Συνέντευξη του σκηνοθέτη  Δημήτρη Αδάμη, στο θεατρο.gr με αφορμή την περιοδεία της παιδικής θεατρικής παράστασης Δον Κιχώτης του Μιγκέλ ντε Θερβάντες.

Συνέντευξη του σκηνοθέτη  Δημήτρη Αδάμη, στο θεατρο.gr με αφορμή την περιοδεία της παιδικής θεατρικής παράστασης Δον Κιχώτης του Μιγκέλ ντε Θερβάντες.

Συνέντευξη του σκηνοθέτη Δημήτρη Αδάμη, στο θεατρο.gr με αφορμή την περιοδεία της παιδικής θεατρικής παράστασης Δον Κιχώτης του Μιγκέλ ντε Θερβάντες.

1) Κύριε Αδάμη καλησπέρα σας, και καλωσορίσατε στην σελίδα μας.

α) Θα θέλατε να μας πείτε λίγα πράγματα για εσάς ώστε να σας γνωρίσουν καλύτερα οι αναγνώστες μας; Πως προέκυψε το θέατρο στην ζωή σας;

Σας ευχαριστώ για την επικοινωνία στην πολύ ενδιαφέρουσα σελίδα σας.
Από πολύ μικρός έβλεπα θεατρικές παραστάσεις. Μου άρεσε πολύ το θέατρο. Συμμετείχα σε παραστάσεις ως μαθητής και πολύ σύντομα κατάλαβα ότι αυτό ήταν που μου άρεσε να κάνω στη ζωή μου. Όπως και το να γράφω, στίχους ή κείμενα και ακόμη ήθελα να γίνω δάσκαλος. Και όπως φαίνεται εδώ και είκοσι περίπου χρόνια τα συνδυάζω και τα τρία έχοντας υπάρξει ήδη τα πρώτα δέκα χρόνια ως ηθοποιός και τώρα γράφοντας τα έργα που ανεβάζουμε για τα παιδιά και ως δάσκαλος συμμετέχοντας στο Θεατρικό εργαστήρι Μαγικές Σβούρες.

β) Θα μας πείτε 5 πράγματα για τον εαυτό σας, που ξέρουν κυρίως οι πολύ αγαπημένοι σας;


1) Μου αρέσει πολύ η μουσική. Κυρίως να ανακαλύπτω άγνωστα κομμάτια ή μικρούς κρυμμένους θησαυρούς και να τους μοιράζομαι.
2) Μου αρέσει πολύ η θάλασσα και να οδηγώ.
3) Μαγειρεύω πολύ καλά και δημιουργώ συχνά δικές μου συνταγές.
4) Έχω μεγάλη αγάπη στα αρώματα. Αναζητώ πολύ συχνά σπάνια vintage αρώματα, πολλά και από τον 19ο αιώνα και αρχές του 20ου. Φοράω συχνά διαφορετικό άρωμα γιατί μ΄ αρέσει να συνδυάζω την κάθε μυρωδιά με εικόνες, ανθρώπους, εποχές ακόμη και με στιγμές της ζωής μου.
5) Στα 14 μου εξέδωσα τα πρώτα μου ποιήματα σε Ποιητική Ανθολογία και ήμουν ο νεώτερος ποιητής εκείνης της χρονιάς. Ευτυχώς συνάντησα ανάμεσα στους άλλους σπουδαίους ανθρώπους της ζωής μου την υπέροχη συγγραφέα Έλλη Αλεξίου η οποία σύντομα μου έδωσε κάποιες συμβουλές ώστε να καταλάβω ότι μάλλον βιαζόμουν χαχαχα !

Adamis new 1

2) Μετά την εξαιρετική απήχηση της πρώτης σας συνεργασίας, πέρυσι το καλοκαίρι με τον Μικρό Πρίγκιπα αλλά και τις επιτυχημένες παραστάσεις του χειμώνα στο Μικρό Χορν, τα Αθηναϊκά Θέατρα και οι μαγικές σβούρες παρουσιάζουν για τα παιδιά σε όλη την Ελλάδα τον«ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗ» του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για τον συγγραφέα του έργου και για την παράσταση;

