Είδαμε την παράσταση "Εγώ σκότωσα τον νταή του απαρτχάιντ" στο θέατρο Αλκμήνη σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη κι  ερμηνεία Νίκου Ιωαννίδη

Είδαμε την παράσταση "Εγώ σκότωσα τον νταή του απαρτχάιντ" στο θέατρο Αλκμήνη σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη κι ερμηνεία Νίκου Ιωαννίδη

ΕΙΔΑΜΕ Γράφτηκε από  Μαρία Πασλή Οκτώβριος 15 2025 μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς

Είδαμε την παράσταση "Εγώ σκότωσα τον νταή του απαρτχάιντ" στο θέατρο Αλκμήνη σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη κι ερμηνεία Νίκου Ιωαννίδη.
Η σύλληψη της παράστασης κι η εκτέλεση της ήταν καθηλωτική. Η αληθινή ιστορία ενός μιγά ομογενή που είναι ή επαναστάτης ή σχιζοφρενής, ενδεχομένως και τα δύο ήταν απίστευτα ενδιαφέρουσα. Ο ηθοποιός περνάει με το λόγο και το σώμα την ζωή που πέρασε με τόσο πόνο και βασανιστήρια . Έγκλειστος στη φυλακή με θανατική ποινή για τριάντα τρία χρόνια , η οποία δεν εκτελέστηκε γιατί θεωρήθηκε ψυχοπαθής , πράγμα που δεν εμπόδισε το καθεστώς να τον βασανίζει κάθε μέρα. Ο ηθοποιός πάσχει , αφηγούμενος τη ζωή του στο κελί της απομόνωσης κι η μόνη του επαφή με την κανονικότητα είναι ο λίγος ουρανός που βλέπει απ' το παράθυρό του. Τα αστέρια και τα σύννεφα είναι η μοναδική του παρέα. Οι λίγοι άνθρωποι που τον αγάπησαν και πέθαναν. Διπλό ρατσισμό βίωσε ο ήρωας. Και από τους λευκούς που τον αντιμετώπιζαν ως μαύρο και από τους μαύρους επειδή ήταν μιγάς. Η μάνα του, το πιο όμορφο κορίτσι της Μοζαμβίκης πέθανε στη γέννα. Ο πατέρας του ο κάπο Τζαφεντάκης του έδωσε το επίθετο του χωρίς την κρητική κατάληξη και τον έστειλε στην Αλεξάνδρεια στην νόνα του. Που του διάβαζε Ερωτόκριτο , τον έστειλε σχολείο και τον αντιμετώπισε σαν άνθρωπο. Όταν μεγάλωσε έγινε ναυτικός ταξίδεψε στην Ελλάδα , στη Χάιφα , στην Βιέννη , αιχμαλωτίστηκε και κρατήθηκε απ' το ναζιστικό καθεστώς κι αφέθηκε ελεύθερος επειδή ήταν ναυτικός.
Κι όταν γύρισε στη Νότιο Αφρική πάλι κατέβαινε απ' το πεζοδρόμιο για να περάσουν είτε οι λευκοί , είτε οι μαύροι . Στην παράσταση συνδιαλέγεται με μια οθόνη με τα φαντάσματα του μυαλού του. Γίνεται μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος , το μόνο κόμμα που δεχόταν έγχρωμους ως μέλη . Ειδική μνεία θα κάνω στις επιλογές της μουσικής που συνοδεύουν τις μνήμες. Μαζί με το λόγο μας ταξίδεψαν σε όλα τα μέρη που πήγε ο ήρωας. Όταν η ζωή του σχεδόν τακτοποιείται και βρίσκει δουλειά σαν μεταφραστής στο κοινοβούλιο συλλαμβάνει την ιδέα να δολοφονήσει τον Φέργουντ , τον λεγόμενο αρχιτέκτονα του απαρτχάιντ. Και τον μαχαιρώνει μέσα στη Βουλή .
Πολυτάραχη ζωή , βασανισμένη που ο Ιωαννίδης σε 70 λεπτά αποτυπώνει μεγάλο κομμάτι του πόνου της.
Η παράσταση κοσμεί το ελληνικό θέατρο. Δεν είναι εύκολη , είναι πολιτική κι όχι μόνο για το ρατσισμό στη φυλή αλλά και το ρατσισμό στην ψυχική ασθένεια. Ο ηθοποιός αποδίδει στο μέγιστο την ατμόσφαιρα και τα συναισθήματα.
Κι η ιστορία ρέει και δεν έχεις την αίσθηση του μονολόγου γιατί ότι ακούς το βλέπεις να εκτυλίσσεται μπροστά σου.

https://www.ticketservices.gr/event/alkmini-skotosa-ton-ntai-tou-apartxaint/?lang=el

 

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Banner Ελευσίνια Μυστίρια Φεστιβαλ Ηλιουπολης 1

« Οκτώβριος 2025 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.