Είδαμε την παράσταση «Ηλίας Πετρόπουλος – ο Λαογράφος του Άστεως», της Στέβης Λύτρα στο Θέατρο Noūs.

Είδαμε την παράσταση «Ηλίας Πετρόπουλος – ο Λαογράφος του Άστεως», της Στέβης Λύτρα στο Θέατρο Noūs.

Είδαμε την παράσταση «Ηλίας Πετρόπουλος – ο Λαογράφος του Άστεως», της Στέβης Λύτρα στο Θέατρο Noūs.

 

Η Στέβη Λύτρα και ο θίασος της ανεβάζουν φέτος ένα μοναδικό κομψοτέχνημα, το έργο «Ηλίας Πετρόπουλος – ο Λαογράφος του Άστεως», στο Θέατρο Noūs (Τροίας 34, Αθήνα). Εκεί βρέθηκε λοιπόν την περασμένη Παρασκευή η συντακτική ομάδα του www.θεατρο.gr και παρακολούθησε την παράσταση με αστείρευτο ενθουσιασμό. Παρόλο που ήταν η τελευταία παράσταση, ενημερωθήκαμε με μεγάλη χαρά ότι πήρε παράταση εώς και τις 24 Μάρτη, κάθε Παρασκευή στις 9μμ. ώστε να την παρακολουθήσουν όσοι ατυχώς δεν πρόλαβαν ακόμη.

Ο Ηλίας Πετρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 26 Ιουνίου 1928. Το 1934 ο πατέρας του πήρε μετάθεση στη Θεσσαλονίκη και μετακόμισαν στην συμπρωτεύουσα. Σύμφωνα με το Wiki, ήταν Έλληνας ερευνητής, μελετητής του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού, ποιητής, κριτικός λογοτεχνίας, δημοσιογράφος, σκιτσογράφος, φωτογράφος και συλλέκτης. Ήταν ο πρώτος (ερασιτέχνης) λαογράφος στην Ελλάδα που ασχολήθηκε συστηματικά με όσους βρίσκονταν στο κοινωνικό περιθώριο, στο πλαίσιο του ευρύτατου γνωστικού αντικειμένου που ο ίδιος αποκαλούσε «λαογραφία του άστεως». Κατέγραψε, ανέλυσε και διέσωσε τεκμήρια για πρόσωπα και πράγματα περιφρονημένα από την κυρίαρχη ιστορική αφήγηση και από τα συντηρητικά ελληνικά πανεπιστήμια του καιρού του. Έζησε από κοντά ρεμπέτες, αλήτες, μάγκες, πόρνες και ομοφυλόφιλους, φυλακισμένους, συμμορίτες και καταδιωκόμενους, αλλά και ποιητές, πεζογράφους, ζωγράφους και καλλιτέχνες που συχνά στάθηκαν αφορμή για άρθρα και βιβλία του. Τα βιβλία του έχουν συχνά τη μορφή της μελέτης ή της μονογραφίας ενώ πολλά αποτελούν συλλογές άρθρων παρεμφερούς θεματικής, είτε αδημοσίευτων, είτε δημοσιευμένων σε περιοδικά και εφημερίδες της εποχής. Τον αποκάλεσαν τεχνίτη της διαστροφής, ένας πολύ προκλητικός όρος για την εποχή εκείνη. Σπούδασε, χωρίς να πάρει πτυχίο, νομικά στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και τουρκολογία στο Παρίσι. Στην γαλλική πρωτεύουσα εγκαταστάθηκε το 1975 και έκτοτε δεν επέστρεψε ποτέ στην Ελλάδα, αν και όλα τα θέματα με τα οποία ασχολείτο ήταν ελληνικά. Έγινε γνωστός για πρώτη φορά στο πλατύ κοινό το 1968 με την εμβληματική σήμερα, συλλογή και δοκιμιακή μελέτη του «Ρεμπέτικα Τραγούδια» που επανεκδόθηκε πολλάκις έκτοτε, με προσθήκες και βελτιώσεις. Ακολούθησε το λεξικό της αργκό ομοφυλόφιλων τα Καλιαρντά (Αθήνα 1971), με έναν τολμηρό πρόλογο όπου βάζει στο στόχαστρο του, μεταξύ άλλων, τους μικροαστούς, τους αστούς, τις Ελληνίδες μητέρες και την χούντα της 21ης Απριλίου 1967. Το 1972 διεκδίκησε και πέτυχε να αποκτήσει αστυνομική ταυτότητα η οποία ανέγραφε στο θρήσκευμα «άθεος». Μέχρι το 1998 —δηλαδή για πάνω από 25 χρόνια και μέχρι τα 70 του— εκκρεμούσε εναντίον του καταδίκη σε φυλάκιση για προσβολή της θρησκείας. Ως το 2003 δεν σταμάτησε ποτέ να γράφει. Πέθανε από καρκίνο στο Παρίσι, στις 3 Σεπτεμβρίου 2003. Σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία, την οποία υλοποίησε η σύντροφός του Μαίρη Κουκουλέ, η σορός του αποτεφρώθηκε και οι στάχτες πετάχτηκαν σε υπόνομο του Παρισιού.

