Συνέντευξη της Χριστίνας Χατζηνικολάου στο θεατρο.gr, με αφορμή το 1ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Cabaret (1st Contemporary Art Cabaret Καλλιτεχνικού Festival) στο θέατρο Red Jasper.

Συνέντευξη της Χριστίνας Χατζηνικολάου στο θεατρο.gr, με αφορμή το 1ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Cabaret (1st Contemporary Art Cabaret Καλλιτεχνικού Festival) στο θέατρο Red Jasper.

Συνέντευξη της Χριστίνας Χατζηνικολάου στο θεατρο.gr, με αφορμή το 1ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Cabaret (1st Contemporary Art Cabaret Καλλιτεχνικού Festival) στο θέατρο Red Jasper.

*Φωτογράφος: Ελίνα Γιουνανλή

 

Σε ένα πολύ ζεστό και φιλόξενο χώρο κοντά στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη,  στο Red Jasper ( πρώην θέατρο - Β' σκηνή της οδού Κεφαλληνίας) το οποίο είναι ένας νέος πολυχώρος εκδηλώσεων  καμπαρέ, show, συναυλιών κλπ., βρέθηκα με την διοργανώτρια του Φεστιβάλ και ιδιοκτήτρια του Red Jasper Χριστίνα Χατζηνικολάου. Τα είπαμε όλα για το χώρο, για την ίδια και για το 1o festival σύγχρονου καλλιτεχνικού Cabaret που ξεκίνησε μόλις χτες με τεράστια προσέλευση και επιτυχία.

1. Κυρία Χατζηνικολάου καλησπέρα σας, και καλωσορίσατε στην σελίδα μας.
α) Θα θέλατε να μας πείτε λίγα πράγματα για εσάς ώστε να σας γνωρίσουν καλύτερα οι αναγνώστες μας; Πως δημιουργήθηκε το Red Jasper;

Καλησπέρα, σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία. Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ειδικεύτηκα το 2004 στην Αγγλία πάνω στο Θέατρο για Ανάπτυξη, πως δηλαδή χρησιμοποιείς το θέατρο σαν εργαλείο για τους αναπτυξιακούς στόχους μιας κοινότητας. Έχω εργαστεί πάνω από 15 χρόνια σε αυτό το πεδίο, συμμετέχοντας ή οργανώνοντας θεατρικά projects με κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, και παράλληλα ασχολήθηκα με τη διδασκαλία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Το 2009 άνοιξα την πρώτη μου επιχειρηση στο καλλιτεχνικό πεδίο, τον Πολυχώρο Spring People, στου Ψυρρή, που φιλοξενούσε καλλιτεχνικά σεμινάρια κι εκδηλώσεις για ενήλικες και παιδιά. Πέρασε μια δεκαετία και αποφάσισα να προχωρήσω σε ένα μεγαλύτερο όνειρο, που ήταν η δημιουργία μιας εναλλακτικής θεατρικής σκηνής, που να προωθεί ένα νέο είδος θεάματος- ποιοτικής ψυχαγωγίας. Πρόκειται για μια καμπαρέ θεατρική σκηνή, στα πρότυπα παρόμοιων σκηνών του εξωτερικού, που δίνει έμφαση στη συνύπαρξη διαφόρων ειδών παραστατικών τεχνών, όπως θέατρο, μουσική, χορό, performance, shows, τσίρκο, stand-up comedy, drag, κ.α, και προωθεί τις καινοτόμες και “out of the box” καλλιτεχνικές δημιουργίες.
Το Red Jasper Cabaret Theatre στεγάζεται στην πρώην Β’ Σκηνή της Οδού Κεφαλληνίας, στην Κυψέλη, η οποία ανακαινίστηκε πλήρως για τις ανάγκες του εγχειρήματος.
Η Κυψέλη είναι η γειτονιά της Αθήνας όπου συναντιούνται και αλληλεπιδρούν διαφορετικές ομάδες ανθρώπων, φυλές, κουλτούρες, κοινωνικές τάξεις. Είναι μια πολυπολιτισμική περιοχή, πολύχρωμη, γεμάτη συνθέσεις και αντιθέσεις. Γι’ αυτόν το λόγο αποτελεί την τέλεια συνθήκη για να γεννηθούν και να ανθήσουν νέες αισθητικές φόρμες, δημιουργικοί πυρήνες και καλλιτεχνικές ταυτότητες.
Τον Ιανουάριο 2020 ανέβηκε η πρώτη παραγωγή του θεάτρου, το Tanz, μια καμπαρέ παράσταση σε σκηνοθεσία του Γιάννη Παναγόπουλου, που είχε σαν στόχο να παρουσιάσει στο κοινό το καλλιτεχνικό όραμα του Red Jasper. Δυστυχώς, ήρθε η πανδημία πριν προλάβει το νέο θέατρο να εδραιωθεί. Μέσα στα 2 χρόνια λειτουργίας του έχει δουλέψει μόνο 5 μήνες, αλλά θεωρώ ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την επίτευξη των βασικών στόχων του θεάτρου, σίγουρα όμως έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας.


