικής αλλαγής του χορδίσματός της, καταλήγοντας έτσι, σε ένα μουσικό αποτέλεσμα του οποίου η αισθητική, να μπορεί να δικαιολογήσει (κατά την γνώμη μου πάντα) και να υποστηρίξει συνάμα, την απόγνωση, τον πόνο, την απόρριψη, την απώλεια, την εμμονή και τέλος, την απόκοσμη προσωπικότητα μίας μυθικής Φαίδρας.

5) Ξεχωρίσατε μήπως κάποιο μουσικό κομμάτι από την παράσταση αυτή; Ποιο και γιατί;

Όλο μου το έργο, είναι μία μουσική αλληλουχία γεγονότων, δράσης και καταστάσεων. Κάθε θέμα και κάθε μέρος του, γεννά το επόμενο και κάθε επόμενο υπάρχει μέσα από το προηγούμενο.
Δεν μπορώ λοιπόν να ξεχωρίσω, ούτε ΜΙΑ νότα απ' όλα όσα συνέθεσα κι' απ' όλα όσα θα ακούσετε.

IMG 20230410 171636

6) Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο, το αγαπημένο σας τραγούδι και το αγαπημένο σας σημείο στην πόλη σας;

Ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία είναι οι "Ψευδαισθήσεις" του Richard Bach.
Το "Señor" του Bob Dylan, είναι ένα από τα τραγούδια που με συγκινεί πολύ και τέλος, από τα πιο αγαπημένα μου σημεία, είναι ένα απομονωμένο κιόσκι δενδροκατασκευής, που βρίσκεται στην άκρη μιας πλαγιάς, με θέα όλη την πόλη, πίσω από το θέατρο Δάσους.

7) Πέρα από την παράσταση αυτή, υπάρχουν και άλλα άμεσα σχέδια για την φετινή σεζόν;

Υπάρχουν πλάνα για εμφανίσεις στην Αθήνα και συζητήσεις για καλοκαιρινό tour σε φεστιβάλ θεάτρου. Παράλληλα με την παράσταση, έχω να πραγματοποιήσω κάποιες συναυλίες με την Συμφωνική Ορχήστρα Jazz, ως μαέστρος και δύο προσωπικά μου ρεσιτάλ σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

IMG 20230410 171548

8) Θα θέλαμε να κλείσουμε, με κάτι που θέλετε εσείς να πείτε για το Θεατρο.gr.

Το θέατρο αποτελεί το σταυροδρόμι όλων των τεχνών. Δεν ξέρω και δεν μ' ενδιαφέρει αν τελικά οδηγεί στο φως, σίγουρα όμως περνάς μέσα απ' τα σκοτάδια του "Εγώ" το οποίο πρέπει να εφεύρεις, μα και να διαφυλάξεις, δίχως να χαθείς μέσα σ' αυτή σου την προσπάθεια και θα χαθείς, αν επενδύσεις στην τύχη και τον τζόγο των εντυπώσεων.
Πολλές φορές λοιπόν, ο Άνθρωπος υπήρξε ανέτοιμος θεατής σε έναν κόσμο έτοιμο για όλα, διότι δεν φρόντισε να διδαχτεί από την Τέχνη.
Ευελπιστώ πως κάποτε αυτό ... θα αλλάξει.

---

IMG 20230410 171718

Βιογραφικό Σημείωμα

ΣΠΟΥΔΕΣ.

Πτυχιούχος Αρμονίας και Ενορχήστρωσης – Οργανογνωσίας.
Διπλωματούχος σολίστ κιθάρας του Εθνικού ωδείου Αθηνών, με βαθμό: Αριστα παμψηφεί, έπαινο και ειδική διάκριση (Α’ Βραβείο ερμηνείας). Απόφοιτος μεταπτυχιακών Κιθάρας και Μουσικολογίας της Ανώτερης Μουσικής Ακαδημίας (Oscar Espla) του Alicante, Spain.
ΒΡΑΒΕΙΑ – ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ.
1989. Α’ Βραβείο και Χρυσό μετάλλιο ερμηνείας στον Πανελλήνιο διαγωνισμό κιθάρας της Χ.Ο.Ν. Αθηνών.
1991. Β’ Βραβείο και έπαινος ερμηνίας στον Παγκόσμιο διαγωνισμό Κιθάρας της Valencia της ΙσπανΊας.
1992. Α’ Βραβείο, έπαινος και ειδική διάκριση ερμηνείας στο Διπλωματικό του πρόγραμμα από το Εθνικό Ωδείο Αθηνών.

ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ.

1. Εχει συνθέσει μουσική για την τηλεόραση (ΕΡΑ, ΝΕΤ και ΕΤ3) τον κιν/φο και το θέατρο και έχει συνεργαστεί με επώνυμους σκηνοθέτες και θιάσους όπως:
Κρατικό Θέατρο Β. Ελλάδος, Θέατρο Τέχνης (Κάρολος Κούν), ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών, Ελεύθερο Θέατρο Θες/νικης κ.α.
2. Εχει αναλάβει την μουσική σύνθεση συμφωνικών έργων κατά παραγγελία του ΥΠ.ΠΟ. Από το 1998 ο Μουσικός εκδοτικός οίκος Μαυρομουστάκης, ανέλαβε την αποκλειστική έκδοση των έργων, βιβλίων και συγγραμμάτων του (μέθοδοι εκμάθησης κιθάρας κ.α.
3. Έργα του έχουν παιχτεί κατά το παρελθόν από την Κ.Ο.Α., Φ.Ο.Θ. και άλλα ορχηστρικά μουσικά σύνολα σε Ελλάδα, Ισπανία και Γαλλία. 4.
4. Εχει 4 δισκογραφικές δουλειές στο ενεργητικό του με ρεπερτόριο για κιθάρα και ορχήστρα, σε έργα δικά του και άλλων συνθετών.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ.

Από το 2003 έως και σήμερα, έχει διατελέσει καλ/κός δ/ντης και μαέστρος στα παρακάτω:

1. Φεστιβάλ Ελληνικού Σύγχρονου Τραγουδιού Θες/νικης ( 2004-2009)

2. Jazz Φεστιβαλ Αθηνών (2007-2008)

3. Δισκογραφικές εταιρείες όπως την D.M.C. και M.P.I. Records και από το
2010 ανέλαβε Δ/ντης παραγωγής της Melon music Αθηνών.
4. Υπεύθ. Καθηγητής σπουδών του τμήματος performing singers της Ανώτερης Ακαδημίας Δραματικής Τέχνης Α. Βουτσινά Θες/νικης ( 2009-2010)
5. Υπεύθυνος καθηγητής κιθάρας στα Ωδεία: Μ.Ω.Θ.,Σ.Ω.Θ., Β.Ω.Θ. (1998-2007).
6. Δ/ντής μουσικών σπουδών της Α' Θερινής Ακαδημίας Πολιτισμού Θεσ/νικης ( 19 – 31 Αυγούστου 2013 )

7. Από το 2009 ως και σήμερα διατελεί υπεύθυνος καθηγητής σπουδών, των τμημάτων κιθάρας του Ω.Β.Ε. και της Πρότυπης Ακαδημίας Jazz & Modern music Thessalonikis.

8. Είναι μέλος του Ελληνικού Συλλόγου Μουσικοσυνθετών και από το 2011 το βιογραφικό του εντάχθηκε στην μουσική εγκυκλοπαίδεια με τίτλο: Λεξικό της Νεώτερης Ελληνικής Μουσικής Ιστορίας, του Μουσικολόγου Καθηγητή και
ερευνητή Τ.Καλογερόπουλου σε εκδόσεις ΓΙΑΛΛΕΛΗ.

9. Τέλος, από το 1987 έως και σήμερα, δίνει ρεσιτάλ και κονσέρτα σε Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς και διαλέξεις και σεμινάρια στα μεγαλύτερα μουσικά ιδρύματα της χώρας μας, διευθύνοντας παράλληλα ως αρχιμουσικός και μαέστρος, μεγάλα συμφωνικά μουσικά σύνολα.
10. Κατέχει επίσης την θέση του Καλλιτεχνικού Δ/ντή ορχήστρας - μαέστρου της Συμφωνικής Jazz Ορχήστρας Βορείου Ελλάδος, της οποίας υπήρξε και Ιδρυτής.
11. Από τον Φεβρουάριο του 2014 διατελει Καλλιτεχνικός Δ/ντης της Πολιτείας Πολιτισμού και της Ακαδημίας Πολιτισμού Θεσ/νικης.
12. Από τον Σεπτ. του 2014 διατελεί καλλιτεχνικός διευθυντής της Μουσικής Ακαδημίας Β. Ελλάδος ( Modern Music Foundation) το πρόγραμμα σπουδών της οποίας είναι πρότυπο και απορρέει απο την 7χρονη μελέτη και διατριβή του ιδίου, με θέμα: "Η λειτουργικότητα της Εκπαίδευσης".