Πριν την παράσταση η σκηνοθέτιδα Στέβη Λύτρα μας μοίρασε ένα φυλλάδιο που είχε πάνω ένα qr code και μας ενημέρωσε πως θα διαβάσουμε το πρόγραμμα της παράστασης, το οποίο περιείχε τις βασικές λέξεις από τα Καλιαρντά που θα μας ήταν απαραίτητες για να παρακολουθήσουμε την παράσταση.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε το πρόγραμμα της παράστασης και να μάθετε και μερικές βασικές λέξεις από την αργκό των ομοφυλόφιλων, τα λεγόμενα Καλιαρντά.

https://me-qr.com/mobile/pdf/12226578

received 566359212131707

 Η υπόθεση του έργου: 

Ένα έργο. Δύο μέρη. 13 σκηνές. Η παράσταση παρουσιάζει γεγονότα από τη ζωή του Η.Π. από το 1934 έως το 2003. Ενδεικτικά μερικά από αυτά:

-Θεσσαλονίκη. 1934. Ο εξάχρονος Ηλίας Πετρόπουλος μόλις έφτασε στην συμπρωτεύουσα με την οικογένεια του. Κάνει παρέα με τον συνομίληκο του Σαμίκο, το γιο μιας Εβραϊκής οικογένειας που είχαν δυο μπακάλικα στον μαχαλά. Οι Εβραίοι, στιγματισμένοι, για την τσιγγουνιά τους δεν ήταν πολύ συμπαθείς στην μητέρα του Η.Π. Πάντα του έλεγε να προσέχει και να αποφεύγει τα πολλά πολλά με τα εβραιόπουλα. Εκείνη την εποχή στην πόλη, κυριαρχούσαν οι Εβραίοι και η φτώχεια. Από μικρός είχε τάσεις φυγής, ήταν ανήσυχο πνεύμα. Το έσκαγε κάθε τρεις και λίγο. Ήταν λάτρης του Τσιτσάνη και δεν έχανε ευκαιρία να τον ακούει όπου τον πετύχαινε. Τα ρεμπέτικα τραγούδια ήταν συνδεδεμένα με την προσωπική του ζωή. Άρχισε να πλησιάζει τους καλλιτέχνες και να μαζεύει υλικό για το βιβλίο του Ρεμπέτικα τραγούδια.

Ηλίας: Το κομπολόι σου γιατί έχει άσπρες και μαύρες χάντρες; Συμβολίζει κάτι;

κουτσαβάκης - ρεμπέτης: Κάθε άσπρη χάντρα είναι και μια γκόμενα. Κάθε μαύρη ένας φόνος.

Mάθαινε και κατέγραφε ακατάπαυστα διάφορα γεγονότα από τους χασικλίδες ρεμπέτες για την φυλακή,  τα καταγώγια, τους τεκέδες των πόλεων, για τα δυο στενά της φυλακής των Τρικάλεων, για τον Σακαφλιά, τον Αντωνίτση κλπ. Πάρα την καταδίωξη από την εξουσία το ρεμπέτικο τραγούδι γνώρισε μεγάλες δόξες ως την δεκαετία του 1960. Εκείνη την εποχή οι ρεμπέτες έπαιζαν μουσική από νωρίς το απόγευμα και όχι νύχτα. Ως το 1970 κανένας συγγραφέας δεν είχε ασχοληθεί με τα ρεμπέτικα τραγούδια γιατί τα θεωρούσαν ως κάτι του υποκόσμου, αφού συνδέονταν με τα ναρκωτικά και τα κακόφημα στέκια κι έτσι πολλοί τα περιφρονούσαν. Ο Πετρόπουλος προσπάθησε να αναδείξει και να παρουσιάσει την λαμπρή αυτή μουσική κληρονομιά μας ''από μέσα''. Η λογοκρισία και η απαγόρευση των τραγουδιών αυτών όμως καλά κρατούσε. Ακόμα και όταν ο Π. εξέδωσε το βιβλίο του ''Τα ρεμπέτικα τραγούδια'' με δικά του έξοδα την εποχή της δικτατορίας, είχε ως αποτέλεσμα να φυλακιστεί για πέντε μήνες και να πάρει διαζύγιο.

