Συνέντευξη του Χρήστου Λύγκα που πρωταγωνιστεί στο Ο Μποτιτσέλι στην πυρά του Τζόρνταν Τάναχιλ στον Πολυχώρο Vault.

Συνέντευξη του Χρήστου Λύγκα που πρωταγωνιστεί στο Ο Μποτιτσέλι στην πυρά του Τζόρνταν Τάναχιλ στον Πολυχώρο Vault.

Συνέντευξη του Χρήστου Λύγκα που πρωταγωνιστεί στο Ο Μποτιτσέλι στην πυρά του Τζόρνταν Τάναχιλ στον Πολυχώρο Vault.

1) Καλησπέρα σας, κύριε Λύγκα και καλωσορίσατε στην σελίδα μας.
Θα θέλατε να μας πείτε 5 πράγματα για εσάς ώστε να σας γνωρίσουν καλύτερα οι αναγνώστες μας;

· 1.Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη , σπούδασα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Ιστορία και Αρχαιολογία και στη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.
Ήμουν στο δυναμικό του Κρατικού Θεάτρου μέχρι το 1996, όταν και μετακόμισα στην Αθήνα για να συνεργαστώ με το Εθνικό θέατρο, το Θέατρο Άττις και άλλα θεατρικά σχήματα.
Συνέχισα τις θεατρικές μου σπουδές στη Νέα Υόρκη πάνω στην υποκριτική και τη σκηνοθεσία και το 2003 ίδρυσα το Θεατρικό Οργανισμό Πρώτες Ύλες σκηνοθετώντας μια σειρά από έργα μέχρι και σήμερα.

IMG 20230327 120225

2) Ο Μποτιτσέλι στην Πυρά του Τζόρνταν Τάναχιλ παίζεται στο θέατρο Vault.

α) Θα μας πείτε λίγα λόγια για το τι είναι ο θεατρικός οργανισμός Πρώτες Ύλες; Από ποιους αποτελείται;

· 2.α. Ο Θεατρικός Οργανισμός Πρωτες Ύλες είναι μια θεατρική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2003.
Το θεατρικό στίγμα του σχήματος προσδιορίζεται από την επιλογή έργων και συγγραφέων που είναι στην διεθνή θεατρική προτωπορία όπως ο Robert lepage , ο Mark Ravenhill, η Dea Loher, ο Neil Labute , ο Martin Krimp,η Aby Morgan, αλλά και συνεργασίες με σημαντικούς καταξιωμένους και νέους έλληνες δημιουργούς όπως Ο Γιώργος Κουμεντάκης , ο Γιάννης Μετζικώφ ,η Χριστίνα Μπάμπου Παγκουρέλη, η κατερίνα Μαραγκουδάκη , ο Μάνος Αντωνιάδης , Ο Σταύρος Γασπαράτος κ.α.
Αποτελείται από τον Εικαστικό Γιάννη Μετζικώφ, τον διευθυντη πορων του Μουσείου Μπενάκη Νίκο Τριβουλίδη, την Φωτογράφο Νάσια Στουραΐτη και την θεατρολόγο Αιμιλιανή Αβραάμ.
Παρόλαυτα υπάρχουν και οι σταθεροί καλλιτεχνικοί συνεργάτες που αποτελούν το δημιουργικό πυρήνα του σχήματος, καθώς συνεργαζόμαστε σταθερά στις περισσότερες παραστάσεις.


β) Θα ήθελα να μας τοποθετήσετε λίγο στον τόπο, τον χρόνο και στο θέμα του έργου.
Πώς προσεγγίσατε το συγκεκριμένο έργο;

· Β. Το έργο σε ένα πρώτο επίπεδο τοποθετείται στην Αναγέννηση και πιο συγκεκριμένα στη Φλωρεντία των Μεδίκων , του Μοναχού Σαβοναρόλα και της Πυράς της Ματαιοδοξίας.
Όμως ο συγγραφέας παίζει ελεύθερα σχεδόν αυθαίρετα με τον χρόνο και πολλές στιγμές μέσα στο έργο μοιάζει να είμαστε στο σήμερα.
Είναι λοιπόν μια γοητευτική μίξη του τότε με το τώρα.
Σαν θέμα τώρα είναι μια queer ανάγνωση της Ιστορίας κόντρα στην ετεροκανονική εκδοχή της , και θίγει το ζήτημα της ταυτότητας , την σχέση τέχνης και εξουσίας αλλά και την έξαρση του Λαικισμού, πάνω από όλα όμως είναι η ιστορία ενός μεγάλου έρωτα.

IMG 336211


γ) Θα μας πείτε λίγα λόγια για τον συγγραφέα του έργου;

· Γ. Ο Τζόρνταν Τάναχιλ είναι το παιδί θαύμα της καναδικής θεατρικής πρωτοπορίας με έργα του να παίζονται στις μεγαλύτερε σκηνές του κόσμου.
Έχει πειραματιστεί σε διάφορα στυλ θεατρικής γραφής και το θεατρό του είναι πολιτικό με έντονο κοινωνικό προβληματισμό κυρίως πάνω στο ζήτημα της διαφορετικότητας και των κοινωνικά αδύναμων.