IMG 20230410 171700

ΚΡΙΤΙΚΕΣ.

Ενδεικτικά παραθέτονται παρακάτω, κάποιες απο τις σημαντικότερες και δημοσιευμένες κριτικές που αφορούν την σολιστική ικανότητα και πορεία μου.


1. ...Ο Μιχ. Χ¨Αναστασιου με το έργο του, τιμάει τοσο τον χώρο του όσο και την χώρα του. (ΟΡΑΜΑ-Καλ/χνικη εφημεριδα θεσνικης)


2. ...το παιδι αυτό ειχε την τύχη να γεννηθεί μουσικός.(Μιμης Πλεσσας)

3. ... Ενας εξαιρετικά χαρισματικός καλλιτέχνης. Είμαστε περήφανοι που είναι Ελληνας. (Volcano times magazine)

4. ... Ενας μαέστρος ειδικού βάρους, ένας διεθνής Ελληνας που τιμά την χώρα του. (
Thessaloniki City guide) ...

5. Κορυφαίος σολίστ, ανατρεπτικός μαέστρος. ( City Culture).

6. ...μέχρι στιγμής είχαμε τους Giuliani, Sor, Mozart, Paganini, από σήμερα έχουμε και τον Μιχάλη Χ΄΄Αναστασίου. (Carlos Bonell- Soloist, Καθηγητής κιθάρας της Βασιλικής Ακαδημίας του Λονδίνου).

7. ... Ο Μιχάλης Χατζηαναστασίου, είναι μία κατηγορία καλλιτέχνη, αλλά και μία κατηγορία ανθρώπου από μόνος του. Πολυσχιδής, πολυδιάστατος, πολυσήμαντος, πολυτάλαντος, γήινος, αληθινός, μα πάνω από όλα άνθρωπος, που δεν χωράει σε νόρμες και πλαίσια, σε μια εποχή που όλο και περισσότεροι μπαίνουν σε.. κουτάκια.Σολίστ, καθηγητής, δάσκαλος, διευθυντής ορχήστρας, συνθέτης, στιχουργός, μαέστρος μουσουργός, δημιουργός, χαρισματικός και χαρισματούχος ταυτόχρονα.Έχει χαράξει την δική του ατραπό, το δικό του μονοπάτι και βαδίζει, όπως αυτός θέλει.Αφήνει τις λεωφόρους για τα...μέσα μαζικής μεταφοράς. Ασυμβίβαστος, ανένταχτος, αδέσμευτος, απροσκύνητος, βαθιά καλλιεργημένος με αυτογνωσία, αυτοσεβασμό, αλλά και σεβασμό για τους γύρω του.Χωρίς έπαρση, χωρίς κατά συνθήκη σχέσεις, χωρίς στεγανά, χωρίς κοινωνικές συμβάσεις. Χθες στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στη παράσταση "La Divina " έδειξε απλά -επειδή ο ίδιος το ήθελε-, άλλη μια πτυχή του πολυτάλαντου είναι του. Μιχάλη σε ευχαριστούμε από καρδιάς!
(Δημ. Μητσόπουλος – Πρόεδρος του Εκπαιδευτικού ομίλου Ω.Β.Ε. και της Ανώτερης Δραματικής Σχολής Α. Βουτσινά).
8. Ένας άψογος τεχνίτης, με θεατράλε ταμπεραμέντο και ιδιαίτερη ποιότητα ερμηνείας και ήχου.
(Hose Thomas – Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Μουσικής Ακαδημίας Oscar Espla).

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Banner 2

 

300 300

« Δεκέμβριος 2023 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.