Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Συνέντευξη του Γιάννη Παπαθεοδώρου, στο θεατρο.gr με αφορμή την κυκλοφορία του νέου τoυ βιβλίου «Μήδεια Εν Ηλυσίοις [Χώρα Μακάρων]» από τις εκδόσεις Φίλντισι.

Συνέντευξη του Γιάννη Παπαθεοδώρου, στο θεατρο.gr με αφορμή την κυκλοφορία του νέου τoυ βιβλίου «Μήδεια Εν Ηλυσίοις [Χώρα Μακάρων]» από τις εκδόσεις Φίλντισι.

Συνέντευξη του Γιάννη Παπαθεοδώρου, στο θεατρο.gr με αφορμή την κυκλοφορία του νέου τoυ βιβλίου «Μήδεια Εν Ηλυσίοις [Χώρα Μακάρων]» από τις εκδόσεις Φίλντισι.

1) Καλησπέρα σας, κύριε Παπαθεοδώρου και καλωσορίσατε στην σελίδα μας.
Α)Θα θέλαμε αρχικά να μας πείτε λίγα πράγματα για εσάς ώστε να σας γνωρίσουν καλύτερα οι αναγνώστες μας.

Γεννήθηκα στη Λιβαδειά Βοιωτίας. Είμαι καθηγητής φιλόλογος και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η διδακτορική μου διατριβή έχει ως θέμα “Η αισθητική στην ποίηση του Κ.Π. Καβάφη.” Υπηρέτησα αρκετά χρόνια στη ΜΕ ως καθηγητής και αργότερα ως διευθυντής στο Μαράσλειο Λύκειο, απ’ όπου, αφού ολοκλήρωσα τη θητεία μου, παραιτήθηκα.

Β) Σε ποια ηλικία ξεκινήσατε να γράφετε;

Άρχισα να γράφω από τα φοιτητικά μου χρόνια και συνεχίζω. Εξέδωσα τέσσερις ποιητικές συλλογές (Καταπίστευμα- 2016, Νυχτανθή- 2017, Αντιφωνίες Σύγχρονα χορικά -2018, Ανάλεκτα – 2019) και ένα θεατρικό (τραγωδία) με τίτλο «Μήδεια ἐν Ἠλυσίοις [Χώρα Μακάρων]» (εκδόσεις Φίλντισι).

 

D63BAEC0107548088080DDC14E0506F9

2)Η "Μήδεια Εν Ηλυσίοις [Χώρα Μακάρων]", είναι το νέο σας βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Φίλντισι.
Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια γι' αυτό;

Η τραγωδία του Ευριπίδη “Μήδεια” τελειώνει, αφού δραπέτευσε η Μήδεια στην Αθήνα με το φτερωτό άρμα, που της έδωσε ο πρόγονός της Ήλιος. Οι περιπέτειές της όμως δεν τελειώνουν. Εγώ παρακολουθώ την πορεία της ως τον θάνατό της, ακολουθώντας πάντα τη δομή και τους κανόνες της τραγωδίας.

3) Κατά την γνώμη σας, η Μήδεια ήταν θύτης ή θύμα;
Έχει ελαφρυντικά για τις ενοχές πράξεις της;

Η Μήδεια υπήρξε και θύμα και θύτης. Έχει όμως κάποια ελαφρυντικά, γιατί εισέπραξε, ως γυναίκα, την απόρριψη και την περιφρόνηση, συμπεριφορές που πλήγωσαν την καρδιά και τον δυναμικό χαρακτήρα της. Δεν έχει όμως ελαφρυντικά για τον φόνο των παιδιών της. Φαίνεται ως άνθρωπος μόνο να μετανιώνει, όχι ως γυναίκα όμως.

4)Πόσο θεωρείτε ότι βοήθησε την Μήδεια στο σχέδιο της το γεγονός ότι ότι ήταν μάγισσα; Το ότι στο τέλος δεν τιμωρείται σημαίνει ότι έπραξε σωστά;

Η Μήδεια ήταν κόρη του Αιήτη και της Εκάτης, από τη θεία της Κίρκη έμαθε την τέχνη της μαγείας που χρησιμοποίησε σε όλη της τη ζωή. Επίσης, έμαθε την τέχνη της μαγεία από τη μητέρα της Εκάτη που ήταν η πανίσχυρη θεά των Βασιλείων της γης, ουρανού και της θάλασσας. Ήταν θεά της νύχτας, του φεγγαριού, των φαντασμάτων και της νεκρομαντείας. Είναι φυσικό λοιπόν στα σχέδιά της οι μαντικές της γνώσεις τη βοηθούσαν για το καλό, κυρίως όμως για το κακό.

