Συνέντευξη της Ιζαμπέλλας Μπαλτσαβιά στο θεατρο.gr με αφορμή την παράσταση "Η Απολογία της Μαρί Κιουρί" στο θέατρο Αποθήκη

Συνέντευξη της Ιζαμπέλλας Μπαλτσαβιά στο θεατρο.gr με αφορμή την παράσταση "Η Απολογία της Μαρί Κιουρί" στο θέατρο Αποθήκη

Συνέντευξη της Ιζαμπέλλας Μπαλτσαβιά στο θεατρο.gr με αφορμή την παράσταση "Η Απολογία της Μαρί Κιουρί" στο θέατρο Αποθήκη.

1) Κυρία Μπαλτσαβιά, καλησπέρα σας, και καλωσορίσατε στην σελίδα μας.

Καλησπέρα σας! Ευχαριστώ για την πρόσκληση και την φιλοξενία.

α) Θα θέλατε να μας πείτε λίγα πράγματα για εσάς ώστε να σας γνωρίσουν καλύτερα οι αναγνώστες μας; Πως προέκυψε το θέατρο στην ζωή σας;

Από παιδί ήξερα πως θα ασχοληθώ με κάτι καλλιτεχνικό. Είχα την ανάγκη να φεύγω από την πραγματικότητα, έτσι ζωγράφιζα πολύ, διάβαζα και έπαιζα θέατρο. Το αγαπημένο μου παιχνίδι ήταν με τις ξαδέρφες μου να ντυνόμαστε με ρούχα της θείας μου και να παίζουμε ρόλους. Κάναμε θεατρικά και τα παρουσιάζαμε στους γονείς. Στο σχολείο συμμετείχα σε θεατρικές παραστάσεις. Κάποια στιγμή μου αγόρασε ο μπαμπάς μου και μια κάμερα κι έφτιαχνα ταινίες. Ασταμάτητα. Μου άρεσε να κάνω τα πάντα. Να είμαι ηθοποιός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος, μοντέρ, ενδυματολόγος, σκηνογράφος, φωτιστής, μακιγιέζ. Με το που τελείωσα το σχολείο, στα 18 μου πέρασα στη RADA (Royal Academy of Dramatic Art) του Λονδίνου, μετά όμως ήρθε η κρίση κι έπρεπε να γυρίσω πίσω. Στην Ελλάδα σπούδασα στο Θέατρο Τέχνης, από όπου και αποφοίτησα το 2014 και συγχρόνως κάθε Ιούλιο συμμετείχα στο σεμινάριο Υποκριτικής του Ανδρέα Μανωλικάκη. Οι πρώτες μου δουλειές ήταν θεατρικές. Η τηλεόραση ήρθε το 2019 με τη σειρά Έρωτας Μετά. Ακολούθησε το Χαιρέτα μου τον Πλάτανο και η Αγάπη Παράνομη.

β) Θα μας πείτε 5 πράγματα για τον εαυτό σας, που ξέρουν κυρίως οι πολύ αγαπημένοι σας;

Αγαπώ τα ζώα, τους φίλους μου, την οικογένεια μου, τα βιβλία μου, τη yoga, “...τα αγαπώ όλα αυτά γιατί εξισορροπούν το φυσικό μου μαύρο” όπως έγραψε και η Ευσταθία για την Κιουρί.

2) Μετά από 3 θεατρικές σεζόν, η επιτυχημένη παράσταση «Η Απολογία της Μαρί Κιουρί» σε κείμενο της Ευσταθίας και σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία της Κίρκης Καραλή, θα παρουσιαστεί για 4η χρονιά από τις 8 Οκτωβρίου στο θέατρο Αποθήκη. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για τη συγγραφέα, για την παράσταση και για το ρόλο σας;

Χαίρομαι που συνεργάζομαι με τόσες γυναίκες που η κάθε μια είναι εξαιρετική στον τομέα της.

