Συνέντευξη της Βάνας Πεφάνη που σκηνοθετεί το "Ο αδερφός μου ο Αμαντέους" του Μηνά Βιντιάδη με την Πέμη Ζούνη στην Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών από τις 4 Μαρτίου.

Συνέντευξη της Βάνας Πεφάνη που σκηνοθετεί το "Ο αδερφός μου ο Αμαντέους" του Μηνά Βιντιάδη με την Πέμη Ζούνη στην Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών από τις 4 Μαρτίου.

Συνέντευξη της Βάνας Πεφάνη που σκηνοθετεί το "Ο αδερφός μου ο Αμαντέους" του Μηνά Βιντιάδη με την Πέμη Ζούνη στην Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών από τις 4 Μαρτίου.

 

1) Καλησπέρα σας, κυρία Πεφάνη και καλωσορίσατε στην σελίδα μας.
Θα θέλατε να μας πείτε 5 πράγματα για εσάς ώστε να σας γνωρίσουν καλύτερα οι αναγνώστες μας;

Συγνώμη αλλά ο λόγος που δεν απαντώ στην ερώτηση σας, είναι ότι δεν μου αρέσει να περιαυτολογώ, ότι στοιχείο θέλετε μπορείτε να το βρείτε στο διαδίκτυο.

2) "Ο αδερφός μου ο Αμαντέους" του Μηνά Βιντιάδη με την Πέμη Ζούνη έρχεται στην Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών από τις 4 Μαρτίου.
Θα ήθελα να μας τοποθετήσετε λίγο στον τόπο, τον χρόνο και στο θέμα του έργου. Πόσο σας αγγίζει το θέμα αυτό και πως προσεγγίσατε σκηνοθετικά το συγκεκριμένο έργο;

Αυστρία, Σάλτσμπουργκ, Βιέννη στα μέσα του 18ου αιώνα. Γεννιούνται δύο παιδιά -θαύματα στη μουσική. Το ένα, ο Αμαντέους Μότσαρτ γίνεται διάσημο παγκοσμίως και το δεύτερο, η αδελφή του Νάνερλ, είναι ελάχιστα έως και καθόλου γνωστό μέχρι και σήμερα. Πόσο καθοριστικό ρόλο έπαιξε στην αναγνωσιμότητα τους, το φύλο; Πόσες γυναίκες συνθέτριες ή πιανίστριες γνωρίζουμε από εκείνη την περίοδο; Πόσα και πόσα ταλέντα έμειναν στην αφάνεια; Πόσο έχουν διαφοροποιηθεί τα πράγματα σήμερα;
Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που με απασχόλησαν σ όλη την διάρκεια των προβών. Άν με αγγίζουν; Εννοείται πως ναι. Είμαι γυναίκα, είμαι καλλιτέχνιδα ζώ και εργάζομαι το 2023 και αντιμετωπίζω καθημερινά «αποκλεισμούς» στον χώρο μου και στη ζωή μου. Σκηνοθετικά προσπάθησα να ξαναανακαλύψω τρόπους αφήγησης, βασισμένους περισσότερο στο σώμα, στην κίνηση, στην μουσική και τον ρυθμό. Ουσιαστικά συνθέσαμε μαζί με τους εξαίρετους ηθοποιούς και τους υπέροχους συνεργάτες, μια παρτιτούρα ενός σύγχρονου μουσικού έργου.

3) Ποια είναι η Νάνερλ Μότσαρτ και γιατί θεωρείτε ότι παραγκωνίστηκε τόσο πολύ από την ιστορία;

Η Νάνερλ. Η αγαπημένη μου. Ας ξεκινήσουμε από αυτό. Την αγάπησα, την είδα, την κατάλαβα. Μια γυναίκα που γεννήθηκε σε λάθος εποχή. Ένα ταλέντο που άνθισε και εγκωμιάστηκε μέχρι τα δεκαοκτώ της και μετά βίωσε τον αποκλεισμό. Στη μουσική αλλά και στον έρωτα. Η κοινωνία της εποχής, και όχι μόνο, επέβαλλε στις γυναίκες να παντρεύονται νέες και να κάνουν οικογένεια, χωρίς να έχουν δυνατότητα επιλογής. Δεν γνωρίζουμε λοιπόν που θα είχε φτάσει μουσικά αυτό το κορίτσι, όταν στα επτά της θεωρούνταν ήδη μια από τους καλύτερους πιανίστες της εποχής. Δεν γνωρίζουμε πόσο ευτυχής θα ήταν αν την άφηναν, να παντρευτεί τον άνθρωπο που είχε ερωτευτεί.
Δεν παραγκωνίστηκε από την ιστορία, αλλά από την ίδια της την οικογένεια και από την κοινωνία.

