Διαβάσαμε το βιβλίο της Ελένης Παπαδοπούλου και του Νίκου Κουραβάνα "Κράτα μου το χέρι".

Διαβάσαμε το βιβλίο της Ελένης Παπαδοπούλου και του Νίκου Κουραβάνα "Κράτα μου το χέρι".

Διαβάσαμε το βιβλίο της Ελένης Παπαδοπούλου και του Νίκου Κουραβάνα "Κράτα μου το χέρι".

Εκδόσεις Αγγελάκη
978-960-616-329-6
Αριθμός Σελίδων: 132
Τιμή: 13€

Οι εκδόσεις Αγγελάκη (Χαριλάου Τρικούπη 41 Αθήνα ΤΚ 10681) καταφέρνουν πάντα να με εντυπωσιάζουν με τη μεγάλη μεγάλη γκάμα βιβλίων όλων των κατηγοριών, που κυκλοφορούν. Έχοντας πίσω τους πλέον μια πολυετή εμπειρία στον χώρο του βιβλίου, εκδίδουν βιβλία ποικίλης ύλης: ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας, ποίησης, παιδικά, δοκίμια, μελέτες, ιστορικά, θεατρικά, ψυχολογίας και γενικού ενδιαφέροντος. Ένα τέτοιο βιβλίο, που συγκαταλέγεται στον τομέα της Ψυχολογίας-Αυτογνωσίας, είναι και το "Κράτα μου το χέρι" που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Αποτελείται από 132 σελίδες, μέσα στις οποίες υπάρχουν 40 κείμενα στα οποία οι συγγραφείς καταπιάνονται με θέματα όπως η αποτυχία, η εμπιστοσύνη, ο θυμός, ο φόβος της αλλαγής, η αυτολύπηση, το παρελθόν, η απογοήτευση, η ευτυχία κ.ά., Θέματα που όλους μας έχουν απασχολήσει στο παρελθόν ή θα μας απασχολήσουν στο μέλλον. Οι δυσκολίες που συναντά κανείς στην διάρκεια της ζωής του και οι προκλήσεις στις οποίες καλείται ο καθένας μας καθημερινά να ανταπεξέλθει, μας δημιουργούν σύγχιση, απελπισία και ένα ανεξήγητο αίσθημα κατάρρευσης. Ειδικά μετά το πέρας της καραντίνας του Covid-19 πολλοί άνθρωποι λύγισαν και αναζήτησαν κάποια βοήθεια είτε σε κάποιον ειδικό είτε σε κάποιο βιβλίο αυτοβελτίωσης ή ψυχολογίας.

Αν κάνεις αυτό που πάντα κάνεις, θα παίρνεις πάντα αυτό που παίρνεις.

Οι συγγραφείς είναι ειδικοί θεραπευτές του χώρου της Ψυχολογίας: η Ελένη Παπαδοπούλου, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, και ο Νίκος Κουραβάνας, ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής. Σύντροφοι στη συγγραφή, σύντροφοι και στη ζωή. Διατηρούν μαζι blog με θέματα ψυχολογίας (ευΨυχία) και αρθρογραφούν στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Έχουν συγγράψει δύο παραμύθια, με τίτλο «Η Χρυσομαλλούσα και το μαγικό στέμμα» και «Λίνα, η γλυκιά κροκοδειλίνα». Και διατηρούν και κοινή επαγγελματική στέγη, έχουν ένα ιδιωτικό γραφείο στα Σεπόλια. 

Το ύφος των συγγραφέων είναι απλό, ζεστό και προσιτό όπως και η γραφή τους. Νιώθεις καθ'όλη την διάρκεια που διαβάζεις αυτό το βιβλίο ότι σε επιβλέπει ένας φίλος, ένας μεγάλος αδερφός, κάποιος που εμπιστεύεσαι και νιώθεις άνετα μαζί του.
Μου άρεσε πολύ η χρήση ερωτημάτων, ανάμεσα στα κείμενα, που όλοι έχουμε κάνει στον εαυτό μας ή στους άλλους. Είναι ένας έξυπνος τρόπος να ξυπνήσεις στον αναγνώστη με πλάγιο τρόπο την κριτική του σκέψη.
Οφείλω να πω όμως ότι μου φάνηκε υπερβόλική η χρήση τόσων πολλών αποφθεγμάτων διαφόρων ξένων ακαδημαϊκών, ψυχολόγων ή συγγραφέων. Θα προτιμούσα να είναι λιγότερα ή να διάβαζα μότο π.χ. Ελλήνων θεωρητικών.

Η σιωπή στηρίζεται στη μη λεκτική επικοινωνία και έχει "φωνή", είναι ένας νέος τρόπος απάντησης.