Τι να πω εγώ για τον σπουδαίο Μιγκέλ ντε Θερβάντες;
Το διασημότερο μυθιστόρημά του, ο Δον Κιχώτης, κλασικό έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας, μεταφρασμένο σε περισσότερες από εξήντα γλώσσες.
Ο Θερβάντες γεννήθηκε το 1547. Τον Σεπτέμβριο του 1571 υπηρέτησε ως υπαξιωματικός με το πολεμικό πλοίο Μαρκέσα και πολέμησε νικηφόρα στη ναυμαχία της Ναυπάκτου στις 7 Οκτωβρίου, εναντίον του οθωμανικού στόλου. Επιστρέφοντας στην Ισπανία, ο Θερβάντες έζησε μια ζωή αρκετά διαφορετική από αυτήν της προηγούμενης δεκαετίας, αντιμετωπίζοντας συχνά οικονομικά προβλήματα, πριν καθιερωθεί στον χώρο της λογοτεχνίας. Τον επόμενο χρόνο, εκδόθηκε το πρώτο λογοτεχνικό έργο του, με τίτλο Γαλάτεια Με την έκδοση του πρώτου βιβλίου του, ο Θερβάντες κατάφερε να αποκτήσει περιορισμένη φήμη, υποστηριζόμενος εν μέρει και από ένα στενό κύκλο λογοτεχνών, χωρίς ωστόσο να γνωρίσει την καταξίωση που θα ερχόταν αρκετά χρόνια αργότερα. Από το 1594 μέχρι το 1596, εργάστηκε ως φοροεισπράκτορας Στον πρόλογο που συνόδευσε τον πρώτο τόμο τού Δον Κιχώτη, ο Θερβάντες αφήνει να εννοηθεί πως πιθανώς συνέλαβε την ιδέα του έργου κατά την περίοδο της φυλάκισής του. Τον Ιανουάριο του 1605 εκδόθηκε το σημαντικότερο ίσως έργο του Θερβάντες, 0 ευφάνταστος ευπατρίδης Δον Κιχώτης της Μάντσα, γνωστό περισσότερο ως Δον Κιχώτης. Το μυθιστόρημα είχε αξιοσημείωτη επιτυχία Ο Θερβάντες αφιέρωσε στον πρώτο ορισμένα από τα έργα του, μεταξύ αυτών και το δεύτερο μέρος του Δον Κιχώτη. Από το 1614 θα πρέπει να ξεκίνησε και η συγγραφή του δεύτερου μέρους του Δον Κιχώτη. Και από τότε μέχρι σήμερα δεν έπαψε να είναι στη λίστα των δέκα πιο αγαπημένων βιβλίων του κόσμου .
Από τότε με άλογό του τη φαντασία του, καλπάζει και κάνει το ανέφικτο εφικτό, πολεμάει τα σκοτάδια και προτάσσει την αγάπη στην κακία!
Η παράσταση, γεμάτη ευαισθησία και χιούμορ, υμνεί στο πρόσωπο του πανέξυπνου Σάντσο, του πιστού συντρόφου του Δον Κιχώτη, τη φιλία και τη συντροφικότητα, την αφοσίωση στους ανθρώπους και τη δύναμη που αποκτούμε, όταν ελπίζουμε όλοι μαζί.
Τα παιδιά μέσα από τα μάτια των συντελεστών της παράστασής μας ζουν τα κατορθώματα ενός ήρωα που αγαπά την περιπέτεια της ζωής και τολμά να τη ζήσει παρά τα εμπόδια. Οι Ανεμόμυλοι είναι πάντα εδώ και μεις οι Δον Κιχώτες με πανοπλία το όνειρο.
Η παράστασή μας δίνει στους μικρούς θεατές την ευκαιρία να «συναντηθούν» με στοιχεία του Ισπανικού Πολιτισμού. Τα κοστούμια της παράστασης είναι εμπνευσμένα από πίνακες ζωγράφων που εμπνεύστηκαν ή έζησαν στην Ισπανία όπως ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος (Ελ Γκρέκο), ο Βελάσκεθ , ο Γκόγια και ο Σαλβατόρ Νταλί. Τα σκηνικά έχουν αναφορές και αυτά σε πίνακες ζωγράφων και δημιουργούν μια υποβλητική ατμόσφαιρα. Η εξαιρετική μουσική, πηγάζει όλη από την μεγάλη παράδοση των Ισπανών συνθετών. Τα τραγούδια βασίζονται σε παραδοσιακά ισπανικά τραγούδια ειδικά διασκευασμένα για τα παιδιά.

3)α) Πως δημιουργήθηκε η Θεατρική Ομάδα Μαγικές Σβούρες και από ποιους αποτελείται;


Η ομάδα Μαγικές Σβούρες δημιουργήθηκε από την Ηθοποιό και Εμψυχώτρια Δόμνα Ζαφειροπούλου και εμένα. Στόχος μας ήταν όταν ξεκινήσαμε το 2003 η δημιουργία παραστάσεων αλλά και δραστηριοτήτων για παιδιά με άξονα άλλοτε τη σωματική συμμετοχή των παιδιών ή την ποιητική προσέγγιση των κειμένων την εικαστική συνάρτηση καθώς και την μουσική περικύκλωση των θεμάτων. Βλέπουμε τις παραστάσεις αλλά και όλα τα δρώμενα σαν ένα σύνολο των τεχνών και της συμμετοχής.

β) Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο έργο και τι δυσκολίες-προκλήσεις συναντήσατε μπαίνοντας σε αυτό το δημιουργικό ταξίδι;


Είναι ακριβώς αυτό που λέμε και στο δελτίο τύπου. Νιώσαμε πως τώρα είναι η στιγμή που το θέατρο θα υπερασπιστεί το όνειρο, γιατί ο Δον Κιχώτης, ο αγαπημένος ονειροπόλος ήρωας όλων, μας δείχνει έναν καινούργιο δρόμο, πιο φωτεινό και πιο αισιόδοξο!
Οι προκλήσεις ήταν πολλές αλλά κάθε φορά είναι .Ο τρόπος που θα πούμε στα παιδιά την ιστορία ,το εικαστικό περιβάλλον ,οι μουσικές ....Από πρακτικά ζητήματα μέχρι και θέματα φιλοσοφίας και αντιμετώπισης της ζωής.

Άλλωστε αυτό είναι το ταξίδι !

3da8447cc2b0b8dd0833d10bacd40fcc XL

4) α) Ποιος είναι ο Δον Κιχώτης, και γιατί θεωρείται τρελός;

β) Τι είναι αυτό που τον κάνει τόσο αγαπητό στα παιδιά;


Ο Δον Κιχώτης είναι ο καθένας από εμάς που θέλει να ξεφύγει από αυτό που ζει. Φτιάχνοντας μια καινούρια άλλη πραγματικότητα υποστηρίζει τη ζωή του ,τα όνειρά του τα «θέλω» του. Πάει κόντρα στα συνηθισμένα, στις επιταγές του κοινωνικού «καθως πρέπει» και μέσα από αξίες που τείνουν να χαθούν ή αξίες που κάθε άνθρωπος θα πρέπει να έχει για να ζει μαζί με τους άλλους, χτίζει το θαυμαστό νέο δικό του κόσμο. Και όπως λέει και ο ίδιος: Αν όποιος τα πιστεύει αυτά είναι τρελλός ...ε ναι λοιπόν είμαι τρελλός!
Σας θυμίζει κάτι όλο αυτό; Ναι...είναι ακριβώς ο τρόπος που τα παιδιά βλέπουν τον κόσμο. Πως να μην τον αγαπούν;


5) α) Τι θέλει να μας διδάξει με το ιπποτικό πνεύμα του Δον Κιχώτη, ο Θερβάντες;


Δεν θέλει να διδάξει κάτι ο ίδιος. Οι πράξεις του απλά είναι θαυμαστές ή έξω από τα δεδομένα της νέας πραγματικότητας, της εκάστοτε νεας...Ο ίδιος συμβολίζει το πνεύμα του σταθερού ανθρωπισμού,των αξιών που δεν χάνονται ποτέ και της ενατένισης στο μέλλον ως νέας αυγής .

β) Τι συμβολίζει η μάχη με τους Ανεμόμυλους;


Μα τι άλλο τη μάχη του καθενός μας ,την καθημερινή μάχη με το «απέναντι ».Το δύσκολο, ανυπέρβλητο, απέναντι της ζωής μας .¨ότι είναι αυτό. Οι φόβοι μας και οι φοβίες μας. Οι αποφάσεις μας. Οι άλλοι. Ο εαυτός μας.
Το κάθετί που από την ώρα που ξυπνάμε έρχεται και στρογγυλοκάθεται απέναντί μας είναι οι Ανεμόμυλοι.

6) Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο και το αγαπημένο σας τραγούδι;


Τα αγαπημένα μου βιβλία είναι οι βιογραφίες .Το αγαπημένο μου τραγούδι είναι αυτό που γράφει τώρα ένας συνθέτης και ετοιμάζεται να το κυκλοφορήσει .Ή μήπως όχι ; Σε αναμονή λοιπόν πάντα !

7) Πέρα από την παράσταση αυτή, υπάρχουν και άλλα άμεσα σχέδια για την φετινή σεζόν;


Το πιο άμεσο σχέδιο είναι αυτή μεγάλη βόλτα μας σε όλη την Ελλάδα που θα συναντήσουμε τα παιδιά και θα τους παρουσιάσουμε τον Δον Κιχώτη μας .

8) Θα θέλαμε να κλείσουμε, με κάτι που θέλετε εσείς να πείτε για το Θεατρο.gr.

Σας και μας εύχομαι ένα καλό καλοκαίρι με υγεία και πολύ όμορφες παραστάσεις .

 

Πληροφορίες για την παράσταση θα βρείτε εδώ.

 

 

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Banner 2

 

300 300

« Φεβρουάριος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.