Είδαμε την παράσταση «Εκκλησιάζουσες – Γυναίκες στην Εξουσία»
Ο Αριστοφάνης υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της αρχαίας ελληνικής κωμωδίας. Έζησε τον 5ο αιώνα π.Χ. και μέσα από τα έργα του σατίριζε την πολιτική, την κοινωνία και τα ήθη της εποχής του, αξιοποιώντας το χιούμορ, την ειρωνεία και την ευρηματικότητα. Παρότι γράφτηκαν πριν από περισσότερα από δύο χιλιάδες χρόνια, τα έργα του παραμένουν επίκαιρα, καθώς πραγματεύονται ζητήματα που εξακολουθούν να απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο.
Οι «Εκκλησιάζουσες», που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 392 π.Χ., αποτελούν μία από τις γνωστότερες κωμωδίες του. Πρωταγωνίστρια είναι η Πραξαγόρα, η οποία πείθει τις γυναίκες της Αθήνας να μεταμφιεστούν σε άνδρες, ώστε να συμμετάσχουν στη συνέλευση των πολιτών και να αναλάβουν την εξουσία. Μέσα από αυτή την ανατρεπτική ιδέα, ο Αριστοφάνης ασκεί κριτική στο πολιτικό σύστημα, στις κοινωνικές ανισότητες και στις ανθρώπινες αδυναμίες, θέτοντας με χιουμοριστικό τρόπο ζητήματα δικαιοσύνης, ισότητας και διαχείρισης της εξουσίας.
Η παράσταση «Εκκλησιάζουσες – Γυναίκες στην Εξουσία», παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου σε συμπαραγωγή με την 5η Εποχή, παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της καλοκαιρινής περιοδείας του 2026. Τη σκηνοθεσία υπέγραψε ο Θέμης Μουμουλίδης, ο οποίος προσέγγισε το έργο με σύγχρονη αισθητική, συνδυάζοντας δημιουργικά το αριστοφανικό χιούμορ με μοντέρνα σκηνικά, μουσική και σκηνική δράση. Η επιλογή αυτή ανέδειξε την επικαιρότητα του έργου και τη σύνδεσή του με προβληματισμούς που εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν τη σημερινή κοινωνία.
Παρακολουθώντας την παράσταση, διαπίστωσα ότι η σκηνοθετική προσέγγιση του Θέμη Μουμουλίδη ανέδειξε με επιτυχία τον σατιρικό χαρακτήρα του έργου. Η γρήγορη εναλλαγή των σκηνών, η ζωντανή κινησιολογία των ηθοποιών και τα ευρηματικά σκηνοθετικά στοιχεία διατήρησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ παράλληλα ενίσχυσαν τον κωμικό ρυθμό της παράστασης.
Οι ερμηνείες των ηθοποιών ήταν εκφραστικές και γεμάτες ενέργεια, αποδίδοντας πειστικά τους χαρακτήρες του έργου. Οι διάλογοι, το χιούμορ και η σκηνική αλληλεπίδραση δημιούργησαν πολλές ευχάριστες και κωμικές στιγμές. Παράλληλα, τα σκηνικά και τα κοστούμια υποστήριξαν αποτελεσματικά τη σκηνοθετική σύλληψη, ενώ η μουσική και οι φωτισμοί συνέβαλαν ουσιαστικά στη δημιουργία της κατάλληλης ατμόσφαιρας και στην ενίσχυση της θεατρικής εμπειρίας.
Συντελεστές
Σκηνοθεσία | ΘΕΜΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ
Απόδοση - Διασκευή | ΝΕΦΕΛΗ ΜΑΪΣΤΡΑΛΗ - ΘΕΜΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ
Μουσική | ΘΟΔΩΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Κινησιολογική Επεξεργασία | ΠΑΤΡΙΣΙΑ ΑΠΕΡΓΗ
Κοστούμια | ΒΑΝΑ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑ
Φωτισμοί | ΝΙΚΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Επικοινωνία | ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΓΟΥΡΟΥ
Φωτογραφίες | ΕΛΙΝΑ ΓΙΟΥΝΑΝΛΗ
Ερμηνεύουν
ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΜΑΡΙΝΑ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΣΠΙΩΤΗΣ
ΙΝΤΡΑ ΚΕΪΝ
ΦΟΙΒΟΣ ΡΙΜΕΝΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΑ ΒΗΤΤΑ
ΜΑΡΙΑ ΚΥΡΩΖΗ
ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΜΠΑΛΑΜΩΤΗ
ΕΡΩΦΙΛΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΖΕΛΕΠΗ

