Συνέντευξη του Γιάννη Καρούνη στο θεατρο.gr.

Συνέντευξη του Γιάννη Καρούνη στο θεατρο.gr.

Συνέντευξη του Γιάννη Καρούνη με αφορμή την παράσταση Tango Bar του Περικλή Κοροβέση.

1) Καλησπέρα σας και καλωσορίσατε στην σελίδα μας. Πώς θα συστήνατε τον εαυτό σας στο αναγνωστικό μας κοινό; Ως ηθοποιό, σκηνοθέτη; Ποια ιδιότητα σας υπερισχύει και γιατί;

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία. Είμαι ηθοποιός και μέλος της ομάδας πείρα(γ)μα με την οποία πορεύομαι θεατρικά τα τελευταία δεκάξι χρόνια.
Από τις δέκα παραγωγές που έχει παρουσιάσει έως τώρα η ομάδα, σε δυο έχω καταπιαστεί με τη σκηνοθετική προσέγγιση. Στο «Tango bar» ανέλαβα την ευθύνη της σκηνοθεσίας και στην παράσταση «Ο Ξεπεσμένος Δερβίσης» σκηνοθέτησα μαζί με τη Δέσποινα Ζαχαροπούλου. Αυτό που υπερισχύει είναι πάντα η ιδιότητα του μέλους μιας συλλογικής δουλειάς.

Tango Bar 1

2) Από την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου και κάθε Τρίτη στις 21:00 στο Τρίκυκλο η θεατρική ομάδα «πείρα(γ)μα» και «Το Τρίκυκλο» παρουσιάζουν το έργο του Περικλή Κοροβέση «Tango Bar».
Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για την ομάδα, για το έργο και για τον συγγραφέα;