4) Υπήρξε κάτι στο έργο που να σας δυσκόλεψε σκηνοθετικά; Αν ναι, τι ήταν αυτό;

Πάντα δυσκολεύομαι, σε όλες τις δουλειές μου. Ακόμα κι αν δεν υπάρχει δυσκολία, την δημιουργώ. Αισθάνομαι συνεχώς, ότι υπάρχει και κάτι ακόμα που δεν το έχω φωτίσει, κάτι που μου ξεφεύγει. Αυτή τη φορά είναι η αλήθεια, ότι είχα τις λιγότερες. Και αυτό το οφείλω αποκλειστικά στους ανθρώπους της παράστασης, στη Πέμη, στο Διονύση, στο Φοίβο. Στο Μηνά και στη Ντέπυ, στο Γιώργο, στον Ορέστη.

5) Σας έχει μείνει κάποια φράση στο μυαλό από το έργο;

«Η εκκωφαντική σιωπή είναι μουσική. Η δική μου σιωπή..»

6) Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο, το αγαπημένο σας τραγούδι και το αγαπημένο σας σημείο στη πόλη;

Βιβλίο το «Ο Λίνκολν και η Λήθη» του Τζώρτζ Σώντερς, τραγούδι το The Passenger με τον IGGY POP και το αγαπημένο μου σημείο αυτόν τον καιρό το Πεδίο του Άρεως, για τις πρωινές βόλτες με τον υπέροχο Μέλβιλ, τον σκύλο μου.

7) Τι άλλα σχέδια έχετε για την φετινή σεζόν;

Κάνω γυρίσματα για το σήριαλ ΠΤΩΣΗ στην ΕΡΤ σ έναν πολύ ενδιαφέροντα ρόλο, θα σκηνοθετήσω την ομάδα του Αγίου Στεφάνου, "τους αριθμημένους" του Καννέτι, για το καλοκαίρι. Αλλά αυτή τη στιγμή είμαι αφοσιωμένη στην Νάνερλ Μότσαρτ και στην πρεμιέρα.

8) Θα θέλαμε να κλείσουμε με κάτι που θέλετε εσείς να μοιραστείτε μαζί μας ή να πείτε για το θεατρο.gr.

Θέλω να μοιραστώ μαζί σας πόσο δύσκολο είναι, αυτή την περίοδο που οι καλλιτέχνες βρισκόμαστε στο δρόμο και ζητάμε δικαίωση για την απαξίωση. Πόσο δύσκολο είναι να δημιουργείς και να δουλεύεις πάνω σε κάτι καινούργιο. Σκεφτείτε ότι το έργο μας μιλά για τα εμπόδια στην δημιουργία και τον αποκλεισμό μιας γυναίκας μουσικού τον 18ο αιώνα και τώρα, το 2023, βιώνουμε εδώ και δύο μήνες τα ίδια και χειρότερα, στον Πολιτισμό. Πολλές φορές αποσυντονίστηκα και ταυτίστηκα συγχρόνως με την ηρωίδα μας.

d433e472f52595e5bd684153629e7883 L

Δελτίο τύπου:

O Αδερφός Μου Ο Αμαντέους Του Μηνά Βιντιάδη Στην Μουσική Βιβλιοθήκη "Λίλιαν Βουδούρη" Του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Σκηνοθεσία: Βάνα Πεφάνη
Ηθοποιοί Πέμη Ζούνη
Έλιο-Φοίβος Μπέικο.
Στο πιάνο ο Διονύσης Μαλλούχος.