''Η φυλακή και το διαζύγιο μου χάρισαν την ελευθερία μου''.

-Δάσος του Σέιχ Σου. Όλες οι περιθωριακές ομάδες έκαναν τις βρωμοδουλειές τους εκεί. Πουτάνες, Ναρκωτικά, Γκέι, κλπ. Ο Π. άρχισε να μαθαίνει διάφορες λέξεις από την γλώσσα των πούστηδων. Τα Καλιαρντά. Το 1968 μετά την αποφυλάκιση του, ο Π. αποφάσισε να δημιουργήσει το πρώτο λεξικό στο κόσμο για μια γλώσσα του δρόμου,  την αρκγό των ομοφυλοφίλων. Ένας απαιτητικός χρόνος δουλειάς τον ανάγκασε κάθε νύχτα να ψάχνει και να μελετά τα στέκια των ομοφυλοφίλων, καταγράφοντας τους διαλόγους τους. Κάπως έτσι κατάφερε να μαζέψει 3000 λέξεις προς την υλοποίηση του έργου του.

-Δικαστήριο. Ο Π. διώκεται ποινικά για το βιβλίο του Καλιαρντά. Η απόφαση τον κρίνει ως ένοχο για το αδίκημα της πορνογραφίας.

Στη φυλακή λύθηκε η ψυχή μου. Κατέκτησα την ελευθερία μου.

-Φυλακή. Ο Π. συνέχισε την έρευνα του ασταμάτητα και μέσα στο κελί του. Δεν έχανε την δύναμη, ούτε το κουράγιο του, όσες κακουχίες κι αν περνούσε. Σύμμαχος και φίλος σε όλο αυτό ο Νίκος Κοεμτζής.

Βγαίνοντας από την φυλακή γνωρίζει την τελευταία σύντροφο της ζωής του, την Μαίρη.

''Ονειρεύομαι την ελευθερία  να γράφεις χωρίς νομικές φοβίες και την ελευθερία να δημοσιεύεις χωρίς νομικές συνέπειες''.

Το 1975 αποφάσισε να εγκαταλείψει την Ελλάδα. Κουράστηκε να μπαινοβγαίνει στις φυλακές και τα δικαστήρια. Εγκαταστάθηκε λοιπόν στο Παρίσι όπου σπούδασε Τουρκολογία. Έμεινε εκεί μέχρι τέλους με την σύντροφο του. Πέθανε από καρκίνο το 2003 και έμεινε αθάνατος στην ιστορία μέσα από τα έργα του. 

 download 2

 Οι συντελεστές:

Η ευφάνταστη σκηνοθεσία της Στέβης Λύτρα σε συνδυασμό με το πολύ καλά δομημένο σενάριο της, δημιούργησαν μια παράσταση κόσμημα. Είναι φανερό ότι η κυρία Λύτρα έκανε ενδελεχή και χρονοβόρα έρευνα για την συγγραφή του σεναρίου. Μίλησε με ανθρώπους του οικείου του περιβάλλοντος, μελέτησε τα γραπτά του, άρθρα και βιβλία που έχει γράψει ο ίδιος. Πολύ πιστή στη μεταφορά των γεγονότων που συνέβησαν στη ζωή του κατάφερε με μαεστρία να δημιουργήσει μια ζωντανή βιογραφική παρουσίαση μιας εκ των μεγαλυτέρων προσωπικοτήτων της Ελλάδας.

Τα κουστούμια της Κρυσταλλίας Λύτρα, λιτά αλλά ιδιαίτερα, αντιπροσωπεύουν άψογα τις ενδυματολογικές τάσεις της εποχής εκείνης.