Το κείμενο της Ευσταθίας παίρνει ως αφορμή τη βιογραφία της Μαρί Κιουρί, που είναι γραμμένη από την κόρη της Εύα, συγκεντρώνοντας παράλληλα καταγεγραμμένες πληροφορίες της ιστορικής πραγματικότητας σε συνδυασμό με στοιχεία μυθοπλασίας. Η δουλειά που έχει κάνει η Ευσταθία, τόσο στο κείμενο όσο και στη μουσική, έχει φοβερή ευαισθησία. Είναι η κόλλα που μας ενώνει με αυτήν την ιστορία.

Η σκηνοθεσία της Κίρκης είναι εφευρετική, χωρίς επιτηδεύσεις. Αποφάσισε να ρίξει τον προβολέα επάνω στους ηθοποιούς, μας έδωσε όλη την ελευθερία να εκφραστούμε με τα καλλιτεχνικά μας μέσα και να πούμε την ιστορία της Κιουρί. Είμαστε 3 άνθρωποι πάνω σε μια σκηνή που με τα σώματά μας, τη φωνή μας και την ψυχή μας δημιουργούμε ολόκληρους κόσμους. Αυτό δεν είναι άλλωστε και το θέατρο; Θεωρώ πολύ έξυπνο τον τρόπο που κατάφερε να “χρησιμοποιήσει” το δυνατό στοιχείο του καθενός μας. Έκανε την παράσταση να ανθίσει σαν ένα μπουκέτο ροζ τριαντάφυλλα (που φωσφορίζουν στο σκοτάδι).

Νιώθω πραγματικά ευλογημένη που παίζω μαζί με την Πέγκυ Τρικαλιώτη. Αυτό κι αν είναι ένα όνειρο που εκπληρώνεται! Να μαθαίνεις δίπλα σε μια τόσο σπουδαία ηθοποιό. Η Πέγκυ είναι ΗΘΟΠΟΙΟΣ με όλη την έννοια της λέξης. Δε θα κάνει έκπτωση σε τίποτα, θα δουλέψει σκληρά, δεν θα επαναπαυτεί σε ευκολίες, θα μοιράσει την ψυχή της τόσο γενναιόδωρα και θα σε παρασύρει κι εσένα να δώσεις τον καλύτερο σου εαυτό. Πολλές φορές την κοιτάζω πάνω στη σκηνή και με συγκινεί τόσο πολύ το πάθος της, η ενέργεια της. Είναι αστείρευτη. Είναι αξιοθαύμαστη. Και παρ' όλα αυτά παραμένει ταπεινή και σεμνή, που για μένα είναι το πιο σημαντικό μάθημα.

Στην παράσταση υποδύομαι κυρίως τον ρόλο της κόρης της Μαρί και του Πιερ Κιουρί, Ιρέν Κιουρί. Ουσιαστικά οι θεατές βλέπουν ένα όνειρο της Ιρέν που ξεκινάει σε ένα φανταστικό δικαστήριο με τη μητέρα της κατηγορούμενη για την ερωτική της σχέση με τον Πωλ Λανζεβάν. Είναι η αφορμή για να ξετυλιχτεί το κουβάρι της ζωής της Κιουρί. Εγώ αλλάζω συνεχώς ρόλους, δημιουργώντας μνήμες, σαν μικρές πόλαροιντ, από σημαντικές στιγμές της πορείας της.

