Διαβάσαμε και σχολιάζουμε το βιβλίο Στο δάσος με τη Μελωνίτσα και τον Τίκο.

Διαβάσαμε και σχολιάζουμε το βιβλίο Στο δάσος με τη Μελωνίτσα και τον Τίκο.

Διαβάσαμε και σχολιάζουμε το βιβλίο "Στο δάσος με τη Μελωνίτσα και τον Τίκο" της συγγραφέως Νίκης Σαλπαδήμου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αγγελάκη.

Λεπτομέρειες Βιβλίου
Αριθμός Σελίδων 60
Βιβλιοδεσία Χαρτόδετο
Διαστάσεις 14x21
Ημ. Έκδοσης Μάρτιος 2023
ISBN 978-960-616-324-1
Τιμή: 9€

 Πάντα είχα μεγάλη αδυναμία στα παιδικά βιβλία και ιδιαίτερα στα παραμύθια. Οι κόσμοι που πλάθουν, η ευγένεια, η αγνότητα με την οποία είναι γραμμένα και τα μηνύματα που μας περνάνε είναι υπεραρκετά στοιχεία για να κερδίσουν την καρδιά του πιο απαιτητικού αναγνώστη. Κυκλοφόρησε πρόσφατα λοιπόν το νέο παιδικό  βιβλίο της Νίκης Σαλπαδήμου με τον τίτλο  "Στο δάσος με τη Μελωνίτσα και τον Τίκο" από τις εκδόσεις Αγγελάκη. Ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους που γράφτηκε για να κινητοποιήσει τα παιδιά να ασχοληθούν και να φροντίσουν περισσότερο τον φυσικό χώρο γύρω τους, τα ζώα και τα φυτά.

Ο Τίκος, ένα γλυκύτατο μικρό χελωνάκι, οπότε έχει πρόβλημα επισκέπτεται τη σοφή προ-προγιαγιά του, την κυρία-Σιγανή που του βρίσκει πάντα λύση, με τη σοφία και τα γιατροσόφια της, για όλα. Μόλις παρουσιάστηκε λοιπόν πάλι μια τέτοια ανάγκη, πήρε το δρόμο για το σπίτι της γιαγιάς του. Στο δρόμο συνάντησε μια τσαχπίνα χελωνίτσα την Μελωνίτσα που του έκανε εντύπωση από την πρώτη ματιά. Αμέσως του γεννήθηκε η ανάγκη και η περιέργεια  να την γνωρίσει και να γίνουν φίλοι. Μέσα από το ταξίδι της γνωριμίας τους, θα ζήσουν τις δικές τους περιπέτειες, οι οποίες φυσικά θα έχουν αίσιο τέλος.

Ένα άκρως διδακτικό παραμύθι το οποίο μας μαθαίνει το πόσο σημαντικό είναι το νερό στη ζωή μας, πώς γίνονται τα σύννεφα και πως δημιουργείται η βροχή. Επίσης, μας παρουσιάζει με έξυπνο τρόπο το πως μπορούμε να κάνουμε γνωριμίες με νέους φίλους ή μας προειδοποιεί για το ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν γνωρίζουμε ανθρώπους που δεν ξέρουμε. Και φυσικά, το κύριο θέμα στο τέλος του είναι η προστασία του πλανήτη μας η οποία συντελεί και στη δική μας ευημερία. Γι' αυτό είναι αναγκαίο να σεβόμαστε το περιβάλλον και το συνάνθρωπο μας, είτε είναι άνθρωπος, είτε ζώο.

Η συγγραφέας  όντας εκπαιδευτικός είναι βαθύς γνώστης της παιδικής ψυχοσύνθεσης και συμπεριφοράς. Έχει γράψει πάνω από 12 βιβλία για παιδιά και εφήβους και όπως λέει και η ίδια με τη βοήθεια ενός βιβλίου οι άνθρωποι μπορούν να γνωρίσουν  καλύτερα τον εαυτό και το εσώτερο εγώ τους, ώστε να γίνουν καλύτεροι. Η γλώσσα της, είναι απλή μα συνάμα εφευρετική. Καταφέρνει και σε κερδίζει από την πρώτη αράδα. Το ύφος της ζεστό, αυθόρμητο, οικείο, ευγενικό, αθώο, πράο και μινιμαλιστικό. Όπως ακριβώς πρέπει να μιλάς στα παιδιά αλλά και στους ενήλικες που μέσα τους παραμένουν παιδιά. 

Κεντρικό θέμα του βιβλίου είναι η αγάπη και η προστασία που χρειάζεται το περιβάλλον για να επιβιώσει και  αντίστοιχα για να επιβιώσουμε και εμείς μέσα σε αυτό. Επίσης θίγονται θέματα όπως το νερό, η βροχή, η αγάπη για τα συγγενικά μας πρόσωπα και η σοφία των γιαγιάδων μας, η αγάπη για τον συνάνθρωπο, η διαφορετικότητα, η "μετανάστευση", η οικολογία, η ζωή κλπ.