3) Πως συμβάλλει ο ρόλος σας στη πλοκή του έργου και πως τον προσεγγίσατε υποκριτικά;

· 3.Ο Σάντρο Μποτιτσέλι είναι το ενοποιό στοιχείο στη δραματουργία καθώς μπαινοβγαίνει στη δράση σπάζοντας συχνά τον ¨τέταρτο τοίχο¨ και απευθυνόμενος στο κοινό , στην ουσία είναι και ο σκηνοθέτης της πλοκής καθώς προσκαλεί τα πρόσωπα από την λήθη να ζωντανέψουν για μια τελευταία φορά την ιστορία μιάς πτώσης – της δικής του- μόνο και μόνο για να αποκαταστήσει και να τιμήσει το μεγαλύτερο έρωτα της ζωής του.
Μέσα από προσωπικό υλικό αλλά και την φαντασία προσπάθησα να γνωρίσω το χαρακτήρα που κάποιες πτυχές του μου ήταν εντυπωσιακά γνώριμες και άλλες τις δανείστικα από μνήμες προσώπων και υλικό εμπειριών ζωής.

4) α) Σας δυσκόλεψε κάτι στην σκηνοθεσία της συγκεκριμένης παράστασης;

· 4.α. Η μεγαλύτερη δυσκολία που είχα να αντιμετωπίσω ήταν ότι έπαιζα τον βασικό ρόλο και αυτό δεν θα μου επέτρεπε να έχω την συνολική εποπτεία του αποτελέσματος.
Γιαυτό και μοιράστηκα την σκηνοθεσία με την σκηνοθέτη Μιχαέλα Αντωνίου.
Μέσα από ένα δημιουργικό διάλογο καθορίσαμε τους άξονες δουλειάς και φυσικά χωρίς την σκηνοθετική ματιά της δεν θα τα είχαμε καταφέρει καθώς είναι μια δουλειά συνόλου στην οποία όλοι συμμετείχαν σε μεγάλο βαθμό.

326451946 8914777671897002 7382729059776790173 n1


β) Γιατί επιλέξατε να ανεβάσετε το συγκεκριμένο έργο;

Β.Τα έργα νομίζω μας διαλέγουν δε τα διαλέγουμε , έρχονται να μας προετοιμάσουν για κάτι που έρχεται ή που φεύγει , ή που αλλάζει,είναι μάλλον προπομποί νοήματος , τουλάχιστον έτσι το καταλαβαίνω εγώ.

5) Σας έχει μείνει κάποια φράση στο μυαλό από το έργο;

· 5. Η Ομορφιά είναι το μοναδικό ιερό πράγμα.

328139780 8817698064969575 6254619328448206178 n1

6) Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο, το αγαπημένο σας τραγούδι και το αγαπημένο σας σημείο στη πόλη;

· 6. Βιβλίο, Οι Ώρες του Μάικλ Κάνιγχαμ, τραγούδι το Είχα φυτέψει μια Καρδιά του Μίκη Θεοδωράκη , το αγαπημένο μου σημείο της πόλης είναι η ταράτσα του σπιτιού που μένω στην Πλάκα.

7) Τι άλλα σχέδια έχετε για την φετινή σεζόν;

· 7.Θα επαναλάβω την παράσταση Χωρίς Φτερά που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2022 στο Καστελόριζο βασισμένη πάνω στο μυθιστόρημα του Ηλία Βενέζη το Νούμερο 31328 και αρχές φθινοπώρου θα αρχίσει η προετοιμασία πανω στο τελευταίο έργο του Μάρτιν Κρίμπ Μen Asleep.

8) Θα θέλαμε να κλείσουμε με κάτι που θέλετε εσείς μοιραστείτε μαζί μας ή να πείτε για το θεατρο.gr.

· 8.Ηταν και είναι τεράστια χαρά να μοιράζομαι την εμπειρία της παράστασης με τόσο χαρισματικούς και υπέροχους συνεργάτες , Νίκος Γιαλελής , Μαρία Μπρανίδου, Μίλτος Σαμαράς, Τάσος Χρυσόπουλος , Γεράσιμος Μαύρος , Αλκης Δελαντώνης , Μιχαέλα Αντωνίου, Μάνος Αντωνιάδης ,Λάσκαρης Βαλαβάνης , Νάσια Στουραίτη, Αιμιλιανή Αβραάμ , Νταίζυ Λεμπέση..

--

 Πληροφορίες για την παράσταση θα βρείτε εδώ.

Διαβάστε εδώ την κριτική μας για την παράσταση.

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Banner 2

 

300 300

« Δεκέμβριος 2023 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.