IMG 20221016 013552

3) Ποια ήταν η Μαρί Κιουρί και γιατί έμεινε το όνομα της στην Ιστορία;

Η Μαρία Σαλώμη Σκλοντόφσκα Κιουρί ήταν Πολώνη φυσικός και χημικός που ανακάλυψε το ράδιο, το πολώνιο και μελέτησε το φαινόμενο της ραδιενέργειας. Ήταν η πρώτη γυναίκα που βραβεύτηκε με το βραβείο Νόμπελ σε δύο διαφορετικές επιστήμες, τη Φυσική και τη Χημεία (1903 και 1911) και η πρώτη γυναίκα που δίδαξε στη Σορβόννη. Υπήρξε πρωτοπόρα σε ένα χώρο μέχρι τότε ξεκάθαρα ανδροκρατούμενο. Είχε απίστευτο πάθος και επιμονή και κατάφερε να πετύχει αυτό που μέχρι τότε φάνταζε αδύνατο. Όσες δυσκολίες κι αν συνάντησε, όσες φορές κι αν έπεσε κατάφερε να βρει τη δύναμη να σηκωθεί και να συνεχίσει. Πέραν του τεράστιου επιστημονικού της έργου η Κιουρί ήταν μια αξιοθαύμαστη γυναικά. Πραγματικά με εξέπληξε η ιστορία της όταν τη διάβασα. Ενδεικτικό του χαρακτήρα και του ήθους της είναι το γεγονός ότι, με τον Πιερ Κιουρί, δεν κατοχύρωσαν τις μεθόδους τους για την απομόνωση των στοιχείων ράδιο και πολώνιο, επειδή θεωρούσαν ότι δε συμβάδιζε με το επιστημονικό πνεύμα. Η επιστήμη είναι κοινωνική κατάκτηση και η κατοχύρωση εμποδίζει τη συνέχιση της επιστημονικής έρευνας από τους επόμενους. Όταν όλος ο κόσμος ήθελε να εκμεταλλευτεί τη δύναμη της ραδιενέργειας οι Κιουρί αποφάσισαν να μη ζητήσουν κανένα δικαίωμα, καμία οικονομική ανταμοιβή για την ανακάλυψη της. Την μοιράστηκαν απλόχερα με την ανθρωπότητα γιατί οτιδήποτε άλλο ερχόταν αντίθετο με τα επιστημονικά τους ιδεώδη.

4) Στην τηλεόραση σας βλέπουμε στην σειρά της ΕΡΤ "Χαιρετά μου τον Πλάτανο" στον ρόλο της κομμώτριας Τούλας. Ως νέα ηθοποιός, δοκιμάζεστε ακόμα στον χώρο του θεάτρου και της τηλεόρασης. Μέσα σε όλα αυτά προέκυψε και η πανδημία του Covid-19. Πόσο εύκολο ή δύσκολο θεωρείτε ότι είναι να βιοπορίζεται ένας ηθοποιός στην Ελλάδα του 2022; Και τι πρέπει να αλλάξει στην κοινωνία, ώστε να λάβει το επάγγελμα σας την αναγνώριση που του αξίζει;

Η πραγματικότητα ενός ηθοποιού στο μεγαλύτερο μέρος της είναι εφιαλτική όσον αφορά στο εργασιακό πλαίσιο. Οι άνθρωποι των τεχνών δεν κάνουν απλώς το ψώνιο τους. Το γεγονός ότι απολαμβάνουμε την δουλειά μας και μας δίνει ευχαρίστηση δε σημαίνει πως είναι χόμπι. Έχουμε εργαστεί, μελετήσει και μοχθήσει ατελείωτες ώρες. Δυστυχώς πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά βήματα για να μπορέσουμε να έχουμε τις συνθήκες που πολλοί άλλοι εργαζόμενοι θεωρούν δεδομένες. Η πλειοψηφία των ηθοποιών πρέπει να κάνουμε δυο και τρεις δουλειές άσχετες με τον τομέα μας για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε.

Ο covid λύγισε τον κλάδο των τεχνών και ακόμα μαζεύουμε τα σπασμένα. Ευτυχώς σιγά σιγά βρίσκονται λύσεις. Δεν μπορείς να αφαιρείς από τον κόσμο το δικαίωμα να ξεχαστεί και να ανακουφίσει την ψυχή του. Η τέχνη είναι βάλσαμο, είναι ανάγκη και θα υπάρχει πάντα. Περάσαμε και θα συνεχίσουμε να περνάμε σκοτεινούς καιρούς, που μας άλλαξαν σε σημείο που δεν έχουμε ακόμα συνειδητοποιήσει. Κι όμως δε μπορώ να χάσω την ελπίδα μου ότι μετά το πιο βαθύ σκοτάδι έρχεται το φως.