Τα κείμενα αυτού του βιβλίου γράφτηκαν με σκοπό να βοηθήσουν τον αναγνώστη να έρθει σε επαφή με τον εαυτό του και να καταφέρει να τον γνωρίσει σε βάθος. Και έπειτα αφού γίνει αυτό, στόχος είναι να τον εκπαιδεύσει να παρατηρεί το άτομο του αλλά και τους άλλους, έχοντας πάντα ως κινητήριο δύναμη την κριτική του σκέψη, έτσι ώστε να κρατάει ότι τον δυναμώνει και να πετά ότι τον αποδυναμώνει ψυχικά. Σίγουρα δεν είναι μια εύκολη διεργασία και ο καθένας μας θα πρέπει να την επαναλαμβάνει καθημερινά στις διαπροσωπικές του σχέσεις. Χρειάζεται να έχουμε μια καθαρή αντίληψη των πραγμάτων και να παλεύουμε καθημερινά με τους δαίμονες μας μέχρι να καταφέρουμε να τους νικήσουμε.

Δυστυχώς αρκετός κόσμος έχει στο μυαλό του ότι είναι σημάδι αδυναμίας  ή ταμπού το να ζητήσεις  βοήθεια από κάποιον ειδικό. Ευτυχώς υπάρχει πληθώρα βιβλίων αυτοβελτίωσης και ψυχολογίας στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Σε καμμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν την τεράστια  βοήθεια που προσφέρει ένας ειδικός αλλά σίγουρα βοηθάνε αρκετό κόσμο να πάει ένα βήμα παρακάτω στη ζωή του. Ένα τέτοιο βιβλίο είναι και αυτό, πολύ προσιτό στον άγουρο αναγνώστη αλλά και ιδανικό και για κάποιον που έχει ήδη κάνει ή κάνει τώρα δουλειά με τον εαυτό του. Όπως είναι δύσκολο να βρεις ένα καλό βιβλίο αυτογνωσίας έτσι απαιτητικό είναι να βρεις και τον κατάλληλο  ειδικό ψυχικής υγείας που θα σε κατευθύνει σωστά και θα σταθεί συνοδοιπόρος στο πιο σημαντικό ταξίδι σου, αυτό της ανακάλυψης του εαυτού σου. Σίγουρα θα πειραματιστείς με πολλά βιβλία και πολλούς ειδικούς πρωτού βρεις και καταλήξεις στον ιδανικό για εσένα. Τολμήστε να αλλάξετε ότι σας ενοχλεί, σταματήστε να φοβάστε. Όπως πάτε στο γιατρό όταν έχετε κάτι στο σώμα σας έτσι είναι πολύ σημαντικό να πηγαίνετε στον ψυχολόγο όταν έχετε κάτι στη ψυχή σας. Η ακόμα κ αν δεν έχετε κάτι συγκεκριμένο να μοιραστείτε είναι πολύ σημαντική η διεργασία της γνωριμίας μας με τον εαυτό μας και της δουλειάς των διαπροσωπικών μας σχέσεων.

Θυμός ως μέσο προστασίας: Οι άνθρωποι που θυμώνουν έχουν τρία κοινά χαρ/κά-πονούν ψυχικά, αισθάνονται ανήμποροι να κάνουν κάτι για τα αίτια του πόνου και έχουν μάθει μέσα στο οικογενειακό τους περιβάλλον ότι ο θυμός είναι ένας τρόπος να καλύπτουν τον πόνο που νιώθουν.

Το βιβλίο αυτό, είναι εύληπτο και βαρυσήμαντο. Επιχειρεί να μας δώσει ένα γερό push, για να προβληματιστούμε και να δράσουμε προς μια κριτική κατεύθυνση. Και κάπως έτσι τα κατάφερε και μίλησε στην ψυχή μου. Με έναν έξυπνο τρόπο σε ωθεί να βγεις από το comfort zone σου και να επιχειρήσεις να κυνηγήσεις την αλλαγή που θες στη ζωή σου. Η ζωή μας δεν εξελίσσεται αν δεν υπάρξει προσπάθεια για βελτίωση και αλλαγή. Και η κάθε αλλαγή κρύβει μέσα της και την αβεβαιότητα. Χωρίς τόλμη και ρίσκο  τίποτα δεν κινείται, τίποτα δεν πάει μπροστά. Πρέπει να μάθουμε να αποδεχόμαστε και να κατανοούμε τα συναισθήματα μας, ώστε να μπορούμε να είμαστε πιο ειλικρινείς  στις σχέσεις μας, με τον εαυτό μας αλλά και με τους άλλους. Γιατί στην τελική όλοι έχουμε υπάρξει τοξικοί για τον εαυτό μας ή κάποιο άλλο άτομο και όλοι έχουμε λάβει τοξική και επιθετική ενέργεια από κάποιον άλλο. Πόσο πιο απλά θα ήταν όλα τα πράγματα στη ζωή αν όλοι φρόντιζαν για την ψυχική τους υγεία; Πόσο πιο καθαρές και δεμένες θα ήταν οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων; Για αυτούς τους λόγους λοιπόν αλλά και για άλλους πολλούς σας παροτρύνω να  ανακαλύψετε τον εαυτό σας από την αρχή, εκτεθείτε άφοβα, απελευθερώστε τα όποια καταπιεσμένα συναισθήματα σας, ζήστε!!!