Μεγάλο ατού του βιβλίου είναι η υπέροχη  εικονογράφηση  του Γιώργου Βροντινού, χάρη στην οποία οι μικροί αναγνώστες όχι μόνο φαντάζονται  αλλά και βλέπουν τους ήρωες του βιβλίου μας.

Ένα ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο βιβλίο με την φύση και το περιβάλλον, ιδανικό για να ξυπνήσει στα παιδιά σας την αγάπη και την προστασία για την χλωρίδα και την πανίδα γύρω μας.
Ευχόμαστε στη συγγραφέα το βιβλίο της αυτό να είναι καλοτάξιδο! Και φυσικά να συνεχίσει με την ίδια αγάπη και ζήλο να ταξιδεύει τα μικρά και μεγάλα παιδιά μέσα από τις ιστορίες της.

 

 

Βιογραφικό:

salpadimou 200x200

Η Νίκη Σαλπαδήμου κατάγεται από τη Σκόπελο, είναι εκπαιδευτικός, πρώην Σχολική Σύμβουλος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ζει στην Αθήνα. Έγραψε και γράφει βιβλία για παιδιά και εφήβους, για να τους οδηγήσει στην ανακάλυψη της ομορφιάς, που κρύβουν μέσα τους τα βιβλία. Με τη βοήθεια του βιβλίου μπορούν να γνωρίσουν τον εαυτό τους και πολύ περισσότερο το εσώτερο εγώ τους, ώστε να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι. Η Νίκη Σαλπαδήμου είναι ενεργό μέλος της Εθνικής Εταιρίας των Ελλήνων Λογοτεχνών και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Πραγματοποιεί ομιλίες σε γονείς και μαθητές, για να γνωρίσουν τα ευεργετικά αποτελέσματα, που προκύπτουν μέσα από την ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων. Συνεργάζεται με το περιοδικό «Νουμάς», όπου κάνει κριτική βιβλίου για παιδιά και νέους και παρουσιάζει επίκαιρα θέματα που έχουν σχέση με λογοτέχνες και βιβλία. Έχει γράψει 12 βιβλία για παιδιά και έχει συμμετάσχει με κείμενά της σε τέσσερις συλλογικές εκδόσεις. Έχει γράψει τρία βιβλία για μεγάλους μεταξύ των οποίων «Το δημοτικό τραγούδι» ένα πόνημα που ερευνά το δημοτικό τραγούδι από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Καρδίτσα, με το προαναφερθέν θέμα, έλαβε μέρος ως εισηγήτρια, καθώς και στο Ζ΄ διεθνές συνέδριο «Φεραί – Βελεστίνο – Ρήγας», που πραγματοποιήθηκε στο Βελεστίνο ως εισηγήτρια με θέμα «Ο Ρήγας ως λογοτέχνης». Για το συγκεκριμένο δοκίμιο έχει βραβευτεί. Κείμενά της και κριτικές βιβλίων εφήβων και ενηλίκων φιλοξενούνται σε διάφορα περιοδικά καθώς και στο site diastixo.gr

Λίγα λόγια από το δελτίο τύπου:
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Ο Τίκος αγαπάει πολύ την προ-προγιαγιά του την κυρα-Σιγανή. Όταν πηγαίνει σπίτι της περνάει υπέροχα. Του έχει νόστιμες εκπλήξεις στο τραπέζι και όχι μόνον. Μαζί της μαθαίνει ένα σωρό καινούργια πράγματα για τον ήλιο, τη βροχή, τα ποτάμια, τη θάλασσα και τους ανθρώπους.

Στον δρόμο για το σπίτι της γιαγιάς είδε μια δεσποινίδα, πρώτη φορά την έβλεπε και ήθελε πολύ να τη γνωρίσει, να κάνουν παρέα και να παίζουν σπαζοκεφαλιές. Την έλεγαν Μελωνίτσα και χάρηκε κι εκείνη με τη γνωριμία τους. Την πήγε και στη γιαγιά του τη Σιγανή και τη συμπάθησε με την πρώτη ματιά.

Η γιαγιά του όμως ήταν πολύ σκεπτική εκείνη τη μέρα, γιατί ανακάλυψε ότι το εργοστάσιο δίπλα στο ποτάμι έριχνε βρομιές και μόλυνε τα νερά του ποταμού. Το συζήτησε μαζί τους και με την κυρα-Σαυρίνα που έτυχε να περνάει από ’κεί. Αποφάσισαν, λοιπόν, να δώσουν ένα καλό μάθημα στον εργοστασιάρχη, που τον ενδιέφεραν μόνον τα λεφτά και δεν νοιαζόταν καθόλου για το κακό που έκανε στα φυτά, στα ζώα αλλά και στους ανθρώπους.

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Banner 2

 

300 300

« Φεβρουάριος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.