5) Θα θέλαμε να κλείσουμε, με κάτι που θέλετε εσείς να πείτε για το Θεατρο.gr.

Η ζωή είναι μικρή γι' αυτό ας κάνουμε τα πράγματα που μας κάνουν ευτυχισμένους. Και όταν μπορούμε να τα μοιραζόμαστε και με άλλους είναι ακόμη πιο όμορφο. Ευχαριστούμε που αγαπάτε τις τέχνες και το θέατρο. Συνεχίστε να κάνετε ποιοτική δουλειά με μεράκι.

Σας ευχαριστώ πολύ.

IMG 20221016 013902

Βιογραφικό
Η Ιζαμπέλλα Μπαλτσαβιά είναι ηθοποιός. Γεννήθηκε το 1992 (ηλικία 30 χρονών).

Αποφοίτησε από την δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν (2011 - 2014) και από το Royal Academy of Dramatic Arts (RADA) (Foundation Diploma in Acting 2010 - 2011).

ΘΕΑΤΡΟ

2018 – 2019 Χτυποκάρδια στο Θρανίο – Αλέκος Σακελλάριος, Σκηνοθεσία: Λάκης Λαζόπουλος, Θέατρο: Ήβη
2017 - Antigone – Sophocles (in English), Σκηνοθεσία: Λευτέρης Γιοβανίδης, Θέατρο: Helene Fortunoff – Hofstra University, NY
2016 – 2017 Το Γλυκό Πουλί της Νιότης – Τένεσσι Ουίλλιαμς, Σκηνοθεσία: Νικαίτη Κοντούρη, Θέατρο: Κάτια Δανδουλάκη
2015 – 2016 Οι Ακαταμάχητοι Λεβέντες (μέρος Β'), Σκηνοθεσία: ομάδα epiPlay, Θέατρο: Αλκμήνη
2015 - Το Γκαζάκι και οι δώδεκα βόλοι (νικητές του διαγωνισμού παραμυθιού «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν το φωταέριο...»), ομάδα Ρακούν, Τεχνόπολις, Γκάζι
2014 – 2015 Ηρακλής: η Αληθινή Ιστορία, Σκηνοθεσία: Δημήτρης Δεγαΐτης, Θέατρο: Olvio
2014 - Honeymoon, ομάδα Ρακούν (νικητές του διαγωνισμού Bob Theatre Festival), Σκηνοθεσία: Γιάννης Κόκας, Θέατρο: Bios
2013 – 2014 Χανς Κρίστιαν Άντερσεν μια Ζωή σαν Παραμύθι, Σκηνοθεσία: Δημήτρης Δεγαΐτης, Θέατρο: Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν – Φρυνίχου
2011 - The Emperor and the Galilean - Ibsen, Σκηνοθεσία: Jonathan Kent, Θέατρο: The Royal National Theatre, Λονδίνο, Αγγλία.
Δείγμα της δουλειάς της στο θέατρο είναι οι παραστάσεις Το γλυκό πουλί της νιότης (2016), Οι Ακαταμάχητοι Λεβέντες - Η τελική αναμέτρηση μέρος Β' (2016), Οι Ακαταμάχητοι Λεβέντες -Η Τελική Αναμέτρηση, Μέρος B’ (2015), Ηρακλής - Η αληθινή ιστορία (2015).

Στην τηλεόραση συμμετείχε στις σειρές Έρωτας Μετά (2019), Χαιρέτα μου τον Πλάτανο (2020), Αγάπη Παράνομη (2021)

Πληροφορίες για την παράσταση θα βρείτε εδώ.

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Banner 2

 

300 300

« Φεβρουάριος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.