Ο σκηνικός χώρος που επιμελήθηκε η Κατερίνα Ρουχίτσα μαζί με την πολύτιμη συμβολή της σκηνοθέτιδας της παράστασης Στέβης λύτρα, ήταν πολύ ατμοσφαιρικός και ταιριαστός στην τότε σύγχρονη αισθητική. Εντυπωσιακή ήταν και η χρήση κάθε δυνατού χώρου της σκηνής στην παράσταση. Παρόλο που δεν δημιουργήθηκε εξαρχής για να παιχτεί στο συγκεκριμένο θέατρο. Πρώτη φορά η παράσταση παίχτηκε για δυο βραδιές αν θυμάμαι καλά λίγους μήνες νωρίτερα στην σκηνή του θεάτρου Εμπρός. 

Οι ηθοποιοί (Γιώργος Παπαγεωργίου, Ανδρέας Μανούχος, Νικολέτα Κόκορη, Μαρία Μπακάλη, Κώστας, Ταταράκης, Στάθης Παπαδόπουλος, Νικόλαος Στυλιαν.Χανακούλας, Αλεξάνδρα Παγανή, Αποστόλης Λάγιος, Ανδρέας Ασημακόπουλος και στη φωνή του Δικαστή: Κυριάκος Σάμιος) δεμένοι σαν μια γροθιά και με απίστευτη σκηνική χημεία αλληλοσυμπληρώνονται επί σκηνής και μας χαρίζουν μια παράσταση υψηλών προδιαγραφών. Ξεχώρισα την καθηλωτική ερμηνεία του νεαρού σε ηλικία Η.Π. Η φυσικότητα στο παίξιμο του με εντυπωσίασε, ήταν λες κ έβλεπες ζωντανό μπροστά σου, τον ίδιο τον Πετρόπουλο. Οι δυο ηθοποιοί που υποδύονταν τον Η.Π. ήταν το μεγάλο ατού της παράστασης. Απόλυτα εναρμονισμένοι στις κινήσεις και το λόγο τους, μας αποκαλύπτουν το ταξίδι της ενηλικίωσης και της ωριμότητας ενός μοναδικού μυαλού, μιας λαμπρής προσωπικότητας.

Οι φωτισμοί του Αναλογικού και η μουσική επένδυση της παράστασης συνετέλεσαν στη δημιουργία μιας μοναδικής ατμόσφαιρας και στο να σκιαγραφηθεί αριστοτεχνικά η προσωπικότητα του Η.Π. Μας ταξίδεψαν οι ήχοι, μας έφεραν μνήμες και νοσταλγία στο μυαλό.

ilias petropoulos o laografos tou asteos theatro nous

 

received 193744849941810

 «Να κάψεις το κουφάρι μου και να ρίξεις τις στάχτες στον υπόνομο. Τέτοια είναι η διαθήκη μου» –Ηλίας Πετρόπουλος

Ο Ηλίας Πετρόπουλος πλήρως αντισυμβατικός, ατρόμητος, επαναστάτης, υπερκινητικός, αυτοσαρκαστικός, βωμολόχος, δραστήριος, κατάφερε να κάνει τον κόσμο να δει τα απαγορευμένα πράγματα και τις περιθωριακές κοινωνικές ομάδες της εποχής του με μια διαφορετική ματιά, υπό ένα διαφορετικό φως. Η θεατρική παράσταση είναι ένα μοναδικό, αριστουργηματικό, τεκμήριο του πολιτισμού μας. Είναι βασισμένη στην προσωπική βιογραφία του μεγάλου αφανή μας ήρωα και δημιουργήθηκε για να μνημονεύσει την πολύπλευρη προσωπικότητα ενός από τους ευφυέστερους ερευνητές της καθημερινότητας της εποχής του. Νομίζω, δικαίως, ότι είναι η παράσταση της χρονιάς. Σπεύστε να την δείτε.