Ο Περικλής γεννήθηκε στο Αργοστόλι. Σπούδασε θέατρο με τον Δημήτρη Ροντήρη, σημειολογία με τον Roland Barthes και παρακολούθησε μαθήματα με τον P. Vidal Naquet στο Παρίσι. Από μικρή ηλικία μετείχε ενεργά στο μαχητικό δημοκρατικό κίνημα της Αριστεράς. Ο Κοροβέσης κατέγραψε στο βιβλίο του «Ανθρωποφύλακες» τα βασανιστήρια και τις φυλακίσεις επί Χούντας στο ΕΑΤ-ΕΣΑ. Το βιβλίο κυκλοφόρησε πρώτα το 1969 σε λίγα αντίτυπα στη Γενεύη κι έπειτα, μεταφρασμένο σε πολλές γλώσσες, φανέρωσε σε ολόκληρο τον κόσμο το πραγματικό πρόσωπο της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Βαρύνουσας σημασίας ήταν η κατάθεση του Κοροβέση στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Η Χούντα, βέβαιη για την καταδίκη της, έσπευσε να αποχωρήσει από το Συμβούλιο, παραδεχόμενη εμμέσως τις καταθέσεις του Κοροβέση και των άλλων θυμάτων της που κατόρθωσαν και έφθασαν στο βήμα του Στρασβούργου. Ουσιαστικά επρόκειτο για αποπομπή της Ελλάδας από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Το πρώτο του βιβλίο, "Ανθρωποφύλακες" (1969), μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες. Εκτός από πεζά, έγραψε θέατρο, παιδικά και, τελευταία, ποίηση. Παράλληλα με τη συγγραφική του δραστηριότητα, διατηρούσε μόνιμες στήλες στην «Ελευθεροτυπία», στην «ΕΦΣΥΝ», στην «Εποχή» και στο περιοδικό «Γαλέρα».
Έφυγε από τη ζωή στις 11 Απριλίου 2020.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η ομάδα πείρα(γ)μα «καταπιάνεται» με έργο του Κοροβέση. Η πρώτη παραγωγή της ομάδας το 2008 ήταν το θεατρικό έργο του Περικλή «Επιχείρησις Ιουδίθ» στο θέατρο «Αργώ». Εξαιτίας αυτής της συνεργασίας διατηρήθηκε μια φιλία που κράτησε έως το θάνατο του. Η παράσταση αυτή είναι μια τιμή στη μνήμη του. Το «Tango Bar» είναι γραμμένο το 1987. Τριανταεπτά χρόνια μετά θέτει ξανά το ερώτημα για το τι είναι επιτυχία και πώς ορίζεται. Ένας αποτυχημένος συγγραφέας και ένας ιδιοκτήτης μπαρ- πρώην ηθοποιός. Μια φιλία και μια σχέση ζωής. Δύο άνθρωποι που ζουν μέσα στον φανταστικό τους κόσμο, που απογυμνώνονται, χαίρονται την αποτυχία τους και στηλιτεύουν τον κόσμο της επιτυχίας, της αλαζονείας. Δύο άνθρωποι που επιμένουν να ζουν μέσα στην αθωότητα του παιχνιδιού των παιδικών τους χρόνων πάρα να βιώνουν το στυγνό κοινωνικό περιβάλλον. Δύο άνθρωποι που καταστρέφοντας τον εαυτό τους, καταστρέφουν μαζί και αυτό που οι άλλοι τους επιβάλλουν.
Η ομάδα πείρα(γ)μα μπαίνει φέτος στον δέκατο έκτο χρόνο της λειτουργίας της ως ένα ανεξάρτητο συνεργατικό εγχείρημα. Στα δεκαέξι αυτά χρόνια η ομάδα ανέβασε δέκα παραγωγές, διοργανώνει κάθε χρόνο εργαστήρια υποκριτικής, συνεργάστηκε με σημαντικούς συναδέλφους ηθοποιούς και σκηνοθέτες.
Η ομάδα πείρα(γ)μα, ως ένας μη προσωποπαγής θεατρικός οργανισμός που βασίζεται στο πνεύμα του συνεργατισμού και της οριζόντιας δομής στη λήψη αποφάσεων περνά σε μια νέα φάση της. Με την είσοδο στην ομάδα της εικαστικού και ακαδημαϊκού Δέσποινας Ζαχαροπούλου [Ph.D. in Philosophy and Fine Αrt(Performance), Royal College of Art – υπότροφος Ιδρύματος Ωνάση] ξεκινά ένας νέος κύκλος δράσεων.
Η ομάδα δημιουργεί το Active Body Theater Workshop, ένα ερευνητικό εργαστήρι όπου οι άξονες εργασίας του στοχεύουν στην ενεργοποίηση των εκφραστικών δυνάμεων του ηθοποιού μέσα από τη λιτότητα και την οικονομία των μέσων, έτσι ώστε ο ηθοποιός να υπάρξει επί σκηνής ως συγκροτημένο πολιτικό υποκείμενο, που θα δράσει ως καταλύτης χρησιμοποιώντας μέσα ποιητικά, για να προτείνει άλλους τρόπους σχετίζεσθαι. Πρώτο δείγμα της νέας έρευνας της ομάδας πείρα(γ)μα αποτελεί η παράσταση «Ο Ξεπεσμένος Δερβίσης» σε σκηνοθεσία Γιάννη Καρούνη και Δέσποινας Ζαχαροπούλου, που βασίζεται στο ομώνυμο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και που παρουσιάστηκε το 2022 στο Αρχαίο Θέατρο της Μαντίνειας στην Αρκαδία, στο «Μαλλιαροπούλειο Θέατρο» στην Τρίπολη, στο Μουσείο Αλέξανδρου Παπαναστασίου στο Λεβίδι, στο ΚΕ.ΜΕ.ΘΕΤ. στην Αθήνα και στη Λεμεσό στον θεατρικό χώρο «+εργείο».

Tango Bar 4

3)Ποιος είναι ο ρόλος σας; Και πως τον προσεγγίσατε υποκριτικά;

Στην παράσταση «Tango bar» είμαι ο Λάκης. Ο Λάκης δεν υπάρχει χωρίς το άλλο πρόσωπο του έργου, το Φώντα, ούτε και το αντίστροφο. Η δουλειά που κάναμε με τον Παναγιώτη Διαμαντόπουλο κατά τη διάρκεια των προβών αφορούσε αυτή τη σχέση. Αφού καταφέραμε ο ένας να αφουγκράζεται τον άλλον, οι ρόλοι απλά προέκυψαν. Είναι ευτυχία όταν σε ένα θεατρικό έργο με δυο πρόσωπα ζυμώνεται και επικοινωνείται μια αληθινή σχέση την οποία εισπράττει ο θεατής. Η παράσταση είναι ένα πειραγμένο Tango, που για να λειτουργήσει χρειάζεται δυο σώματα που να συνεργάζονται αρμονικά.