Τιμωρία σύμφωνα με τους νόμους γι’ αυτή δεν υπήρξε. Η τιμωρία της, ίσως, ήταν οι τύψεις.

5)Τι θεωρείτε ότι συμβολίζει για τον Ευρυπίδη, η επαναλαμβανόμενη στα έργα του, εκδίκηση των γυναικών (ΜΗΔΕΙΑ,ΕΚΑΒΗ,ΦΑΙΔΡΑ,ΗΛΕΚΤΡΑ κλπ.);

Στον Ευριπίδη, πολύ περισσότερο από τον Αισχύλο και τον Σοφοκλή, πρωταγωνιστούν γυναίκες, Άλκηστης, Ανδρομάχη, Εκάβη, Ηλέκτρα, Μήδεια, Ανδρομάχη, Ελένη, Φαίδρα κ.α. Άλλοτε σεμνές και ευαίσθητες και άλλοτε δυναμικές και σκληρές, πολλές φορές με έργο τους να μεσιτεύουν προς τις θεότητες.

Τελικά θεωρείτε ότι ο Ευριπίδης ήταν μισογύνης όπως πολλοί τον έχουν χαρακτηρίσει ή αντίθετα ένας φεμινιστής;

Ο Ευριπίδης θέλει τη γυναίκα δυναμική και ανεξάρτητη. Κατηγορείται ως μισογύνης από τον Αριστοφάνη στις «Θεσμοφοριάζουσες». Αντίθετα, ο Ευριπίδης προσφέρει βήμα λόγου και πολλές φορές η γυναίκα εξισώνεται με τον άντρα. Η ανθρώπινη συμπεριφορά δεν χαρακτηρίζεται από το φύλο.
«Παν μέτρον ο άνθρωπος» σύμφωνα με τους Σοφιστές. Σύμφωνα λοιπόν με τις γνώμες πολλών μελετητών δεν θεωρείται μισογύνης. Ίσως η Μήδεια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η πρώτη φεμινίστρια.

6) Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας Έλληνες και ξένοι συγγραφείς και πως επηρέασαν το έργο σας;

Η επιρροή μου, είναι φανερή, από τους τρεις μεγάλους τραγικούς, σ’ αυτό το έργο.

7)Πέρα από την κυκλοφορία του νέου σας βιβλίου, υπάρχουν και άλλα άμεσα σχέδια για την φετινή χρονιά; Έχετε ήδη κάποιο επόμενο βιβλίο στο μυαλό σας; 

Συνεχίζω να γράφω ποίηση κυρίως και ετοιμάζω ένα ιστορικό μυθιστόρημα.

8) Θα θέλαμε να κλείσουμε με κάτι που θέλετε εσείς να πείτε για το Θεατρο.gr .

 O πολύπαθος χώρος της τέχνης, το θέατρο, το βιβλίο έχουν βρει υποστηρικτή την ιστοσελίδα θέατρο.gr και αυτό το εκτιμώ.

 



---------------

Βιογραφικό:

Ο Γιάννης Παπαθεοδώρου γεννήθηκε στη Λειβαδιά Βοιωτίας. Φιλόλογος και Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών εργάστηκε επί χρόνια στη μέση εκπαίδευση. Η διατριβή του στο Καποδιστριακό πανεπιστήμιο είχε ως θέμα: «Η αισθητική στην ποίηση του Κωνσταντίνου Π. Καβάφη». Διατέλεσε διευθυντής στο λύκειο του Μαρασλείου (26ο Γενικό Λύκειο). Αφού ολοκλήρωσε τη θητεία του ως διευθυντής, υπέβαλε την παραίτησή του από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την ποίηση. Το 2016 κυκλοφόρησε η πρώτη ποιητική συλλογή του με τίτλο «Καταπίστευμα», το 2017 η ποιητική συλλογή του «Νυκτανθή», το 2018 «Αντιφωνίες, Σύγχρονα χορικά», το 2019 «Ανάλεκτα».

 

 

Διαβάστε εδώ πληροφορίες για το νέο του βιβλίο.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.