Ο τρόπος που επιλέγουμε τους ανθρώπους που θα έχουμε κοντά μας εξαρτάται από το πόσο θέλουμε να κάνουμε τον εαυτό μας να υποφέρει.

Είναι έλλειψη σεβασμού προς τον εαυτό σου το να θέλεις να είσαι μέρος στη ζωή κάποιων ανθρώπων που αυτοί διαρκώς σου δείχνουν ότι δεν θέλουν να σ' έχουν μέρος της δικής τους ζωής.(...) ΘΥΜΗΣΟΥ: δεν σε απογοητεύουν οι άνθρωποι,απογοητεύεσαι από τις προσδοκίες που εσύ έχεις για τους ανθρώπους γύρω σου...

Η ζωή μας δυστυχώς τρέχει και δεν μας περιμένει. Περνά πολύ γρήγορα, συχνά χωρίς να συνειδητοποιούμε τι είναι πραγματικά σημαντικό και τι έχει αξία. Αν θέλετε να πάρετε μια πρώτη ιδέα μιας ψυχοθεραπευτικής συνεδρίας, αν θέλετε να λάβετε ερωτήματα που θα σας ταρακουνήσουν τότε πρέπει να πάρετε και να διαβάσετε αυτό εδώ το βιβλίο! Βοηθήστε τον εαυτό σας να κάνει την καθημερινότητα του πιο απλή και ενεργή!

Ελένη και Νίκο, σας ευχαριστούμε για τη γνώση που μοιραστηκατε μαζί μας και  εύχομαι αυτό εδώ το βιβλίο να είναι καλοτάξιδο! Και περιμένουμε πως και πως να διαβάσουμε την επόμενη συγγραφική σας δουλειά!

---

Βιογραφικά:

IMG 20230709 152131

Η Ελένη Παπαδοπούλου είναι ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, MSc. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και είναι τακτικό μέλος στον ΣΕΨ (Σύλλογο Ελλήνων Ψυχολόγων). Επίσης, είναι απόφοιτος του τμήματος Κοινωνιολογίας και του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, του Παντείου Πανεπιστημίου. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων («Δυσλεξία- Επικοινωνία σε πολυγλωσσικό περιβάλλον και χρήση νέας τεχνολογίας»), ως υπότροφος του ΙΚΥ και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο («Κοινωνικός αποκλεισμός και ανθρώπινα δικαιώματα»). Έχει εκπαιδευτεί στη γνωσιακή-συμπεριφορική ψυχοθεραπεία, στην εκπαίδευση ενηλίκων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και στη «Θετική Ψυχολογία». Έχει υπάρξει εκπαιδεύτρια σε ομάδες στις Σχολές Γονέων του ΙΝΕΔΙΒΙΜ και στα ΚΔΒΜ. Διατηρεί blog με θέματα ψυχολογίας (ευΨυχία) και αρθρογραφεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Έχει συγγράψει δύο παραμύθια, με τίτλο «Η Χρυσομαλλούσα και το μαγικό στέμμα» και «Λίνα, η γλυκιά κροκοδειλίνα». Διατηρεί ιδιωτικό γραφείο στα Σεπόλια μαζί με τον σύζυγό της.

IMG 20230709 152337

Ο Νίκος Κουραβάνας είναι ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής, MSc. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Επίσης, είναι απόφοιτος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, του τμήματος: «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ). Έχει αποφοιτήσει από τα εξής μεταπτυχιακά: «Επιστήμες της Αγωγής» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), «Κοινωνικός αποκλεισμός και ανθρώπινα δικαιώματα», του τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, «Κλινική ψυχολογία» του Hellenic American University. Έχει παρακολουθήσει πληθώρα σεμιναρίων, όπως «Διαχείριση χωρισμού-διαζυγίου γονέων» και «Συμβουλευτική και Θεραπεία Ζεύγους και Οικογένειας» στο ΕΚΠΑ, καθώς και «Θετική Ψυχολογία» στο Πάντειο. Διατηρεί blog με θέματα ψυχολογίας (ευΨυχία) και αρθρογραφεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Έχει συγγράψει δύο παραμύθια, με τίτλο «Η Χρυσομαλλούσα και το μαγικό στέμμα» και «Λίνα, η γλυκιά κροκοδειλίνα». Διατηρεί ιδιωτικό γραφείο στα Σεπόλια μαζί με τη σύζυγό του.

Πληροφορίες για το βιβλίο θα βρείτε εδώ.

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Banner 2

 

300 300

« Φεβρουάριος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.