Ποιος θα μπορούσε να μας γνωρίσει τον Βόλφανγκ Αμαντέους Μότσαρτ καλύτερα από την αδελφή του;

Η Πέμη Ζούνη μεταμορφώνεται σε Νάνερλ Μότσαρτ, στο καινούργιο θεατρικό έργο του Μηνά Βιντιάδη, με τις σκηνοθετικές οδηγίες της Βάνας Πεφάνη. Πρεμιέρα Σάββατο 4 Μαρτίου και όλα τα Σάββατα του Μαρτίου, στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

«Δεξιοτέχνης, ταλέντο, διάνοια, παιδί θαύμα». Με αυτές τις λέξεις υμνούσαν στη δεκαετία του 1760 ένα μέλος της οικογένειας των Μότσαρτ. Όχι τον Βόλφγκανγκ Αμαντέους, αλλά την αδελφή του Νάνερλ Μότσαρτ. Έχει αποδειχτεί ότι πάνω στις δικές της παρτιτούρες έμαθε μουσική ένας από τους κορυφαίους μουσουργούς, τη στιγμή που και η ίδια θεωρούνταν μια από τις καλύτερες πιανίστριες της Ευρώπης. Μαζί όργωσαν ολόκληρη την Ευρώπη και γνώρισαν την αποθέωση ως «παιδιά θαύματα». Μέχρι τη χρονιά που η Νάρνελ έκλεισε τα δεκαοκτώ της χρόνια. Σύμφωνα με τα ήθη της εποχής ήταν πλέον σε ηλικία γάμου. Έτσι αυτή η σπουδαία μουσικός πέρασε στο περιθώριο...

Τα παιδικά τους χρόνια, η ανέλιξη τους, η προσωπική ιστορία της Νάνερλ Μότσαρτ και η σχέση της με τον πατέρα και τον διάσημο αδελφό της, η εξέλιξη βήμα βήμα ενός μύθου, θα παρασταθούν σ’ έναν αρμονικό συνδυασμό Θεάτρου και Μουσικής. Μια ιστορία για τις απραγματοποίητες επιθυμίες, τις αδελφικές σχέσεις, για το «ταλέντο» και την καλλιτεχνική υπεροψία, για τον έρωτα και τη μοναξιά. Μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία, άγνωστη στο ευρύ κοινό, που αφορά όλους τους ανθρώπους, από την εφηβεία έως την τρίτη ηλικία.

Μια παράσταση με τις υπέροχες μελωδίες του Μότσαρτ να μας χαϊδεύουν την ψυχή...

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΗΝΑΣ ΒΙΝΤΙΑΔΗΣ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ-ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ: ΒΑΝΑ ΠΕΦΑΝΗ
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΣ: ΝΤΕΠΥ ΠΑΓΚΑ
ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ:ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΥΝΤΖΕΡΗΣ
ΦΩΤΙΣΜΟΙ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΛΩΤΣΟΤΗΡΑΣ
ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΗΧΟΙ: ORESTIS
ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ: ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΟΣΜΙΔΗΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ: ΝΤΑΙΖΗ ΛΕΜΠΕΣΗ
VIDEO ART: ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΒΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΩΤΑ ΕΦΡΕΜΙΔΟΥ
HAIRDESIGN: ΚΩΝ/ΝΟΣ ΣΑΒΒΑΚΗΣ

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ: 4,11 και 18 ΜΑΡΤΙΟΥ στις 18.00 και στις 21.00
Τιμές Εισιτηρίων €16.00, €12.00 (φοιτητικό, μαθητικό, ανέργων) / 18:00
€18.00, €14.00 (φοιτητικό, μαθητικό, ανέργων) / 21:00

Προπώληση: https://www.ticketservices.gr/event/o-aderfos-mou-o-amanteous/ Ticket Services/

 


- Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39
- Τηλεφωνικά: 2107234567
- Online: www.ticketservices.gr

 

Η παράσταση Ο ΑΔΕΛΦΟΣ ΜΟΥ Ο ΑΜΑΝΤΕΟΥΣ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού


.

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Banner 2

 

300 300

« Δεκέμβριος 2023 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.