----

Πληροφορίες:

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Λύτρα Στέβη
Ενδυματολογική επιμέλεια: Λύτρα Κρυσταλλία
Στήριξη παράστασης: Κωνσταντίνος Σπηλιώτης

Βοηθός σκηνογράφος-γραφιστικά: Κατερίνα Ρουχίτσα

Light Designer: Aναλογικός

Παίζουν: Γιώργος Παπαγεωργίου, Ανδρέας Μανούχος, Νικολέτα Κόκορη, Μαρία Μπακάλη, Κώστας, Ταταράκης, Στάθης Παπαδόπουλος, Νικόλαος Στυλιαν.Χανακούλας, Αλεξάνδρα Παγανή, Αποστόλης Λάγιος, Ανδρέας Ασημακόπουλος και στη φωνή του Δικαστή: Κυριάκος Σάμιος

 

Παρασκευή, 9.00μ.μ

Τοποθεσία:
Θέατρο Noūs, Τροίας 34, Αθήνα

Eισιτήρια:
Κανονικό: 16€ | Μειωμένο (ανέργων, φοιτητικό, ΑΜΕΑ): 10€

Πληροφορίες / Κρατήσεις:
Τηλ.: 6974 655559

 

Διάρκεια παράστασης: 90λεπτά

Email Θεάτρου: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

Parking: Για το διάστημα 20:00-00:00, με την επίδειξη του εισιτηρίου σας, χρέωση 5€.

Τοποθεσία Parking: https://goo.gl/maps/C1FUemc53UHgQjV3A

 

Τοποθεσία:ΘέατροNoūs- Creative Space, https://goo.gl/maps/H5s9ZbcQwUnv15aT9

 

Επίσημα σημεία πώλησης εισιτηρίων της εκδήλωσης είναι τα παρακάτω. Ως εκ τούτου, η Ticketmaster ουδεμία ευθύνη φέρει για εισιτήρια τα οποια έχουν προέλθει από αγορές εκτός του επίσημου δικτύου της και παρέχονται χωρίς καμία απολύτως εγγύηση για την ορθότητα και την ακρίβειά τους.

Η αγορά μειωμένου εισιτηρίου προϋποθέτει την επίδειξη των απαραίτητων δικαιολογητικών.

ΟΡΟΙ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ

Με την ολοκλήρωση της αγοράς σας, αποδέχεστε τους όρους εισιτηρίων του διοργανωτή που αναγράφονται πάνω στο εισιτήριό σας και τους όρους χρήσης που αναγράφονται εδώ.

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Με χρήση πιστωτικής/ χρεωστικής κάρτας:

- www.ticketmaster.gr

 

- Τηλεφωνικό Κέντρο: 211 1981535 (Καθημερινές & Σαββατοκύριακο 10:00-21:00)

Με μετρητά:

- Εκδοτήρια (17:00-21:00), Τηλέφωνο : 210 8237333 | Κιν: +30 6974 655559

https://www.ticketmaster.gr/ticketmaster_se_2005992.html?tkhrq=7c8761f0-292c-49c8-b82d-29887f8b04e2&tkhrp=2e8996e9-9a99-4b16-a915-3c96da955018&tkhrts=1677732497&tkhrc=tickethour&tkhre=ticketmasterhellas&tkhrrt=Safetynet&tkhrh=5f0434e76037e716bfe955dc41c6f8ce

 

Έργα του Ηλία Πετρόπουλου:


Λαογραφικά
(1968) Ρεμπέτικα τραγούδια (Αθήνα. Β΄ έκδοση: Κέδρος, 1972)
(1975) Της φυλακής (Αθήνα: Πλειάς. Β΄ έκδοση: Νεφέλη, 1980)
(1976) Album turc (Παρίσι: Moments)
(1976) La voiture grecque (Παρίσι: Moments)
(1976) Le kiosque grec (Παρίσι: Moments)
(1976) Cages à oiseaux en Grèce (Παρίσι: Moments)
(1979) Υπόκοσμος και Καραγκιόζης (Αθήνα: Γράμματα)
(1979) Ψειρολογία (Αθήνα: Γράμματα)
(1979) Ο τούρκικος καφές εν Ελλάδι (Αθήνα: Γράμματα)
(1980) Το μπουρδέλο (Αθήνα: Γράμματα)
(1984) Τα μικρά ρεμπέτικα (β' έκδ., Αθήνα: Κέδρος. Επανέκδοση: Νεφέλη, 1990)
(1984) Τα σίδερα. Η λάσπη. Τα μπαστούνια (Αθήνα: Νεφέλη)
(1984) Ιστορία της καπότας (Αθήνα: Νεφέλη)
(1987) Το άγιο χασισάκι (Αθήνα: Νεφέλη)
(1988) Καρέκλες και σκαμνιά (Αθήνα: Νεφέλη)
(1990) Ρεμπετολογία (Αθήνα: Κέδρος)
(1990) Ο μύσταξ (Αθήνα: Νεφέλη)
(1993) Η εθνική φασουλάδα (Αθήνα: Νεφέλη)
(1994) Το Ταντούρι και το μαγκάλι (Αθήνα: Νεφέλη)
(2001) Καπανταήδες και μαχαιροβγάλτες (Αθήνα: Νεφέλη)