4) α) Ποιος είναι ο κεντρικός άξονας του έργου;

Στο «Tango Bar» ο Κοροβέσης τοποθετεί σε έναν κόσμο όπου η επιτυχία ετεροκαθορίζεται δύο φίλους, έναν αποτυχημένο ηθοποιό και έναν αποτυχημένο συγγραφέα, οι οποίοι απογυμνώνονται, χαίρονται την αποτυχία τους και στηλιτεύουν τον κόσμο της επιτυχίας και της αλαζονείας. Οι ήρωες είναι δύο άνθρωποι που επιμένουν να ζουν μέσα στην αθωότητα του παιχνιδιού των παιδικών τους χρόνων πάρα να βιώνουν το στυγνό κοινωνικό περιβάλλον.

β) Υπήρξε κάτι που να σας δυσκόλεψε στη σκηνοθεσία της παράστασης; Αν ναι τι ήταν αυτό; Και πώς επιλέξατε να ανεβάσετε το συγκεκριμένο έργο;

Η Ομάδα πείρα(γ)μα εδώ και δέκα χρόνια έχει επιλέξει να αποχωρήσει από τις θεατρικές αίθουσες και να δημιουργεί θεατρικές συνθήκες παντού. Ανεβάζει παραστάσεις από μικρούς μη θεατρικούς χώρους έως πολυπληθείς παραστάσεις-εγκαταστάσεις σε ανοιχτούς χώρους. Το «Tango bar» ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά στο μεζεδοπωλείο «Το Τρίκυκλο» στον Ν. Κόσμο. Στον επάνω όροφο διαμορφώσαμε έναν χώρο που θυμίζει παράσταση σε καφενείο. Ένα πατάρι και οι θεατές σε καρέκλες καφενείου. Για να λειτουργήσει ένα έργο μέσα σε έναν τέτοιο σκηνικό χώρο απαιτεί, την αμεσότητα στο παίξιμο, τη λιτότητα στα εκφραστικά και σκηνικά μέσα. Όσο και αν μας δυσκόλεψε κατά τη διάρκεια των προβών να το καταφέρουμε, τόσο δημιουργικά και τρυφερά περάσαμε. Το αποτέλεσμα αυτού του ταξιδιού είναι μια παράσταση που αγκαλιάζει τον χώρο και τους θεατές. Το «Tango bar» είναι μια παράσταση αφιερωμένη στον Περικλή Κοροβέση.

5) Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο, το αγαπημένο σας τραγούδι και το αγαπημένο σας σημείο στη πόλη;

Μου αρέσει να περπατώ στην Αγίας Ζώνης στην Κυψέλη. Θα αναφερθώ σε ένα άλμπουμ και όχι τραγούδι που με δόνησε πρόσφατα. Πρόκειται για το άλμπουμ «Βάρδα φουρνέλο» από τους Χαϊνιδες. Το βιβλία που με έχει συγκλονίσει είναι «Ο Μέγας Ανατολικός» του Ανδρέα Εμπειρίκου και τα «Άνθη του κακού» του Μποντλέρ.

6) Σχέδια για το μέλλον;

Τα σχέδια μας, ως ομάδα, σχετίζονται με τη δημιουργία του Active Body Theater Workshop, ένα ερευνητικό εργαστήρι όπου οι άξονες εργασίας του στοχεύουν στην ενεργοποίηση των εκφραστικών δυνάμεων του ηθοποιού μέσα από τη λιτότητα και την οικονομία των μέσων, έτσι ώστε ο ηθοποιός να υπάρξει επί σκηνής ως συγκροτημένο πολιτικό υποκείμενο, που θα δράσει ως καταλύτης χρησιμοποιώντας μέσα ποιητικά, για να προτείνει άλλους τρόπους σχετίζεσθαι.

Οι αναγνώστες που επιθυμούν να ενημερωθούν για την πορεία της ομάδας μπορούν να ανατρέξουν στο site μας: https://omadapeiragma.wixsite.com/peiragmatheatergroup/about

 

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Banner 2

 

300 300

« Απρίλιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.