β) Τι σημαίνει το όνομα Red Jasper;
Jasper είναι ένας ημιπολύτιμος λίθος που στα ελληνικά λέγεται ίασπις. Προσφέρει δύναμη, προστασία και διάβασα κάπου ότι συνήθιζαν να τον προσφέρουν στους ηθοποιούς για καλή τύχη στις παραστάσεις. Φαντάστηκα, λοιπόν, αυτόν τον πολύτιμο λίθο να αποκτάει υπόσταση και να είναι είναι μια περσόνα-κομπέρ της καμπαρέ σκηνής μας. Και φυσικά δεν θα μπορούσε να έχει άλλο χρώμα από κόκκινο, που είναι το χρώμα του πάθους, της χαράς της ζωής, της δημιουργίας. Έτσι γεννήθηκε το όνομα Red Jasper.


2)Το Red Jasper διοργανώνει φέτος για πρώτη φορά το 1ο Φεστιβάλ Σύγχρονου  Cabaret (1st Contemporary Art Cabaret Καλλιτεχνικού Festival). Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για αυτή την διοργάνωσηΠως ξεκίνησε η ιδέα για τη δημιουργία και υλοποίηση του συγκεκριμένου φεστιβάλ; Τι επιδιώκει το φεστιβάλ;


Αποφασίσαμε μαζί με με τον συνεργάτη μου στην καλλιτεχνική διεύθυνση του Red Jasper, τον Γιάννη Κωνσταντακόπουλο, ότι θα ήταν σημαντικό να δοθεί το βήμα μέσα από ένα φεστιβάλ στους καλλιτέχνες και τις ομάδες που ασχολούνται με το σύγχρονο καλλιτεχνικό καμπαρέ να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους. Στόχος του φεστιβάλ είναι να διερευνήσουμε τι σημαίνει σήμερα το καλλιτεχνικό καμπαρέ και τι καινούργιο μπορεί να προσφέρει στο πεδίο των παραστατικών τεχνών. Μας ενδιαφέρει να αναπτυχθούν νέες αισθητικές φόρμες που να συμβαδίζουν και να εκφράζουν τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας μας, και αντιλαμβανόμαστε ότι το κοινό αναζητά νέους τρόπους διασκέδασης, ποιοτικής ψυχαγωγίας.
Για πρώτη φορά διοργανώνεται, λοιπόν, στην Ελλάδα ένα φεστιβάλ πάνω στη σύγχρονη καλλιτεχνική καμπαρέ σκηνή. Το 1ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Καλλιτεχνικού Καμπαρέ θα πραγματοποιηθεί στο Red Jasper Cabaret Theatre από τις 18 έως τις 29 Μαϊου (στις 16-17 Μαίου γίνονται οι πρόβες και η προετοιμασία των καλλιτεχνών). Καλούμε τον κόσμο να στηρίξει αυτήν την προσπάθεια και να συμμετέχει σε αυτήν τη γιορτή του καμπαρέ που θα περιλαμβάνει 8 παραστάσεις από όλα τα είδη των παραστατικών τεχνών που επιλέχθηκαν ανάμεσα στις καλλιτεχνικές προτάσεις που κατατέθηκαν. Μουσικοθεατρικές παραστάσεις, performances με κλοουνερί και ζογκλερικά, stand up acts, live music shows, θα κατακλύσουν την καμπαρέ σκηνή της Κυψέλης για δύο εβδομάδες! Το φεστιβάλ έχει και διαγωνιστικό τμήμα και οι παραστάσεις που θα επιλεγούν από την κριτική επιτροπή του θεάτρου, θα συμμετέχουν στο ρεπερτόριο του Red Jasper στη νέα σεζόν. Εκτός από τις 8 παραστάσεις, το πρόγραμμα περιλαμβάνει και παράλληλες εκδηλώσεις: Την Παρασκευή 20/05 η γυναικεία μπάντα Someone Who Isn’t me (a.k.a SWIM) ανεβαίνει για πρώτη φορά στη σκηνή του Red Jasper για να παρασύρει το κοινό σε ένα εκρηκτικό live, την Τετάρτη 25/05 το SNAP Queer Comedy Club οργανώνει KARAOKE Party, και την Κυριακή 29/05, η εκδήλωση λήξης του φεστιβάλ περιλαμβάνει 2 live music performances, γαλλικό καμπαρέ από τον William Levy, και πρωτότυπο cabaret πιανιστικό act από τον Kristof.


3) Θα θέλατε να κάνετε μια ευχή ή κάποιο σχόλιο για το θεατρο.gr .
Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν αξιόλογες πηγές ενημέρωσης πάνω στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία ώστε το κοινό να έρχεται σε επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερες προτάσεις στον τομέα των παραστατικών τεχνών. Εύχομαι στο θεατρο.gr να συνεχίσει να προσφέρει στην προώθηση της θεατρικής τέχνης και να δίνει την ευκαιρία στον κόσμο που το διαβάζει να ενημερώνεται για ενδιαφέρουσες, καινοτόμες θεατρικές παραστάσεις που επειδή δεν είναι mainstream συχνά δεν προβάλονται από τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης. Ευχαριστούμε που στηρίζετε το θέατρο, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες εποχές, καλή δύναμη σε αυτήν τη σημαντική προσπάθεια!

 

Πληροφορίες για το φεστιβάλ θα βρείτε εδώ.

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Banner 2

 

300 300

« Φεβρουάριος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.