Είδαμε το ταγκαλάκι στο θέατρο Vault

Είδαμε το ταγκαλάκι στο θέατρο Vault

Είδαμε την παράσταση Ντίνος Χριστιανόπουλος- Το ταγκαλάκι στο θέατρο Vault

Γράφει η Λένα Σάββα

"Και τι δεν κάνατε για να με θάψετε
όμως ξεχάσατε πως ήμουν σπόρος!!!

" Η παράσταση αυτή συμβάλλει στην διατήρηση του Χριστιανοπουλικού μύθου σε μια ολότελα αντιπνευματική περίοδο που προωθείται η σαχλαμάρα και η κενότητα."
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪΤΗΣ

Ντίνος Χριστιανόπουλος: Έλληνας ποιητής, διηγηματογράφος, δοκιμιογράφος, μεταφραστής, λαογράφος, εκδότης και βιβλιοκριτικός. Το πραγματικό του όνομα ήταν Κωνσταντίνος Δημητριάδης.Ποιήματα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές  γλώσσες. Γεννήθηκε το 1931 στη Θεσσαλονίκη και πέθανε το 2020. Βραβεύτηκε με το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων το οποίο αρνήθηκε, ενέδωσε όμως όταν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο τον αναγόρευσε επίτιμο διδάκτορα. Αρνήθηκε την λογοτεχνική σύνταξη του κράτους κι έζησε με πενιχρά έσοδα, πάμφτωχος όπως πάντα.
Πάνω από το γραφείο του υπήρχαν δύο πορτραίτα, του Καβάφη και του Τσιτσάνη.
Με τον Καβάφη τον συνέδεε η αγάπη για την ποίηση και η παραδοχή της ομοφυλοφιλίας. Πολλοί τον θεώρησαν ως συνεχιστή του καβαφικού έργου.
Με τον Τσιτσάνη το ρεμπέτικο, ο λαϊκός καημός, ο σεβντάς.
Ο Χριστιανόπουλος έζησε τα παιδικά του χρόνια μέσα στη φτώχεια, ιδιαίτερα κατά την γερμανική κατοχή. Έφτασε στο σημείο να πουλάει ως παιδί τσιγάρα παστέλια και καρτ ποστάλ μ' ένα κασελάκι κρεμασμένο στο στήθος. Όλα αυτά συνέβαλλαν στη διαμόρφωση αυτού του εκκεντρικού και πολέμιου της υποκριτικής ηθικής χαρακτήρα.Κατακεραύνωσε μέσα από τις κριτικές και τις συνεντεύξεις του τα σημαντικότερα ονόματα της ελληνικής λογοτεχνίας και μουσικής. Ήταν αθυρόστομος, ειρωνικός, ιδιόρρυθμος, προκλητικός, αιρετικός, μα πάντα συνεπής στις αρχές και στις αξίες του. Έζησε μια πλούσια συγγραφική και φιλολογική ζωή.

Όταν σε περιμένω και δεν έρχεσαι
ο νους μου πάει στους τσαλακωμένους
σ' αυτούς που ώρες στέκονται σε μια ουρά
κι εκλιπαρούν με μια αίτηση στο χέρι
για μια υπογραφή, για μια ψευτοσύνταξη
όταν σε περιμένω και δεν έρχεσαι
γίνομαι ένα με τους τσαλακωμένους.

Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος έδωσε το 2013 μια εκ βαθέων συνέντευξη στον δημοσιογράφο Αντώνη Μποσκοΐτη ο οποίος την δημοσίευσε την επόμενη του θανάτου του ποιητή.
Ο Μποσκοΐτης θεατροποίησε αυτή τη συνέντευξη, την έκανε παράσταση και την σκηνοθέτησε, με τον εαυτό του στο ρόλο του δημοσιογράφου και και τον Χάρη Φλέουρα στον ρόλο του ποιητή.
Το πολύ όμορφο τραγούδι της παράστασης είναι σε στίχους του συγγραφέα Θωμά Κοροβίνη, μουσική του Γιώργου Χριστοδούλου και το ερμηνεύει έξοχα ο Παντελής Θεοχαρίδης.