Γλωσσολογικά, ονοματολογικά
(1968) Γλωσσάριο των ρεμπέτηδων (ανάτυπο από το Ρεμπέτικα τραγούδια, Αθήνα)
(1971) Καλιαρντά (Αθήνα: Δίγαμμα. Β΄ έκδοση: Πλειάς, 1974. Γ' έκδοση: Νεφέλη, 1980)
(1995) Ονοματοθεσία οδών και πλατειών (Αθήνα: Πατάκης)
(2002) Παροιμίες του υποκόσμου (Αθήνα: Νεφέλη)


Ενδυματολογικά
(1987) Η φουστανέλα (Αθήνα: Νεφέλη)
(2000) Η τραγιάσκα (Αθήνα: Πατάκης)


Αρχιτεκτονικά κ.λπ.
(1979) The Graves of Greece (Παρίσι: ιδιωτική έκδοση, εκτός εμπορίου)
(1980) Το Μάτι του Βοδιού (Θεσσαλονίκη: Επιμηθέας)
(1981) Το παράθυρο στην Ελλάδα (Αθήνα: Νεφέλη)
(1981) Ελληνικές σιδεριές" (Αθήνα: Νεφέλη)
(1981) Ξυλόπορτες - Σιδερόπορτες (Αθήνα: Νεφέλη)
(1981) Το μπαλκόνι στην Ελλάδα (Αθήνα: Χατζηνικολή)
(1983) Η αυλή στην Ελλάδα (Αθήνα: Φόρκυς)
(2005) Ελλάδος κοιμητήρια (Αθήνα: Κέδρος)


Πεζά και ποίηση
(1972) Σώμα (Θεσσαλονίκη, Τραμ)
(1976) Corps (Paris, Moments)
(1976) Suicide (Paris, Moments)
(1979) Εγχειρίδιον του Καλού Κλέφτη (Αθήνα: Νεφέλη)
(1980) Ποιήματα (Αθήνα: Νεφέλη)
(1983) "Mirror for You" (Paris: Digamma)
(1990) Πτώματα, πτώματα, πτώματα ... (Αθήνα: Νεφέλη)
(1991) Η μυθολογία του Βερολίνου (Αθήνα: Νεφέλη)
(1991) Topor: Τέσσερεις Εποχές (Αθήνα: Νεφέλη)
(2004) Ποτέ και Τίποτα (Αθήνα: Νεφέλη)


Διάφορα
(1966) Ελύτης, Μόραλης, Τσαρούχης Αυτοέκδοση. Γ΄ έκδοση: Γράμματα, 1980. Δ΄ έκδοση: Μπαρμπουρνάκης, Θεσσαλονίκη 1980)
(1972) Μνήμη Νίκου Καχτίτση (Αυτοέκδοση)
(1980) Μικρά κείμενα, 1949-1979 (Αθήνα: Γράμματα)
(1980) Salonique: L'Incendie de 1917 (Θεσσαλονίκη: Μπαρμπουνάκης)
(1983) The Jews of Salonica / In Memoriam / Les Juifs de Salonique (Paris: Digamma)
(1985) "A Macabre Song" (Paris: Digamma)
(1992) Άρθρα στην Ελευθεροτυπία (Αθήνα: Πατάκης)
(1993) Κυρίως αυτό (Αθήνα: Νεφέλη)
(1998) Επιστολαί προς Μνηστήν (Αθήνα: Νεφέλη)
(2002) Ο κουραδοκόφτης (Αθήνα: Νεφέλη)


Μεταφράσεις
(1975) Ιωάννου Αποκάλυψις (Αθήνα: Πλειάς. Επανέκδοση: Νεφέλη, 1980)
(1980) Δώδεκα τραγουδάκια από την Παλατινή Ανθολογία (Αθήνα: Νεφέλη)
(1992) Αρετίνου: Ακόλαστα σονέτα (Αθήνα: Νεφέλη)

 

 

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Banner 2

 

300 300

« Φεβρουάριος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.