Γνωρίζοντας τον Ντίνο Χριστιανόπουλο μέσα από τις συνεντεύξεις του τις άπειρες, πήγα στο Vault γεμάτη έξαψη και περιέργεια.Και σβήνουν τα φώτα. Και παθαίνω σοκ. Ο Χριστιανόπουλος επί σκηνής. Ένας ηθοποιός που υπερβαίνει τον εαυτό του και γίνεται ολοκληρωτικά ο ρόλος του. Η εμφανισιακή ομοιότητα, οι κινήσεις και το βάδισμα του, ο εντελώς ιδιαίτερος τρόπος που μιλούσε ο ποιητής, τα βλέμματα και τα γελάκια του, η πονηριά του η παιδιάστικη σαν το παιδί που το τσακώνουν να κάνει αταξία, όλα αυτά τα μικρά και τα μεγάλα, στήνουν μπροστά μας ατόφιο, αυθεντικό, ολοζώντανο τον μεγάλο ποιητή μας.
Αριστουργηματική ερμηνεία από τον Χάρη Φλέουρα και του αξίζουν συγχαρητήρια. Ευγνωμοσύνη στον Αντώνη Μποσκοΐτη που μας έδωσε αυτή την συλλεκτική θα έλεγα παράσταση και ανάστησε μπροστά μας μια μεγάλη μορφή των Ελληνικών Γραμμάτων. Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος δεν ήταν μόνο ερωτικός ποιητής.Είναι σημαντικό να τονίσουμε την πολιτική του διάσταση και την αγάπη του για τους λαϊκούς ανθρώπους. Αγάπη που του αντιγύρισε στο διπλάσιο τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Σ'αυτή την συνέντευξη μιλάει για όλους και για όλα, αναπτύσσει την φιλοσοφία του μέσα από τις καίριες ερωτήσεις του Μποσκοΐτη και ξεδιπλώνει την ψυχοσύνθεσή του χωρίς φτιασίδια, χωρίς δηθενισμούς, χωρίς ωραιοποιήσεις. Ένας Χριστιανόπουλος αυθεντικός και γνήσιος όπως υπήρξε σε όλη τη ζωή του. Πιστός στις ιδέες του μα πολλές φορές αντιφατικός.Όπως όλοι οι μεγάλοι, ποιητές και μη.

Η παράσταση που είδα στο Vault με συγκίνησε βαθειά.Είναι μια παράσταση που τιμάει την ποίηση, το θέατρο και τον ρόλο του και γενικότερα την πνευματική ζωή της χώρας μας!

Αν ποτέ με τρακάρετε να τριγυρνάω ύποπτα
σε πάρκο ή ερημιά
μη με παρεξηγήσετε
μην πείτε μέσα σας
"το ταγκαλάκι".
ΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Υ.Γ Το ταγκαλάκι σημαίνει αλητάκι, διαβολάκος, πειραχτήρι. Σημαίνει επίσης και το κάθαρμα. Ο Χριστιανόπουλος ήταν ένα αιώνιο πειραχτήρι που προκαλούσε συνεχώς.

Συντελεστές
Κείμενο – σκηνοθεσία: Αντώνης Μποσκοΐτης
Παίζουν: Χάρης Φλέουρας – Αντώνης Μποσκοΐτης
Μουσική: Γιώργης Χριστοδούλου
Τραγούδι: Παντελής Θεοχαρίδης (Γιώργη Χριστοδούλου – Θωμά Κοροβίνη)
Βοηθός σκηνοθέτη: Ηλίας Καρακωνσταντάκης
Γραφιστικά – αφίσα – reel: Γιάννης Μουράρος
Παραγωγή: Πόλις Πολιτισμού

 

 

 

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Banner 2

 

300 300

« Μάιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.